Ahojte,mam 24 a studujem na fakulte prirodnych vied (4.rocnik mgr). Chodila som pocas studia na spev a rozne tanecne kurzy. Zistujem vsak cim dalej tym viac, ze chcem hudbu studovat hlbsie a uz nechcem studovat to co doteraz. Co myslite, co by bolo najlepsie urobit ? Terajsie studium je na jednej strane pre mna zaujimave a viem ze to co aktualne studujem mi pomoze pri uplatneni, vyhovuje mi tiez statut studenta... ale hudba a umenie je pre mna priorita. Predtym som ostavala ako keby v komfortnej zone a robila som to co odo mna chceli ostatni. Trpela som aj uzkostami, panikami. To sa zmenilo a terat citim ze som trosku dospela. Viem si predstavit seba spievat niekde v opere, muzikali, pripadne vo vokalnej skupine a dovolim si povedat ze na zaklade toho co mi povedali pedagogovia mam na to predpoklady ale samozrejme by som mala dlhu cestu pred sebou. Chcela by som tvoriť. Citim sa vsak stara a ako keby som premrhala roky studia na nieco len tak. Citim sa trosku rozpoltene. Prosim poradte niekto co by som mohla urobit.
Chcem studovat a robit co ma bavi, ale...
Leila. Skus si najst podla zoznamu ministerstva zoznam konzervatorii a na nete si nasledne dane konzervatoria pokukaj, ktore ti zameranim, pedagogmi, polohou referenciami ai budu vyhovovat. Kludne aj 2-3. A potom im napis, oslov ich, ake maju podmienky prijatia, z coho pozostavaju talentovky, aky maju cennik, moznosti individual.studijneho planu ai infa co chces vediet a zaujimaju ta. Takto, ked budes mat vsetky infa zhromazdene, sa ti lahsie bude rozhodovat a zaroven pripravovat na prijimacky talentovky
Zvažujem konzervatórium, len neviem, či bude možné mať individuálny štúdijný plán. Samozrejme, platiť si školu budem sama, zaťažovať rodičov nechcem. Viem, že hudba je to, čo chcem študovať aj keď sa bojím tej dlhej cesty čo je predo mnou. Súkromné hodiny mi nestačia, pretože by som nemohla vystupovať, prípadne neskôr učiť.
Urob to čo si myslíš že bude pre teba to najlepšie a hlavne aby si bola ty spokojná
Keď si už tak blízko titulu, tak ten rok a pol školy sa už snaž zubami nechtami dokončiť, aby si nesklamala rodičov. Mysli na to, že by boli veľmi smutní, keby sa dozvedeli, že všetko, čo do teba vkladali vyšlo nazmar. Samozrejme, že je hudba krásna a asi každý, kto má aký-taký sluch, sa už niekedy aj zasníval nad tým, aké by to bolo krásne hudbu aj robiť. Nebola by si prvá a ani posledná talentovaná, ktorá nemohla chodiť na hudobný nástroj, lebo rodičia nemali peniaze, a preto si to chceš vynahradiť v dospelosti. Dá sa to tak, že si po skončení školy nájdeš prácu a potom si môžeš zo svojich zarobených peňazí platiť súkromné hodiny spevu alebo hrania na nástroji. Ale nerob rodičom také starosti, aby si po skončení jednej VŠ vyhlásila, že chceš dennou formou študovať ďalšiu 5 ročnú, nejakú VŠMU. To by ich asi veľmi nepotešilo, mysli na nich. Jedna škola stačí. Ďalej, keď hráš niečo 1.krát, že čítaš noty a skúšaš podľa nich zahrať tebe ešte neznámu melódiu, tak je to strašne stresujúce, je to na nervy a asi každému muzikantovi to robí komplexy. Hra na nástroji robí muzikantovi radosť len vtedy, keď už vie danú skladbu zahrať naspamäť, vystúpi pred poslucháčov a predvedie sa. Ale predchádzajú tomu hodiny a hodiny cvičenia. Niekedy máš napríklad osminové noty a musíš ich hrať rýchlo, ale tak rýchlo ich nestihneš ani prečítať, už ťa učiteľ stresuje, že však to nebola celá, to bola osminová. Je to fakt dosť na nervy, ale nechcem ťa odrádzať, želám veľa šťastia, aby si urobila rozhodnutie také, nech sú aj rodičia spokojní a aj ty :)
Dakujem za rady,pomohlo :') chcem sa teda opytat,ak by som chcela ist na konzervatorium napr. dalo by sa to riesit popri VŠ ? Problem je ze by ma musel niekto pripravit. Viem vsak ze to chcem. Urcite.
V 4.roc by som to studium dotiahla do uspesneho konca aj keby sa co dialo. Ak sa naucis zdrhat a nic nedokoncit, bude sa to s tebou vliect stale a takmer vo vsetkom. Takze dokonci 1,5r a potom chod kludne aj na Broadway. Poznam ludi co maju viacero skol. Nikdy ti nic taketo (vzdelanie) nie je a nebude na skodu. A zatial popri studiu sa pripravuj. Ber sukromne hodiny spevu ai. Proste nikde nemas istotu ze ta hned na 1x prijmu na spev a zas ked aj skoncis hudbu po skole, nemusis sa tym vobec zivit. Cim mas viac moznosti tym mas aj viac sanci uplatnit sa. Takze ano. Chod za svojim snom, ale nauc sa dokoncovat veci a nepalit za sebou mosty. Prip.tahaj obe skoly naraz
Stáva sa aj to, že človek niečo vyštuduje a potom zistí, že k tomu nemá žiaden vzťah, ale zase čím viac toho vieš, tak tým máš lepšie uplatnenie, ak by si si potrebovala nájsť prácu. Niekedy je menej viac, ale niekedy ani veľmi nie:-) Školu by asi bolo dobré dokončiť a potom riešiť to ostatné, ale dá sa aj viac vecí naraz.