Ahojte, cca po 2 rokoch si idem dať robiť nové okuliare; krátkozraká som od základnej školy a predtým som vždy mala minerálne sklá, akurát pred 2 rokmi som sa ulakomila na plastové so zľavovým kupónom. Do rámika sú osadené len zhora. Nebola som s nimi vôbec spokojná, oveľa viac mi zakrivovali rovné línie, anitireflexná vrstva spôsobila, že naboku okuliarov vidím odrazy (okno, monitor) za sebou, a teraz sú už dosť doškriabané. Som rozhodnutá, že chcem zase obyčajné minerálne sklá (aj keď v optike sa čudovali, že také si ľudia už prakticky nedávajú), vyhliadla som si pevnejší uzavretý kovový rámik.
Chcela by som vedieť, či má niekto skúsenosti s antireflexnou vrstvou na minerálnych sklách a či si nevšimol tie odrazy zboku, prípadne, koľko tá vrstva vydrží (či sa nepoškriabe, nepoškodí (napr. kamoške odišiel AR na plastových sklíčkach po otvorení rúry, ale vyreklamovala to)). A tiež, koľko to vyšlo; mne ponúkli minerálne s indexom 1,6 (tenšie), obojstranný AR za 55 €/ks. Okuliare nosím nonstop, pracujem do veľkej miery pri PC, dioptrie mám cca 4,5 a 2,5 mínusky, s cylindrom. Ďakujem za názory. :)