Ďaňové priznanie

Príspevok v téme: Ďaňové priznanie
Ja297

Ahojte, potrebujem poradiť. Pred 2 rokmi mi zomrel ocino, zdedili sme po ňom byt, boli sme 3dedičky a každá sme dedila rovnakým dielom 33%. Mama i sestra súhlasili s vyplatením, spravilo sa znalecký posudok v ktorom bol byt ohodnotený na 110 000€ ( v dedičskom konaní bola určená cena 100 000€) VUB banka mi poskytla 53 000€ s tým, že 33 000€ som dala sestre a zvyšok mame. Jedinou majiteľkou som sa stala cca 5.7.2016 ale byt som opätovne predala k 12.10. 2016, je potrebné platiť daň? A z čoho ? Z tých 53 000? Ďakujem za každú radu, lebo ja som v tomto stratená....

syndrom

www.akmv.sk

ak ocino tu nehnutelnost vlastnil aspon 5 rokov, bude to od dane oslobodene. ty si dedic v priamom rade.
cize nemas povinnost nic vyplnovat a nic platit. :)

Ja297

Byt bol notarkou ohodnotený na 100 000,znalcom na 110 000, predaný bol za 100 000 a trvale bydlisko som tam mala.

syndrom

neviem ci to je celkom tak, tam sa aj na dedica hladi, akoby ten byt vlastnil on. teraz neviem, ci za podmienky, ze tam mal trvale bydlo alebo nie.
ak budes platit, tak z rozdielu medzi cenou predaja a nadobudnutia, cize zo zisku.

N-ika

Ak nehnuteľnosť nadobudnete dedením je možné ju ďalej predať bez vzniku povinnosti priznať a zaplatiť daň z príjmu až po uplynutí piatich rokov odo dňa jej nadobudnutia do vlastníctva. V prípade jej predaja pred uplynutím stanoveného obdobia ste zo zákona povinná priznať príjem z predaja a zaplatiť daň.