Antikoncepcia a psychická nepohoda

Príspevok v téme: Antikoncepcia a psychická nepohoda
Rebeka12198

Dobry den. Potrebovala by som poradiť vo veci antikoncepcia a psychika a zistiť, či mal niekto podobný problém ako ja. Mam 19 rokov, v novembri mi gynekologička predpísala antikoncepciu Luttyna na 3 mesiace kvôli hormonálnym problémom. Tabletky som dobrala, niekoľkokrát počas liečby (ktorá mi mimochodom nezabrala)som mala mierne vedľajšie účinky najmä v podobe nevoľnosti, niekedy mi bývalo na odpadnutie ale po čase to prešlo. V poslednom čase si však všímam, že psychicky som na tom veľmi zvláštne. Som priveľmi citlivá, stále cítim smútok kedy sa potrebujem vyplakať lebo by som to inak nezvládla, príde to na mňa zvyčajne ráno hneď po prebudení alebo večer pred spaním. Za tie 3 mesiace som sa veľmi upla na svojho priateľa a najhoršie mi je keď s ním nie som. Sme spolu tak 2-3x za týžden, niekedy mi to vyhovovalo, vedela som sa v pohode zmieriť aj s tym keď sme neboli 2 tyzdne spolu ale teraz ma to strasne ničí. Celé dni som unavená, len by som spala a vôbec nič sa mi nechce, ani venovať sa veciam ktoré mám rada. Ale najviac ma trápi ten bezdôvodný smútok a plač pre nič. Nikdy som nebola taký typ človeka a hocako ťažké situácie som zvládala v pohode.
Čaká ma maturita, prjimačky na VŠ z čoho som tiež poriadne v strese a určite to má na mňa vplyv, ale to čo sa deje je neúnosné. A moja otázka teda je či to všetko môžem pripisovať antikoncepcii a hormonom. Ďakujem za každý názor a radu :)

uznikdy

Tiez som s tym zacala v 19. Zacali mi podobne problemy, no potiahla som to dva roky. Za tu dobu som bola ako iny clovek. Naladova, stale som plakala, mala depky a ked uz som zacala byt agresivna, vysadila som. Vies aka ulava sa dostavila uz po mesiaci? Nikdy v zivote by som to uz nebrala. Plus mi to zastavilo menstruaciu a za rok apol som mala raz od vysadenia...

Bubliii

Ale však písala, že to brala kvôli horm.problémom, nie kvôli sexu. Sú aj také prípady. Moja vlastná sestra pri každej menštruácii plakala od bolesti, také mala kŕče, zvracala, odpadávala. Lieky od bolesti nepomáhali. A to mala 16 rokov. Musela začať brať HAK, inak by musela každý mesiac ísť na pohotovosť po injekcie. A to nejde, keď ona sa tam nevládzala dostať a ešte aj študovala v dedine, kde ani poliklinika nie je a auto nemáš.. sú aj také prípady.

Brigita232

vysadit a nikdy nikdy nebrat, skus si precitat viacero diskusii, co tie chemicke hormony robia s psychikou mladych zien a pretrvavaju aj po vysadeni u tych, co to brali roky, depresie, uzkosti, strachy... nestoji ti to zato, pouzivaj radsej kondom a pod.

Bubliii

Môže byť, ale môže to byť aj puberta.. ty sa ešte vyvíjaš (psychicky) a tvoje telo tiež. Sama píšeš, že aj tak máš horm.problémy, tak možno aj z toho.. spomínala si po skončení liečby lekárke tieto príznaky?