Ahojte, chcem sa spýtať, aké máte skúsenosti s odberom plodovej vody. Vyšiel mi pozitívny skríning na downov syndróm. Vzhľadom na vek by som mala mať 1:190, ja mám 1:100. Na genetike mi povedali, že len jedna z položiek, čo sa sleduje bola mierne zvýšená, ale keďže sa to berie všetko dokopy, tak mi vyšlo zvýšené riziko. Bola mi odporučená amniocentéza, ale hlavne pre psychiku. Že ak sa mám celé tehotenstvo stresovať, či je postihnuté alebo nie, nech idem, ak som s tým v pohode, že to nie je nutné. Ja som dosť stresový typ, preto na jednej strane by som rada bola kľudná, že je všetko o.k., ale na druhej strane sa bojím, čo keď sa niečo stane a ja si to bude vyčítať? Ževraj v druhom trimestri je riziko spontánneho potratu 1% a pri amniocentéze je riziko 1,11%. Ako by ste sa zachovali vy?
Odber plodovej vody
ja som mala kvôli veku tiež podstúpiť amnio. Odmietla som, lebo morfologický utz bol ok a ostatné hodnoty tiež. Ale potom som ani nestresovala. Ak by mala žena potom nad tým rozmýšľať celé tehotenstvo, tak by som toto vyšetrenie radšej podstúpila.
najprv si premysli ci by si tehotenstvo prerusila ak by vysiel test pozitivne. Ja osobne ano, ale ak ty nie tak ten odber nema absolutne ziadny zmysel. inak statisticky by potom bolo lepsie ist na odber akurat, ze sanca 1k 100 mi pride fakt dost mala na to aby si to riskla najme ak nemas doveru v tu nemocnicu.
Emily opat, dakujem za odpoveď. Ja by som tiež asi najradšej išla k nejakému súkromníkovi, ktorý to robí, ale tu v okolí nikto taký nie je. No a práve ma posielajú do nemocnice, s ktorou nemám dobré skúsenosti, hlavne čo sa týka prístupu lekárov pri prvom pôrod. Viem, že je tam riziko asi 1%, no bojím sa, že pri mojom šťastí, budem práve ja to 1%. Môj gynekológ by bol najradšej keby som na to išla, lenže on tej nemocnici robil dlhé roky, tak si myslí, že je super. Keby tam robil on, tak nerozmýšľam, lebo je fakt skúsený odborník. Rozprávala som sa aj s jednou známou, ktorá priamo vyšetruje tú plodovku a ona povedala, že pri takomto riziku, ako mám ja, by ona osobne na amnio nešla. Začínam fakt uvažovať o tom Trisomyteste, ktorý a berie z krvi. Len to sa vyšetruje len Downov syndróm, Edwardov a ešte Pataulov a iné asi nie. Lenže som počula, že ani pri amnio nevyšetria úplne všetky anomálie, takže aj tak nemáš istotu, že bude všetko na 100% . Och...
Podľa mna je to veľmi individuálne. Ak si pripravená prijať akékolvek dieťa tak amnio nema zmysel. Ak by si šla v prípade downa alebo iného ťažkého postihnutia dieťaťa na interupciu tak potom amnio je jedna z možnosti. Ja osobne som šla dvakrát na amnio ale vybrala som si ja súkromne lekára. V súčasnosti na špičkovom pracovisku ak ti urobí odber plodovky profesionál co ich robí od 500 ročne a viac, je riziko potratu rovnaké ako u ženy ktorá na odber nejde. Ti najlepší naozaj dosahujú takéto výsledky. Samozrejme ísť do nemocnice kde nevieš kto ti odber bude robiť, aké ma skúsenosti a štatistiku tak do toho by som ja nešla. Ja som brala vždy aj dva dni pred zákrokom a v den zákroku antibiotiká, tak ako mi bolo nariadené, aby sa predišlo prípadnej infekcii.
Ešte ti chcem povedať ze dobre výsledky amnio ti nezaručujú zdravé dieta. Skúma sa len 7-10% všetkých patologií. Skúmajú len tie najcastejsie. Existuje aj keď neviem či je dostupná aj na Slovensku tzv. Genomicka Amniocentéza ktorá skúma až 60%- 70% ale ako vidíš ani ta proste nepokryje vsetko.
Ak ta ale zaujíma iba syndróm Down nemusíš ísť vôbec na amniocentézu ale na čoraz viac populárnejšie vyšetrenie ktoré z tvojej krvi identifikuje DNA dieťaťa a vie ti s veľmi vysokou pravdepodobnosťou (skoro 100%) povedať či je dieta v poriadku. Hradis si to ale sama a cena je okolo 300-500€.