Paradentóza

zubkovavila

Pokiaľ vy sa správne staráte o vašu dutinu ústnu, tak vám nič nehrozí. Nemáte sa čoho obávať. Pokiaľ vy máte v ústach zápal, tak sa nejedná o prenos z cudzích úst, ale o zlý stav v DÚ.
Hoci sa už danej osobe zub kýve, treba vyhľadať odbornú - zubnú lekársku starostlivosť. Pretože hoci je to málo publikované, ochorenie dutiny ústnej sú späté s ochoreniami srdca, s cukrovkou, s reumatickými ochoreniami, atď. Treba si aj uvedomiť, že sa zvyšuje riziko infarktu myokardu. Na Slovensku to nie je ešte tak rozšírené,čo je bohužiaľ na škodu, ale treba si to uvedomiť. Čím skôr, tým lepšie.
(Len pre zaujímavosť, už starí Egypťania sa venovali čisteniu zubov, lebo videli spätosť s ochoreniami:))

Fdf

Zubkovavila: u dotyčného ide už o pokročilé štádium, už sa mu kýve zub. Pýtam sa najmä preto, lebo v čase keď som ešte nevedel, že má paradentózu som odhryzol z čokolády na tom istom mieste kde chvíľu predtým on. Tak ma zaujíma či je prenos možný aj v tomto prípade a v takom štádiu ochorenia.

zubkovavila

Dobrý deň,
paradontóza - parodontitída nie je nákazlivé ochorenie.
Hoci ho ovplyvňujú baktérie, sú dôležité aj iné faktory.
Ale v prvom rade by nemalo trápiť Vás, ale osobu, ktorá ňou trpí. Neviem, v akom stave má osoba dutinu ústnu, ale odporúčam navštíviť minimálne dentálnu hygieničku, ktorá posúdi stav, vysvetlí, namotivuje a naordinuje adekvátnu liečbu.
Pekný večer.