Ahojte. Pisem sem, lebo si neviem poradit s kamaratom. Par tyzdnov dozadu sa mi zdoveril so svojimi problemami a tie doteraz pretrvavaju. V skratke, vraj stale pocuje hlasy, ktore ho kritizuju, nadavaju mu...dokonca aj ked sme boli vonku, tak mi vravel, ze pocuje ludi, ktori sa o nom bavia a smeju sa mu, kritizuju ho. Ale nemal sancu pocut tych konkretnych ludi, o ktorych mi vravel. Boli na druhej strane miestnosti a vsade bol hluk a hrala hudba. Sedel vedla mna a musel zvysovat hlas, aby som pocula, co vravi. Zacal mat agresivne reci, ze im pojde rozbit hlavy, ze mu idu na nervy. A pritom tych ludi ani nepoznal. Dalej je paranoidny a mysli si, ze ho niekto sleduje dokonca aj doma. Je mu neprijemne umyvat sa, ci ist na wc. Tazko sa mu spi, lebo ma pocit, ze na neho niekto hladi. Ked som o tychto hlasoch predtym nevedela, stale mi vravel, ze stretava kamaratov jednej baby, ktora sa mu paci a vraj ho ohovaraju. On sa s nou ani poriadne nepozna, len jej dal najavo, ze sa mu paci ale ona nemala zaujem. Hovoril, ze dokonca vedla v byte sa stretavali, lebo tam jeden z nich byva a pocul ich cez stenu. Potom som sa dozvedela zvysok a myslim, ze este aj toto si povymyslal. Miesa sa mu realita s niecim vymyslenym. O nejakej profesionalnej pomoci nechce ani pocut. Ze keby je blazon, tak o tom vie...
Prosim vas, da sa tu nejako pomoct?
Kamarat halucinuje
Buki prosim ta, poznas nejakeho cloveka, ktory bol na psychiatrii? V izbe bez okien nafetovany ze nevie co sa deje? Maju tam okna, maju tam sestricky, maju tam lekarov, maju tam terapie, dielnicky kde vyrabaju veci ako sposob terapie... Poznam aj pripady schizofrenie a hospitalizacie a poznam aj pripad, kedy bol clovek po pol roku naspat v praci a schopny normalneho fungovania.
@zufalakamaratka OK Ale kumu tym vlastne pomozes? Jemu ci sebe? Ked bude sediet nefetovany v izbe bez okien a nebude vnimat co sa okolo deje bude mu lepise alebo bude lepsie jeho okoliu? Ja nic len tak premyslam nahlas.
Kym mal priatelku, tak nikdy nic take nespominal, ale ako sa s nou rozisiel, takto to s nim ide dolu vodou. Potom ani s tou dalsou to nevyslo...Je smutny, ze nikoho nema a stale sa pyta, ci aspon mna nemoze objat, tak ma stale stiska...je mi to strasne vsetko luto, pozname sa dlhe roky a chcela by som mu potomoct, len sa bojim, ze narobim este viac skody, ked to o nom viem len ja a stale opakuje, ze len mne sa moze zdoverit :( co ak potom uz uplne prestane verit ludom a bude este viac smutny?
Aj som si myslela, ze sa to podoba na schizofreniu. Nedavno som mu povedala, nech si o tom nieco precita, lebo jeho spravanie nie je v poriadku, ale uplne si to odmieta priznat a len sa na mna nahneval, ze ziadny psychiater mu s nicim nepomoze a nebude v ziadnom pripade hltat lieky, lebo si o nom niekto mysli, ze mu sibe. Vraj si od nikoho neda nic diktovat (lebo aj tie hlasy mu hovoria, ako ma zit a ho to hneva).Povedala som, ze sa o neho bojim, lebo tieto veci nie su realne a nech aj dom prehlada a nikoho nenajde...asi 2 dni sa so mnou nebavil a potom akoby sa nic nestalo. Skusim sa s nim este raz porozpravat a ak si neda povedat, skusim to vyriesit s jeho bratom a vsetko mu poviem.
buki, su aj schizofrenici, ktori funguju na liekoch uplne normalne a vedu normalne zivoty. nie je ich mozno uplne vela, ale nie je to uplne ciernobiele. nechat ho halucinovat tiez nie je riesenie. moze ublizit sebe alebo niekomu inemu.
Schyza to asi bude ale pomomoc mu nempomozes. Mozu ho zavriet na psychiatriu pchat donho lieky ale lepsie mu nebude akurat ho nafetuju aby nevninam co sa deje. Tod asi vse.
a to s tymi susedmi cez stenu je uplne dokonalym ukazkovym priznakom. na internete su desiatky pribehov, pohladaj, pocitaj, nech vies, co mozes od neho cakat, ked to budes riesit.
paranoidnemu schizofrenikovi pocas ataku nevysvetlis, ze je chory, lebo on si bude mysliet, ze ide o spiknutie a moze byt nebezpecny. preto by som to skusila riesit s jeho rodinou a v pripade ze bude mat opat reci, ze niekomu pojde rozbit hlavu, na neho bez vahania privolat policiu. znie to sile hrozne necitlivo, ale pomoct mu mozu len lekari a to na zaciatku bude proti jeho voli, ako to uz v tychto pripadoch byva.
Pravdepodobne sa psychicky zrútil a ani o tom nevie. Môže ohroziť tak seba, ako aj ľudí okolo seba, vrátane teba. Uváž sama, čo by bolo najlepšie. Škoda, že si to nedokáže uvedomiť sám, ale to už väčšinou tak chodí.
schizofrenia. pomoct mu mozes jedine tym, ze ho nejakym sposobom dostanes na psychiatriu. kontaktuj jeho rodinu