Ja som mala kedysi ten problém, keď som bývala v jednom byte. Bola tam vysoká vlhkosť vzduchu a boli tam plesne, prastará budova, ktorá bola postavená pred prvou svetovou vojnou. Normálne som sa osprchovala, utrela a do troch sekúnd po utretí už som bola rovnako mokrá ako pred utretím. Od svojho vlastného potu, plus sa mi stále točila hlava a bývalo mi na odpadnutie, aj som tam odpadávala a tvrdo zaspávala, silné vodnaté nádchy a herpesy nonstop, aj som mala vysušené pery a pálili ma pery strašne, strácala som pamäť, bola som chorobne bledá a ľudia na ulici sa ma pýtali, či som chorá, neprichádzal mi do pľúc vzduch. Plus často bolesti hlavy a vracanie, ako keby som žrala nejakú otravu a to som pre mňa a pre babku sama varila. Akné som mala horšie jak hociktorý pubertiak (v 30-tke) a všetky kovové retiazky na krku mi robili problémy pripomínajúce alergiu.
Nakoniec ma našli odpadnutú a skončila som v nemocnici. Tam mi naordinovali psychiatrické lieky, ako keby ja som bola nejaký cvok, zisťovaním skutočnej príčiny, čo mi je, sa nikto v nemocnici nezaoberal. Ja som sa celé mesiace cítila byť niečím priotrávená, tak som si pripadala, ako keby som zomierala na nejakú pomalú, chronickú intoxikáciu. V byte spolu so mnou bývala stará babka, tá mala diagnostikovaného alzheimera. Mojou povinnosťou bolo sa o ňu starať. Babka v noci chodila, často som ráno našla otvorené vchodové dvere. Nevedela som, či babka chodí alebo v noci straší duch.
Všetky zlé príznaky u mňa razom pominuli, akonáhle som sa odtiaľ odsťahovala. Naozaj to nemuselo zájsť až tak ďaleko. Mala som sa odpratať odtiaľ skôr. Nechápem, prečo všetky alzheimerovské babky musia bývať v plesnivých bytoch.
Akože opatrovateľstvo už zaručene robiť nechcem. Psychicky sa na to cítim, ale telesne nie. Dostať u alergologičky do testu dva druhy plesní=bez šance zistiť skutočnú chorobu, ktorou alergia na plesne zaručene je.
Radšej chodím po hoteloch upratovať. Riešim si svoj problém tak, že pred odchodom do Rakúska nakúpim kopu voľne dostupných antihistaminík (v Rakúsku sa nedajú kúpiť) a keď na mňa príde nejaká nádcha s herpesom, tak ich beriem.
Nechcem sa hrať na múdru, iba píšem o svojej skúsenosti. Ver, že ti pomôže, keď si nakúpiš antihistaminiká, alebo keď si ich dáš predpísať. Najmä ak bývaš v plesnivom dome s vysokou vlhkosťou, alebo ak sa chystáš do zahraničia a nevieš, čo ťa tam čaká, do akého domu/bytu sa dostaneš.