Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Supermesiac

Príspevok v téme: Supermesiac
fandim mu

Ahojte, toto sa bude diať: Divadlo na oblohe: K Zemi sa priblíži Supermesiac
A moja otázka smeruje k tomu, že píšu že mesiac sa má priblížiť k Zemi 14. novembra. To znamená že v noci z 13. na 14 novembra?

Spln Mesiaca sa nám ukáže v tomto roku na oblohe ešte dvakrát. Tentoraz však pôjde o unikátne nebeské divadlo.

Mesiac bude k Zemi najbližšie od roku 1948. Stane sa tak 14. novembra. Do zhruba rovnakej vzdialenosti sa potom dostane až v roku 2034.

Rok 2016 sa tak má ukončiť najväčším Mesiacom, aký kedy ľudstvo uvidelo na oblohe. Informuje o tom server UniverseToday.

Supermesiac spôsobuje netradičný tvar jeho orbitu, ktorý pripomína vajce. Najbližšia časť dráhy – perigeum – je zhruba o 48 000 kilometrov bližšie k Zemi, ako najvzdialenejší bod obežnej dráhy - apogeum.

0vecka

tu si mozes pozriet kedy to pride zalezi ci si v KE alebo BA alebo inde:

www.mondverlauf.de

inak otazocka:

ako sisi predstavovala zatmenie slnka ak je mesiac iba v noci?

fandim mu

Fíha, tak to je naozaj len o trošku väčšie. Ďakujem Ovečka. A na západe Slovenska to budeme kedy vidieť? Nie až večer alebo až v noci?

0vecka

fandim mu o 14:52 bude mesiac najblizsie k zemi, ci ho bude vidno v Europe to zu neviem, vygoogli si, inak ma zaraza ze nevies ze mesiac je vidno aj cez den :) inak ma byt len o 7% vecsi ako za normalnych okolnosti a ako som hovoril ten rozdiel si imho len tak tak vsimnes ak vobec

0vecka

tarapaca dikes za podporu ale toto je tu zu ako na beziacom pase .. niekto napise hovadinu ja napisem ze to je blbost supnem obcas aj linky ktore si nikto neprecita a odpisu ze som zakomplexovany lebo napr poviem ze homeopatia na sracku nepomaha :-D ...