Ako sa robia deti?

chuanka

Neviem či 4 ročnému dieťaťu je už vhodné povedať ako sa robia deti, dobre pokiaľ sa nato pýta tak sa to dá pekne opísať ale príde mi to zbytočné v takom nízkom veku

Biela Kobra

Je super, že sa takto pripravuješ :) Ako vravím, u nás sa osvedčil jednoduchý vecný výklad založený na vedomostiach z biológie. Žiadne metafory, prirovnania atď. Sú lepší pozorovatelia ako my v dospelosti, a fantázia im tiež pracuje poriadne, takže čím viac sa pri vysvetľovaní človek priblíži k faktom, tým lepšie. U nás dosť pomohlo, že sme chovali vtedy aj zvieratá a deti mohli byť priamo účastné pri pôrodoch, ak chceli. Zobrali to ako zaujímavú a normálnu vec. A pri tom "ako sa robia deti" sme dosť zdôrazňovali aj aspekt lásky medzi dvoma ľuďmi, že proste tieto veci by sa mali robiť z lásky, úcty a dôvery jeden k druhému.
A pokiaľ si pamätám, väčší problém ako vysvetliť, "kde sa berú deti", bolo vysvetliť, prečo sa nemajú používať vulgárne slová, keď Jožko, Evka a ich rodičia ich používajú a nič sa im nestane.

0vecka

Biela Kobra moj osobny nazor je ten ze ked sa bude dieta pytat tak to treba povedat. Samozrejme netreba ist do uplnych podrobnosti teda ak sa nebude blizsie pytat. Ak sa bude fakt zaujimat tak by som vyklopil vsetko co k tej teme viem.

Dal som si zavezok konecne si kupit smartphone s netom aby som mohol detske otazky googlit a odpovedat na ne. :)

Biela Kobra

Ja som sa pýtala a dovtedy mi hovorili "poviem ti to neskoršie", kým sme si to nevysvetlili so spolužiačkami "medzi nami dievečatami". Dlho som potom nevedela rodičom odpustiť, koľko som sa nazhrýzala, lebo som sa bála, že otehotniem, keď dám chlapcovi pusu alebo budeme spolu spať v jednej posteli (ako bolo na prázdninách u starej mamy zvykom).

Biela Kobra

U nás to prebehlo v pohode. Ja sama som bola dlho nepoučená a zažila som kvôli tomu mnoho strachu a rozpakov, takže keď najstaršia vybalila túto otázku, poskytla som jej upravenú verziu normálneho medicínskeho výkladu, a bola na ten čas spokojná. Neskôr, keď už vedela čítať, v knižnici narazila na knihu o biológii pre malé deti. Tam boli všetky biologické procesy opísané bez okolkov ale roztomilo a doplnené veľmi milými obrázkami. Kým bola v škole, knihu objavili aj tie mladšie, samé si to naštudovali a boli múdrejšie než my :)