Kontaktné šošovky - objednavanie

Príspevok v téme: Kontaktné šošovky - objednavanie
Jarka_22

Dobrý deň,

zaujímalo by ma, ako to funguje s objednávaním kontaktných šošoviek, teda konkrétne, kedy si ich môžem objednať už ja sama?
Postup je taký, že sa objednám sa u očnej lekárky, tá mi za poplatok spraví vyšetrenie, dá na skúšku kontaktné šošovky (napríklad mesačné) a vzorku roztoku s puzdrom a o niekoľko týždňov (cca 2) prídem na kontrolu.

Na kontrole to všetko skontroluje a ak to sedí, šošovky si môžem objednať už ja sama alebo je to nevhodné a mala by som si ich objednať u nej?

Jarka_22

Pytam sa preto, pretože keď som po mesiaci bola na kontrole, tak sa ma doktorka pytala, či objedname šošovky. Ano, za tie prve mesačne aj s vyšetrenim som platila 16 eur. A keď som tam bola prvykrat, vravela mi, že buď si budem u nich šošovky objednavať a kontroly budem mať zadarmo alebo si objednam sama a za kontrolu si zaplatim. Tak som sa tentokrat informovala, koľko stoji kontrola a ako vyjdu šošovky. Cena šošoviek ma zaskočila (30 eur/mesiac, čo je pre študenta veľa). Tak som jej poďakovala a povedala, že si ich objednam a na kontroly teda budem chodiť k nej (pričom si ich budem hradiť sama, čo je cca 10 eur).
Čo ma zarazilo, bolo jej spravanie, kt. bolo dovtedy privetive, no po odmietnuti objednania šošoviek bola totalne odmerana.

Šošovky som pozerala na nete, vyjdu na 15 eur (čo je o polovicu nižšia cena ako cena u očnej). Ten rozdiel je dosť vyrazny a navyše, nie je to jednorazova položka.

Prekvapilo ma jej spravanie. Myslim si, že v dnešnej dobe e-shopov je uplne pochopiteľne, ak si človek zabezpeči šošovky sam - nielenže je to cenovo prijateľnejšie, ale aj pohodlnejšie, keďže mu pridu až domov.

Nerozumiem jej spravaniu, myslim si, že to nebolo profesionalne.
Čo si o tom myslite?

meriM

A s tým oficiálnym postupom u očnej neviem - nikdy som to tak neabsolvovala. Na vyskúšanie som zažila len jednodňové (kde je predajná cena okolo 70 centov za kus, lekári ich môžu mať ešte sponzorsky); kamošky, keď prechádzali na šošovky, si platili aj prvý "dlhodobý" pár. No nemáš povinnosť čokoľvek si od očnej kupovať (aj keď to možno niektorí považujú za oprávnený bočný príjem lekárov).

meriM

Ahoj, očné vyšetrenie by mala preplácať poisťovňa (teda, okrem nezmluvných lekárov a prehliadok nad rámec, aj keď fakt neviem, ako často naň má človek nárok). Očných lekárov nájdeš aj v optikách - robia merania, vedia odporučiť pomôcky a poučiť o starostlivosti o ne, akurát tam nerobia špeciálne vyšetrenia. Platí ich optika a "vyšetrenie" máš zadarmo - často to podmieňujú nákupom produktov, ale neviem si predstaviť, ako by po skúšaní šošoviek (s ktorými človek odchádza) chceli donútiť zákazníka, aby rovno kúpil celé balenie alebo zaplatil za vyšetrenie, ak mu nesadnú. Ak poznáš svoje dioptrie a nemáš iné problémy s očami, nemusíš k očnej chodiť vôbec, objednaj si šošovky z netu - sú aj menšie balenia. Obráť sa na niekoho, kto šošovky nosí a vyskúšal rôzne druhy, ako bol s ktorými spokojný. Šošovky s dlhšou životnosťou vyjdú výhodnejšie, ale bývajú tvrdšie a časom sa na ne toho viac "ulepí". Tiež je dôležitý priemer - s veľkými sa ťažšie manipuluje. Triky na vkladanie a vyberanie šošoviek sú hocikde na nete, verím, že sa dajú nájsť aj inštruktážne videá. Ja nosím iba jednodňové na lyžovačky, aj vtedy mi to v oku vadí; vloženie ide ľahko, ale pri vyberaní som už zažila situáciu, že som išla spať so šošovkou v oku. (Aj keď vyberanie je vraj problém akýchkoľvek nových šošoviek, kým sa trochu "opotrebujú".) A môj priateľ má napríklad také úzke oči, že si nevie vložiť ani najmenší priemer (nejaké doktorky mu už šošovky ponúkali, ale skončili pri konštatovaní, že má teda ostať pri okuliaroch).