ahojte ľudia... zakladám túto tému pretože ma strašne hnevá moja svokra a naozaj neviem čo s ňou... Moja 10 ročná dcérka má nadváhu a ona jej stále nosí sladkosti, zákusky chlebíčky a všetko po čom sa ešte viac priberá. Dcére chcem pomôcť varím jej zdravo obmedzujeme sladkosti a nezdravé jedlá každý deň pohyb no manželova matka jej poza môj chrbát stále také jedlá nosí. Už nie raz som sa s ňou vážne povadila . Kedže býva blízko nás nosí jej skoro denne niečo sladké. Vraj ja niesom normálna že čo toľko vystrájam. Ja ale nechcem aby vyrastla obezna dospela aby mala zdravotné problémy alebo cukrovku. Čo s ňou? Ďakujem za rady
už som zúfalá zo svokry
Rieka je mi veľmi ľúto že ste mali v rodine takýto hrozný prípad . Najhoršie je že tomu všetkému sa dalo zabrániť. Preto aj ja doma vystrájam ked im denne nosí svokra sladkosti cukrovka nieje žiadna sranda a ten zvýšený cukor u dcérky bol varovný prst.Dnes im vraj zasa priniesla sladke.... ked sa ja nezblaznim tak už neviem kto...
Či už svokra alebo vlastná mama, s babičkami je vždy problém. Staršia generácia je väčšinou povznesená nad to, že jedlo je dôležitý faktor zdravia. Sestra mojej mamy dokonca na takýto laxný prístup doplatila. Jej manžel mal silnú cukrovku, ale teta odmietla variť diétne jedlá, vraj sa má pozrieť na doktorov, akí sú tí tlstí. Strýkovi napokon museli amputovať nohu. V nemocnici na rehabilitácii sa zblížil s rehabilitačnou sestrou. Keď sa vrátil domov, podal žiadosť o rozvod. Teta takmer skolabovala, potom ešte po rozvode chodila po rodine a sťažovala sa ako mu vyvárala, ako sa o neho starala a on ju odkopol. Strýko teraz žije so svojou novou partnerkou - tou rehabilitačnou sestrou. Je šťastný, zdravo sa stravuje, chodí na turistiku. S umelou nohou sa naučil výborne chodiť a omladol o dvadsať rokov. A teta je zatrpknutá, tučná, ufrflaná a každý sa jej v rodine vyhýba. Ona si ďalej konzumuje svoje mastné omáčky a koláčiky, aj keď už sama vidí, že ju to len ťahá do hrobu.
Svokra nemá právo proti tvojej vôli zasahovať do stravovacieho režimu tvojej dcéry. Chápem že ťa to veľmi hnevá a možno sa cítiš aj bezradná, keď si ťa manžel nezastane pred svojou matkou. Skús svokre podstrčiť nejakú knihu o zdravej výžive, kde by sa dočítala hlavne o nebezpečenstve cukrov v potrave a hrozbe pre malé deti a dospievajúcu mládež. Takých kníh je na trhu dosť, možno sa spamätá. Alebo sa poraď s nejakým detským psychológom ako postupovať.
tak jej zamedz styk!si predsa dospela osoba,nech ta respektuje alebo odtial potial.razne povedz ze si to nezelas,lebo to nerobi dobrotu,ani po zdravotnej stranke to nemozes dovolit.ak to nebude respektovat,lebo ty si jej matka tak ju postras ze sa s nou nebude stykat.je to pre dobre tvojej dcery.
Povedz svokre, že malá má nábeh na cukrovku a doktorka jej sladkosti zakázala...Bude to len polovičná lož, keďže malá mala naozaj zvýšený cukor a každodenným jedením sladkostí má na tú cukrovku do budúcnosti naozaj nábeh. A neboj dcérke sa o 2-3roky začnú páčiť chlapci a sama začne so sebou niečo robiť....
zo svokry sme zufali viaceri to mi ver ;)
Tak skús ešte to, čo som písala dole - zdravé sladkosti... nech si nechá poradiť v obchode.. a povedz aj malej, aby nebrala od babky sladkosti. Iba ak za vysvečko alebo tak. Vysvetli jej ale, prečo to robíš - aby bola zdravá a pod. A ani ty pred ňou nejedz sladkosti. Nechápem, že sa ťa muž nezastane...
a tu ti pripájam ešte pár linkov s podobnými skúsenosťami, skús popozerať, čo im zabralo (síce MK nie je nič moc zdroj, ale iné mi nenašlo)
-odkaz odstránený-
www.modrykonik.sk
ahoj Bubli už naozaj veľakrát som jej dohovárala aby tie čokolády zákusky nenosila že sa to nemá jesť každý deň že potom priberie ešte viac no stále to nosí. Riešim to tak že ich darovavam alebo vyhadzujem presne ako píšeš . Vystrašilo ma aj to že dcérka mala na preventívnej prehliadke u pediatričky zvýšený cukor lenže svokre človek nevysvetlí ani to. Cukrovka sa u nej našťastie nepotvrdila boli sme aj na testoch ale už toho všetkého mám naozaj po krk. Manžel si ma nevie obrániť lebo počúva svoju matku. On je strašne voľný k detom a to je tiež zle.
Pozri Maria, výchovu dieťaťa by si mala mať pevne vo svojich rukách ty. Jasné, že ona ako babička môže mať poradné slovo, ale tak, aby ste boli všetci spokojní. Píšeš, že rozhovory s ňou nepomáhajú, tak skús to cez manžela, aby si s ňou pohovoril, že si to neželáte. Keď ku vám svokra príde, tak tie sladkosti proste nevezmite. A ak vám ich tam nechá, tak ich po jej odchode niekomu darujte alebo vyhoďte do smetí. Je super, že sa snažíte žiť zdravo a držím vám palce, nech sa to aj podarí. jasne, že raz za čas nejaký cukrík môže byť, ale skôr ako odmena než ako pravidelný doping.
Alebo sa so svokrou dohodni, nech miesto sladkostí radšej malej donesie ovocie alebo nejaké celozrnné sušienky, či iné zdravé sladkosti. Snáď to vzhľadom na zdravie svojej vnučky pochopí.