ako vysvetliť synovi pubertu?

Príspevok v téme: ako vysvetliť synovi pubertu?
nesmelyotec

Ahojte mám problem mám 12 ročneho syna a ide do puberty a ako správny otec by som mu mal povedať a rozpravať sa ohladom puberty len ja mám problem že ako mu to mám povedať aby sa nesmial alebo aby si nemyslel niečo zvlasne.. máte nejaky návod ako postupovať čo všetko mu mám povedať? Dik za rady pls

Iiiii

Ja som sa ho len opýtal, že či už má frajerku, samozrejme, že som predpokladal, čo mi na to odpovie, že nie, ale nejako treba začať.
Ja si myslím, že deti sa o týchto veciach bavia dosť často medzi sebou a tiež treba brať do úvahy aj sexuálnu výchovu, že tu je, vraj.

vierkavie

Hovorit detom ze idu do puberty v nadeji ze to podla dospelackej logiky pochopia je ako im oznamovat ze maju tazku diagnozu :-(( Ber ho ako seberovneho. Dobry rodic sa
a.) nikdy nesprava k dietatu tak ako by on sam nechcel aby sa to dieta spravalo k nemu ked raz bude stary a nahodou chromy a celkom odkazany na dieta. Naopak, sprava sa vzdy k dietatu s uctov, ako k rovnocennemu partnerovi. Bez ohladu na okolnosti. Ak by ste nikdy nevynadali riaditelovi skoly, tak preco vlastnemu dietatu?
b.) nikdy nespravi ani nepovie nic co by mohlo narusit ludsku dostojnost dietata, teda ani len vyrok "Ako si len mohol byt tak blby ze si...." nie je dovoleny
c.) pripisuje dietatu nasledky a vlastnictvo chyb ktore spravilo. Ak mu padne na zem pohar s medom tak to musi dieta same upratat. Najlepsie ako dokaze. Samostatne. Ziadne nadavky, kritizovanie, nic. Ved pohar s medom moze padnut hocikomu. Ak je este male, rodic mu moze ponuknut pomoc, dat mu najavo ze je k dispozicii ak o pomoc poziada. Nic viac.
d.) nezakazuje dietatu nic okrem veci co mozu priamo ohrozit jeho zdravie / bezpecnost, alebo ludsku dostojnost. Ak napr. pride pubertak domov so zelenymi vlasmi, dobry rodic mu len kludne povie svoj nazor, tam to konci. Je velmi pravedpodobne, takmer iste, ze to dieta z tych zelenych vlasov skor ci neskor samo vyrastie hlavn ak malo od malicka zadefinovavane tie spravne zakladne hodnoty. V ostatnych "konfliktnych" situaciach, treba dietatu hlavne pokojne a rozumne vysvetlit rizika kore vyplyvaju z jeho spravania sa, tak aby si to uvedomilo.

Tieto 4 principy su krasne a dopodrobna vysvetlene tu, vysoko odporucam vsetkym rodicom. Vychovali sme podla toho tri nase deti, bez najmensich vaznejsich problemov

www.martinus.sk

Messje

O tom ze si ho videl mu nehovor.
Ked pride znivu rec na vsetko,povedz mu len,ze keby sa chcel cokolvek opytat,si tu pre neho.Vtedy mu poloz ruku cez plece.Ten dotyk vela urobi.

nesmelyotec

je taky chudý..inak ja ho mám velmi rád a som rád že mi verí. ja mu poviem aj o holení, aj o všetkom en minule som videl že si masturbuje. mám pocit že vie čo robí.

Messje

To s tymi ramenami... :-) on si vsima uz svoje telo.Len mu povedz,ze sa vyvija,ze mu vsetko zacne rychlejsie rásť.
Intimne partie...len mu povedz,ze sa treba castejsie sprchovat a dodrziavat hygienu.Kup mu dospelacku gulicku pod pazuchy aj alebo sprej.To sa mu bude ratat ze uz bude pouzivat dospelacke veci.
Ked uvidi ze mas zaujem,bude s tebou o tom hovorit.Bude mat v tebe oporu a nebude sa hanbit.Moj syn ma 16 .Vzdy za mnou prisiel so vsetkym.Uz sa aj pod pazuchami holi.Som mu povedala ze to moze skusit a uvidi ci sa bude citit lepsie.Povedal ze gulicka lepsie prechadza po pokožke.

nesmelyotec

on sa ma pýtal že mu chutí viac jesť to som mu povedal že ide do puberty ale že začina potiť v intimnych parrtiach trošku som mal problem to som mu nepovedal ešte. a vravel mi že má pocit že je širší v ramenách ale vobec nie je..

Messje

Vobec sa tym netrap.Puberta znamena vela zmien.Tie telesne si na sebe vsimne sam.Ked sa ta bude pytat,vtedy sa nebran mu odpovedat.Hlavne mu nedavaj odpovede typu...to pochopis neskor.
On tomu nebude rozumiet preco neskor a co je to to neskor.
Nechaj to na nom.Sam uvidis ked sa bude o nieco zaujimat tak mozes zacat konverzaciu.Hlavne sa s nim rozpravaj ako chlap s chlapom len mu to vysvetluj jemnejšie.