endododencia-napínanie na vracanie

Príspevok v téme: endododencia-napínanie na vracanie
muffinka22

ahojte, mam 21 rokov, piatok idem k zubarke na enodododenciu - trhanie nervov cistenie kanalikov a tak.. raz som uz bola, a to bolo ok, vobec to nebolelo. no pred mesiacom som bola s dalsim zubom, ako aj predtým, mi teraz dali kofferdamovu blanu, ale strasne ma zacalo napinat, a ani mi zub neopravili, objednali ma o mesiac, ze si to mam trenovat so sackom. je to zum sedmicka dole na lavo. strasne ma stale napina, som v strese, v noci z toho nespim, potim sa.. neviem ako to zvladnem. normlane rozmyslam, ze im radsej poviem, nech mi to vytrhnu, ako keby ma malo 2 hodiny napinat. viem ze to nezvadnem. prosim pomoc :( :( :(

muffinka22

Ahojte. Nezvládla som to.. Poslali ma domov, ze mi to bez blany urobit nevedia. Ze jedine v celkovej narkoze., psychicky som sa doma zrútila. A este mi oznámil ze videl rengen a treba vysekat vsetky osmičky. Ale ze to urcite nezvládnem ak budem pri vedomí. Vraj mam velmi silný davivy reflex :( :( :(

Nicole1

Asi ten lekár/ka neverí sestre,nakoľko odsáva väčšinou ona (respektívne by mala). My kofferdam nepoužívame a odsávanie sestra zvláda super aj napriek tomuto výplachu.

A áno, používa sa chlornan sodny, chlorhexidin alebo kyselina cintrónová na vyplachovanie kanálikov. Ak ťa to zaujíma,môžeš si o tom prečítať viac.

Každopádne nemáš začo! A veľa šťastia!

netreba

Skús si dať ráno poldeci, pomôže ti to uvolniť sa a to napínanie vieš skutočne potlačiť správnym dýchaním cez nos. Už keď aj raz si to dýchanie pomýliš- je zle, tiež mám na to nepekné spomienky z detstva, keď ma zubárka vytrápila pri odstraňovaní zubného kameňa.

A správne má byť endodoncia. :)

muffinka22

Velmi ti dakujem za rady! Urcite budem dýchať nosom a sústrediť sa na dýchanie.
Názov mi povedala pani doktorka a doktor, preto som to asi použila, ale mate pravdu:) na tu blanu som sa pytala, vraj to je potrebné, ze ked mi to budu dezinfikovať a neviem co vsetlo aby mi to nestekalo do hrdla a úst. Neviem co je na tom pravdy, a veru ze radsej by som bola bez toho, vtedy by som nemala žiadny problem...

Nicole1

Ahoj muffinka,
pracujem v zubnej ambulancii,takže ti viem poradiť:
1.sústreď sa na dýchanie nosom a snaž sa nedýchať ústami,na nejaký čas,keď sa budeš sústrediť tak aj zabudneš,že nejaký dávivý reflex máš.
2.skús trochu zdvihnúť pravú/ľavú nohu hore, taktiež to odvracia pozornosť.
3.snaž sa celé ošetrenie mať hlavu v predklone, pokiaľ ide o dolné zuboradie (hlavne ak lekár pracuje v stoji)
4.ak nezaberie, popros svojho lekára,aby ti dal povrchovú anamnézu,ktorá dočasne umŕtvi nervové zakončenia v tej oblasti a nebude to citlivé na dotyk,čiže dávivý reflex (keď nemôžem vydržať,lekár mi to strekne a je po probléme)

Trošku nechápem,prečo ti chce dať silou mocou kofferdam,keď ti to nerobí dobre. Doteraz pracovali lekári bez a nebol žiadny problém. Ale nechcem lekára nijako spochybňovať.

Inak ošetrenie sa volá ENDODONCIA,kedy dochádza k trepanácií(otvoreniu) dreňovej dutiny, odstráneniu koreňových kanálikov,ktoré sa nakoniec zaplnia a na to pojde pravdepodobne kompozitná výplň. Celkom som sa pobavila na názve tvojho príspevku :)

A v žiadnom prípade si zub trhať nedaj. Ten zub už je síce devitalizovaný,čiže mŕtvy,ale svoju funkciu v dutine ústnej stále plní!

Držím palce.
Dúfam,že to zvládneš!!!
Pekný večer.