Polycysticke ovárie - liečba

Príspevok v téme: Polycysticke ovárie - liečba
Andy9394

Ahojte, posledný trištvrte rok mám problémy s nepravidelnou menštruáciou, s vypadávaním vlasov, ktoré sa veľmi rýchlo mastia a taktiež zvýšeným ochlpením na bruchu a nad perou. Gynekológ ma vyšetril a taktiež som bola na hormonálnom profile. Už na sone videl malé cysty, no povedal, že to nie je nič vážne, ale výsledky z hormonálneho profilu nedopadli dobre. Mám zvýšené/znížené hodnoty testosterónu, estrogénu, prolaktínu spomínal niečo aj s estradiolom. Tých informácií bolo strašne veľa. Nakoniec je z toho diagnóza polycystické ovárie.

Ale k veci: povedal mi o dvoch možnostiach liečby:
a) hormonálnou antikoncepciou
b) duphaston

Čo je podľa vás lepšie? Má tu niekto skúsenosti? On mi odporučil hormonálnu antikoncepciu, no neviem. Bojím sa toho. Nebude ten duphaston lepší?

Vďaka za odpovede. :)

Joleen

Tak to ti este len krv budu brat pravdepodobne a potom o niekoľko týždňov pre výsledky. Nie stravu som nezmenila len vylúčila tučné a pračacie mäso

Andy9394

Na endokrinológiu som objednaná 2.12, uvidím čo mi povie a ako to dopadne. Tie kvapky sa mi celkom pozdávajú, vyskúšam ich. Chcem upraviť cyklus a celkovo zbaviť sa všetkých tých problémov, ktoré som popísala hneď na začiatku. Zmenila si aj stravu?

Joleen

Ja som ich brala na MS pretože furt meskali a mala dost nepravidelnú tu jednu flasku beries ca 2 m uz sinto nepamätám presne a pocas brania tych kvapiek som dostala MS a kvapky brala dalej po dobrani mi az do dnes co je uz peknych 10 r mam pravidelnu MS ono je to na homeopatickej báze takže ovulku ti nepotlaci ale ked mas PCO tak ovulku vobec nemáš ja som nemala ani ovulku ani dozrete vajíčka ono to zalezi na tom co chceš ty chranit sa pred TT alebo na upravu a pravidelnu MS

Andy9394

Ďakujem vám za odpovede. Najprv upravím hmotnosť a ak sa to nezlepší, dohodnem si s ním liečbu.
Joleen, tie kvapky sa dajú brať dlhodobo? Našla som na nete, že nie sú hormonálne, to sa mi celkom páči. Oni ani neblokujú ovuláciu ako napr. hormonálna antikoncepcia?

Joleen

Aj ja mam pco duphaston som používala sem tam pokial mi gynda nedal kvapky mastodynon odvtedy pokoj. kupis ich bez rzp

kabel

presne tak, antikoncepcia len vytvorí umelý cyklus bez ovulácie, nelieči vôbec nič. Keď ju vysadíš, budeš presne tam, kde teraz. Ak máš akúkoľvek nadváhu, hoci i miernu, treba schudnúť, inej cesty k plodnosti a pravidelnému cyklu niet.

Nela41

Ja mam ten istý problém užívala som oboje a viac sa mi osvedčila antikoncepcia. Z duphastonu som sa vyhádzala a mala som pomerne silnú menštruáciu, antikoncepcia mi zabrala aj na pleť aj na vlasy aj na nechty aj na menštruáciu. Samozrejme nie je to liečba je to len prekrytie príznakov pozor na vec. Po vysadení antikoncepcie sa to vráti do pôvodneho stavu to iste po vysadení duphastonu. Jediná dlhodobá liečba je schudnúť a jesť jedlá s nízkym obsahom tuku