Zdravím vás. Cca pred troma mesiacmi som navštívil svoju zubárku s bolesťou už tri roky uzavretého, mŕtveho zubu. Ten ma vraj bolieť nemôže a našla hlboký kaz hneď na zube vedľa. Tak mi ho začala preliečovať a vybrala nervy. Na čas bolo všetko v poriadku, ale ten prvý ma začal opäť bolieť. Mám v ňom keramickú plombu. Je možné tento zub znova otvoriť a poprípade preliečiť? Bojím sa, že keď k nej prídem, tam ho bude chcieť hneď extrahovať. Nad zubom mám aj nejakú tvrdú hrčku. Na dotyk vôbec nebolí, ale keď silnejšie potlačím cítim, ako mi tlačí na koreň zubu. Keď po nej prejdem prstom, cítim tam malý tvrdý kúsok, ako keby kúsok kosti. Na rtg sa ale nič nezistilo. Viete mi poradiť, čo by som s tým mal ďalej robiť? Ďakujem.
bolesť mŕtveho zubu
Mne robili resekciu na hornej 6ke, to nie je pravda, že by sa resekcia robila iba na jednokoreňových zuboch. A ani injekcie sa báť nemusíš, dnes už zubári používajú také injekcie, že ani nepocítiš, kedy ti ju pichli. Tiež som resekciu odkladala, lebo som sa toho bála, ale strach bol zbytočný, vôbec nič hrozné to nie je, veľmi rýchlo sa mi to zahojilo, o týždeň nato mi vybrali stehy a hlavne, že zub je už úplne v poriadku, bez zápalu.
Ak ale dobre čítam, tak resekcia sa robí na jedno koreňových zuboch, no toto je troj koreňový :/
Po injekcii to bolieť nebude, toho som si vedomý, len ja mám fóbiu "bielych plášťov". Uvidím injekciu a odpadnem :D
Mám to z dectva, keď som prekonal veľmi zlý zážitok v nemocnici a od vtedy sa toho neviem zbaviť a to mám už 30 rokov.
V každom prípade sa musím na niečo odhodlať, lebo každodenná bolesť nieje moc príjemná.
Resekcie sa báť nemusíš, vôbec to nebolí, ani po odznení anestézy. Lenže ten zápal máš hlboko v koreňoch a to sa inak ako resekciou odstrániť nedá. Mne najprv robili reendodonciu, lenže zápal v zube mi zostal aj po nej, a preto mi zubár odporúčal resekciu. Ak chceš zub zachrániť, inú možnosť nemáš.
Áno, bolo to bez mikroskopu. Resekcii by som sa najradšej vyhol, neviem či to zvládnem :D Snáď mi pomôže ďalšie rozvŕtanie a nič iné podstupovať nebudem musieť :(
Tá tvrdá hrčka nad zubom je zápal. Pravdepodobne ju tam máš odvtedy, ako ti urobili koreňovú výplň, a ten zubár pravdepodobne nepracoval s mikroskopom. Mám pravdu? Tiež som tak dopadla. Musela som ísť na reendodonciu a následne na resekciu, ale mňa ten zub nebolel, len tá hrčka nad ním. Pri resekcii mi ju odstránili (chirurgička mi povedala, že tam bol poriadny zápal), a odvtedy mám so zubom pokoj. Ale už som sa poučila a inak ako pod mikroskopom si mŕtve zuby ošetrovať nedám.
áno, priamo zub ma bolí
a prosim ta to ta bolel priamo zub, alebo kde si pocitoval tu bolest?