Tehotenstvo a evidencia uchádzačov o zamestnanie

Príspevok v téme: Tehotenstvo a evidencia uchádzačov o zamestnanie
pupa54321

Zdravím, som trochu stratená čo sa týka mojej momentálnej situácie, preto by som ocenila ak by mi niekto vedel pomôcť, objasniť alebo ma usmerniť.
Situácia je nasledovná:

1. Skončila som VŠ - 1.stupeň - v júli tohto roka.
2. Som tehotná - nástup na MD cca 24.11.
3. Plánovala som v štúdiu pokračovať, na úrade práce som sa počas leta neevidovala, podpísala som vyhlásenie o pokračovaní na VŠ.
4. Kvôli zdravotným problémom počas tehotenstva som do školy síce nastúpila, avšak potom som chcela prerušiť, no podarilo sa anulovať zápis, takže som v podstate nenastúpila.
5. Na Úrade práce som sa ešte evidovať nebola, je mi teda jasné že som dobrovoľne nezamestnaná od toho júla, kedy som ukončila školu, aj napriek tomu že som v septembri bola zapísaná v škole.

Teraz otázky:
- je mi jasné, že budem musieť spätne vrátiť príspevky na dieťa, ktoré ako vydatá poberám sama na seba. Je to tak?
- budem musieť doplatiť aj nemocenské od júla do novembra?
- aká je výška nemocenského v mojom prípade?
- v prípade že budem doplácať nemocenské, prirátavajú sa k tomu aj sumy, ktoré mi preplácala poisťovňa (napr. morfologický USG v auguste)?
- nedá sa to nejako vyriešiť ohľadom toho, že som zapísaná do školy bola a tým pádom by tie mesiace júl - august platil za mňa štát?
- je to už len pár dní do môjho nástupu na materskú, neoplatí sa mi to riešiť až keď na ňu nastúpim? Resp. ak by som to riešila až s nástupom na MD, musím sa tiež evidovať do zoznamu uchádzačov...?

Ak som to dobre pochopila, celkom sa mi tá suma nazbiera a rada by som ju nejako eliminovala ak by sa to dalo, potvrdenia od lekára nie sú problém, ale to mi asi nepomôže, však?

Ďakujem všetkým, ktorí budú ochotní mi pomôcť čo i len s jedným bodom môjho dotazu.

N-ika

Nemas za co :-) myslim ze teraz je minimalne poistne samoplatcu mesacne cca 60 eur...ale istejsie bude zbehnut do tojej poistovne osobne a dat si to vyratat...ak to bude vela, dohodni si splatkovy kalendar, myslim ze sa to da :-)

pupa54321

N-ika, ĎAKUJEM :) veľmi si mi pomohla, som Ti vďačná. Náhodou nemáš predstavu aká suma cca je to zdravotné poistenie?

N-ika

Ahoj, prispevky na dieta budes musiet vratit.
Nemocenske si doplacat nemusis, ale mozes, v tvojom pripade bude ale zbytocne...malo by zmysel, keby si si ho platila predtym aspon rok, v tom pripade by si mala rizikove tehotenstvo brane ako PN a dostala by si nemocensku davku...
Co si doplatit musis je zdravotne poistenie. Za studentov a evidovanych na UPSVaR ho plati stat. Pozri si v svojej poistovni na nete zoznam dlznikov, ci tam nie si...najistejsie bude tam ist osobne...
Ak nechces aby sa ti suma zbierala, ries to co najskor.
Poistovna ta stale eviduje ako studentku, kedze zmenu stavu musis hlasit sama. Preto ti prreplacala zdrav. vykony. Ak si doplatis poistenie, tak ymslim ze ti tie vykony nedaju k nahrade.
Aj ked ides na MD, treba sa evidovat na urade prace. Oni si to zapisu ze si tehotna a nebudu vyzadovat potvrdenia o hladani prace a budu za teba platit poistenie.
Drzim palce!

pupa54321

OPRAVA, na MD nastupujem 10.11., v 32.týždni...
Jasné že hej, skúšam šťastie či nebude niekto vedieť poradiť predtým ako pôjdem na úrady a do poisťovní... lebo ani tam nie je záruka že budú vedieť čo robiť, o tom som sa niekoľko krát sama presvedčila.... Ďakujem aj tak za odpoveď :)

Galapagos

Tak chod do tvojej poistovne a tam to s nimi rozober oni tam predsa lepsie vyznaju v zakonoch ako tu laici na fore nie?

pupa54321

Áno, to viem... ja spomínam len MD, materskú dovolenku, na ktorú nastupujem zo zdr. dôvodov predčasne, to znamená v 34. týždni tehotenstva, teda toho 24.11.

pupa54321

Ale ja nie som už študent, ani nezamestnaná... Evidovať som sa nebola po skončení školy preto, lebo som bola na 100% rozhodnutá pokračovať v škole, ak by mi to zdravotný stav dovolil, veru by som na škole ostala... Zápis mi anulovali začiatkom októbra, takže aj keby som sa hneď bola zaevidovať, tak by som platila nemocenské iba o mesiac menej.... moja chyba, uvedomujem si to, len by som chcela vedieť či to správne celé chápem. ďakujem za odpovede :)

Galapagos

Ty nebudeš poberať materskú ale rodičak pretože
materska sa vypocitava z platu a ty si ešte nepracovala a rodicak dostane kazda