Už od detstva ma fascinovala myšlienka davovej psychózy. Francúzsky sociológ Gustav le Bon vo svojej knihe upozornil na to, ako sa správanie ľudí mení v dave. Každý z nás toho bol iste svedkom. Netýka sa to len politiky, vidíme to na každom kroku: ľudia dávajú prednosť istým tovarom v obchodoch, istým programom v televízii, obliekajú sa podľa toho, čo diktujú trendy. Ktosi kdesi čosi vymyslí a dav na to skočí. A potom to už frčí podľa pravidiel, ktoré sú v rozpore s inteligenciou indivídua, lebo indivíduum sa správa ako ovca v stáde. Ľudia proste prestávajú byť samy sebou, dokonca dobrovoľne chcú zapadnúť, nebyť nápadný. Chcú robiť, nosiť alebo mať to, čo je "in". Opičia sa jeden po druhom. Len mizivé percento má odvahu od davu sa odlišovať a ísť si svojou cestou
Taký typický príklad davovej psychózy môže byť napr. aj rockový koncert. Mám rád túto skladbu a zrejme keby som na tom koncerte bol, strhlo by ma to rovnako ako tých, ktorých vidíme vo videu. Keď pozerám na taký obrovský sfanatizovaný dav ľudí uvedomujem si, čo všetko je s ľuďmi možné robiť. Ako ľahko ich možno zmanipulovať a v tom sfanatizovanom stave donútiť k čomukoľvek. Všimnite si - hlavne ku koncu, aká masa ľudí tam je a všetci sa správajú rovnako. Je jedno, či je to extáza z hudby, z drog, z energie celého toho davu, podstatné je, že v takomto stave je možné ich presvedčiť o čomkoľvek. A to je des...
Psycho-fenomén DAVOVÁ PSYCHÓZA
Ak by sme sa na tento fenomén pozreli očami analytika a trochu si rozanalyzovali tento kvázi problém, tak by sme prišli na to (ako zvyčajne), že sa ani pri takomto správaní nedeje v podstate nič zvláštneho, resp. neobvyklého. Ľudia takmer vždy pozerajú na to, čo si o nich myslia iní ľudia a podľa toho sa snažia korigovať svoje správanie. V prípade koncertov alebo v prípade vystúpení politikov, ktorí kladú dôraz nielen na vecnú, ale aj na emocionálnu stránku to vyvolá v divákoch emócie, ktoré sa snažia nejako prejaviť. Je to stav podobný hypnóze, aj keď nie ešte celkom úplne.
Su aj ludia,ktorych trendy nezaujimaju,akurat nemusia byt tak na ociach,ziju si v uzkej skupine znamych a su s tym ok.
Ani ma neprekvapuje takáto reakcia :-(
No a akoze co nas to ma trapit , preto lebo teba to zaujima
Tuk, tuk na celo