Koľko peňazí v akom veku

norm

To je velmi individualne, kolko ma mat kto nasporene. Mozno nic, mozno slusny balik.

1/ zalezi na co si chces sporit. Vhodne je mat financnu rezervu pre pripad necakanych vydavkov a straty prijmu.
2/ kolko usetris neni iba o plate, ale o salde - t.j. rozdiele prijmov a vydavkov.
3/ setrit sa da aj z mensich platov /pomalsie/, ak ma clovek nizke naklady.

Napr. 20 rocny clovek, zarabajuci 500 EUR mesacne, ktory byva u rodicov /mamahotel/, moze svoje vydavky udrzat na uzde na hranici 50-100 EUR. Takze mu ostane 400-450EUR. Cize 10000 EUR moze mat uz za cca 23 mesiacov.

Vsetko je o pomere prijmu a nakladoch. Treba zvysovat prijem a ak sa neda, znizovat naklady /tie sa daju znizovat vzdy/.

Pokial clovek chce a ide na to systematicky, da sa setrit aj pri nizkom plate. Velmi vhodne k tomu dopomaha dodrziavanie rozpoctu, pripadne s evidenciou nakladov.

Usetrene peniaze sa potom daju vhodne investovat a pri spravnom investovani, mozu rast uspory este rychlejsie

Micuska1

prezyvka je vidiet ze si studentka co ma ruzove okuliare. Na Slovensku si nasetrit a odlozit 10 000 eur jedine ze by si nieco zdedila alebo predala. Takato suma sa da nasetrit jedine pracou v zahranici ale nie z nasich 500 eurovych platov s ktorych este musis vsetko platit. Ja mam vs a zarabam 500 eur samozrejme odlozit si mozem tak stovku sem tam ked nemam vydaje nejake extra v mesiaci... Niektori ludia na sk maju 5000 eur rocny plat....

Prezyvka

Ďakujem za odpoveď. :)

Skôr som to však myslela tak, akú sumu peňazí by mal mať človek nasporené v 20 rokoch, potom v 25 a v 30 rokoch , nie v rozmedzí od 20-30 rokov :) asi som zle položila otázku :D

A zaujímalo by ma aká suma je podľa vás ideálna v týchto rokoch (samozrejme že ideálny je kopec peňazí ale niečo reálne).
Viem že každý je v inej situácií ale dajme tomu ak by bolo vhodné aby mal dospelý 25 ročný človek aspoň tých 10 000 v zálohe, aby som vedela či si mám viac utiahnuť opasok alebo zvýšiť príjmy alebo som na tom dobre poprípade aký "finančný rezervný cieľ" je vhodné si stanoviť :) pre priblíženie mám 20 rokov, som na dennom štúdiu a mám len brigádu avšak v podstate žiadne výdaje keďže žijem u rodičov čiže si môžem odkladať takmer všetko čo zarobím

1Sima

Je ťažké porovnávať sa v takýchto veciach pretože každý máme iné podmienky. Ale tento vek je taký, že by si mal mať nasporené dosť na to aby si dokázal viesť rodinný rozpočet. Ak chceš našetriť viac musíš si príjmy a výdavky. A potom sa snažiť maximalizovať príjmy a minimalizovať výdavky. Ja som sa veľa dozvedela na stránke bold.sk