Asi se shodneme na tom, že jsme každý trochu jiný, někdo více, někdo méně. Máme různé vlastnosti, které nás od sebe navzájem odlišují, a mnohdy je to dobře. I ty mnohdy zlé vlastnosti dávají tomuto světu nějaký hlubší smysl. Ale jinak se na to bude asi dívat člověk věřící, nebo agnostik, a jinak člověk přijímající evoluci (nechci napsat ateista, protože ji uznávají i někteří věřící, byť je to trochu paradox, ale o tom není tento příspěvek).
A není toho málo, co všechno musí člověk překonávat během svého života, někteří z nás jsou přesvědčeni, že jsou lidé, kteří mají život mnohem šťastnější než většina. Obvykle to souvisí s bohatstvím, jak si ale potom vysvětlit, že i nejchudší lidé na této planetě jsou mnohdy šťastnější než lidé západního světa. Nevím, jestli je více spokojen člověk věřící či nevěřící (napíšu v něco), ale mám pocit, že ten, kdo věří v něco hlubšího, lépe překonává překážky života, ale může to být jen mé zdání.
Asi nemá smysl vše jmenovat, ale problémy začínají už v rodině, potom ve škole, v práci, partnerském životě, přicházejí nemoci, finanční problémy a pocity zmaru. To vše na člověka útočí. Jedni vypadají, že to překonávají snadno, jiní mají veliké problémy i s maličkostmi. Lidé, kteří poznali válku, by se asi pousmáli tomu, jaké dnešní „problémy“ řešíme. Jak třeba já osobně vymýšlím, stěžuji si, kritizuji, neumím se rozhodovat, vymlouvám se. A přitom, jsou mnozí na tom mnohem hůře.
Psal jsem tady o sobě mnoho pochybností, mnohé i právem. U mě osobně je to překonání toho udělat první krok, a oddělit podstatné věci od nepodstatných. Například nějaká vysněná kariéra či škola byla možná v mém životě úplně nepodstatná, protože by mě to stejně neudělalo šťastným (možná jen na krátkou dobu).
Na druhé straně si myslím, že existují určité mantinely, a člověk by je měl u sebe poznat. U mě to asi bude to studium, tisíckrát bych mohl říkat, že to půjde, nebo nepůjde, ale jedno vím, bylo by to komplikovanější, kdybych něco studoval, než nestudoval. Cesta do zahraničí není také tak snadná, i když se to dá realizovat poměrně rychle. Má cesta asi půjde tímto směrem. Možná, že když se něčeho vzdám, něco jiného získám.