Zdravím. Chcem sa poradiť, nakoľko už dlhšie uvažujem nad návštevou psychológa / psychiatra a neviem ako to chodí.
Akosi som sa nedávno dostala v svojom živote do stavu, ktorý mi absolútne neprospieva. Celkovo sa mi darilo. Študujem, mala som dobré výsledky, pracovala som, mala som priateľa. Všetko bolo u mňa v poriadku. Avšak asi pred pol rokom sa mi mnoho vecí zrútilo. Stratila som prácu, priateľ zdupkal, nemám akosi kamarátov a vo veku 24 rokov som akosi stratená a neviem si rady.
Spočiatku som si nepripúšťala, že môžem mať depresiu, ale niekoľko mesiacov nepretržite v zlej nálade už nie je celkom ok.
Aktuálne som v štádiu, že ráno pre mňa nie je ani motivácia vstať. Vstanem okolo obeda, aj tak unavená, potom ponocujem ako teraz, nemám chuť žiť. Tie rady ako chod medzi ľudí, chod von...to všetko poznám ale...Ja nemám chuť, stratila som zmysel spoznať nových ludi, budovať si priateľstva, prijala som zopár pozvaní na rande...avšak každého porovnavam s byvalym a nepreskoci iskra. Cítim sa nezaclenena v tejto spoločnosti, nakoľko rovesníci majú prácu, zakladajú pomaly rodiny, žijú svoje životy.
Prácu momentálne nemam, dokončujem výšku, tak sa bojím že by som to teraz nezvládla, v case keď je pre mňa úspech vyliezť z postele.
Už aj rodina a spolužiačka mi dali najavo, že niečo so mnou nie je v poriadku, Ja večne veselá, usmiata, komunikativna osoba som sa zmenila na nevrleho, nespolocenskeho pesimistu, začala som byt neprajna, závistliva....neviem čo sa stalo ale priznávam, že som zišla z cesty. Občas sa nejako správam a o chvilu mi to príde vysinute, nadavam a vzápätí to ľutujem...cítim sa jednoducho hrozne.
Myslíte že je tu na mieste psychológ alebo psychiater? Treba k nemu dáke odporucenie? Nerada by som toto riešila s obvodnou...žijem v dedine a nepotrebujem to mať rozmazane všade.
Ďakujem za rady.
Návšteva psychológa / psychiatra
Z toho čo ste mi napísali som to pochopila tak, že ak si toho psychológa plánujem platiť sama, tak netreba od obvodného papier, ale ak to chcem mať preplatené poisťovňou tak hej?
A ak by som zašla k mojej Dr. a poviem, že potrebujem takýto výmenný lístok, tak sa bude pýtať aj čo ma trápi a podobne? Lebo s ňou to teda rozhodne rozpitvávať nechcem.
U nás pracuje taká Dr. ktorá podobné problémy ako ja nepripúšťa, je to taka "papula" obrazne povedané, čo Vám povie: "Máš čas rozmýšlať nad depkou, robotu na teba a podobne..."
...lenže ja si už neviem rady, často sa zobudím a poviem si dnes to bude lepšie, nájdeš si aktivitu, nebudeš na to myslieť, prečítam si motivačné články, citáty kadečo...a večer idem spať s rovnakom prázdnym pocitom, lebo nemám pocit, že toto čo robím, má nejaký zmysel:(
ANGEL-DEMON, neviem, aké máš skúsenosti alebo či ich máš, ale nepotrebuje ani odporučenie, a už vôbec nie zdravotný záznam! Kde si na to prišla?? Nebalamuť tu hlavu ľuďom, ktorí potrebujú pomoc.
odporúčanie od obvodného POTREBUJEŠ
pokial chceš aby to bolo zadarmo a platila to zdravotka tak ako navstevy inych lekárov, tak odporúčanie potrebuješ..
a ajtak k nemu potrebujes zobrať aj zdravotny zaznam na prve sedenie..
a chod ku psychologovi....
psychiatra by som neriešila! psychiatria je biznis velky, nadopuje ta liekmi a ty nebudes ani svoje meno vediet nie este učiť sa do školy... a ked ti je jedno teraz vsetko tak potom ti už duplom bude jedno všetko...
Ahoj, odporučenie od obvodného lekára určite nepotrebuješ. Vyber si nejakého psychológa a zájdi za ním. Iba sa porozprávate, možno urobíš nejaký vstupný test a na základe toho budete postupovať ďalej. Ak to dokážete vyriešiť bez liekov, budeš chodiť na sedenia k psychológovi, ak je to vážnejšie, odporučí Ti návštevu psychiatra.
Hlavne sa ničoho neboj! K psychiatrovi nechodia blázni, v čakárni stretneš ľudí, ktorí majú podobné problémy ako Ty.