Ahojte, momentálne pracujem tretí mesiac v UK a plánujem tu zostať dlhšie. No na konci januara idem na trojtýždňovú dovolenku domov na SVK a chcem si vybaviť doktorov a zubára. Poistenie ale odvádzam tu v UK a na svk som vyradená zo VZP. Porebujem ísť k neurológovi pretože mám časté bolesti hlavy a už štyri mesiace mi šumí v ušiach. Neviete či ma neurológ môže odmietniť bez poistenia? alebo aké poplatky si môže vypýtať? ďakujem
Návševa doktora bez zdravotného poistenia
samozrejme ju môže odmietnuť, a to z toho dôvodu, že má veľa pacientov. Pri samoplatcoch to však lekár zvyčajne neurobí, pretože cena za vyšetrenie uvedená v cenníku býva zvyčajne vyššia, než je jej úhrada zdrav. poisťovňou, takže lekár dostane zaplatené viac.
Pokiaľ máš EHIC preukaz - european health insurance card tak máš nárok zo zákona na neodkladnú lekársku statstlivosť (pozri na kartičke poistenca či to tam máš). Lekár ťa odmietnuť nemôže, vyšetrenie buď do poisťovne naboduje ako akútne (neplatíš), alebo ako klasické diagnostické/ vstupné vyšetrenie, kedy si ho budeš hradiť v plnej výške (ťažko povedať koľko ťa to vyjde) a tak isto si budeš prípadné predpísané recepty hradiť v plnej výške - odmietnuť ťa však nemôže.
A na bolesti hlavy je dobry MIGRALGIN dostaneš to na sk v lekarni bez receptu a s tým sumenim v ušiach nema neurológ nič spoločné s tým na orl t.z k ušnému ale už ako som nizsie pisala na to ti pomôže ginkgo
Bolesti hlavy a šumenie môžu byť znakom migrény a / alebo tinnitusu. Zožeň si gingko bilobu ber ho podľa návodu a budeš mať pi probléme. A bez poistenia ťa nezoberu aj ha som chcela ísť na sk k zubárke a odmietli z dôvodu že nie som poistená
Odmietnut by ta nemal. Ale vsetky vysetrenia si budes hradit v plnej vyske. Zavisi od toho, co ti budu robit, tolko ta to bude stat. Informacie o cenniku by v ambulancii mali mat.
chod na sukromnu kliniku a toto nemusis riesit
U zubára to máš takmer rovnaké, či si tu poistená, alebo nie. Rozdiel v platení so zdravodným poistením na Slovensku a bez neho je minimálny. A s tým neurológom neviem, aké by to bolo.