Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Uver na byt rady

Jaja15

Osobne by som to cez sprostredkovateľa(napr.OVB) neriešila, pretože takýto poradcovia ti poradia len banku s ktorou spolupracujú a od ktorej dostanú províziu....takže najlepšiu ponuku si musíš zistiť sama obehaním bánk....väčšina bánk za teba vie napr.znalecký alebo kataster vybaviť za teba prípadne ti poradia čo a ako....

ANGEL-DEMON

mala som v SLSP ani som nevedela ze som mala hypo+spotrebny ,
uver pre mladych mi nevysiel lebo PN mi pokazila prijem...ručila som bytom, po 3r. presla som do OTP splatky mam o 20€ menej , dokladovat prijem som nemusela, kamoška napisala ze mam 500€ nikto nezistoval... len bol treba znalecky na vyssiu sumu o 2 000€, kamoška mala znameho :-) znalca tak sa to spravilo, najlepsie je nejaku takuto poradkynu co robi s uvermi,.. ale vies si aj vygooglit... banky su na nete a maju aj uverove kalkulacky.. vieš si zhruba porovnať...

ANGEL-DEMON

nájdi si nejaku poradkynu.. ktorú platia banky ked uver sprostredkuje..
ty nebudes musieť obehavat banky, ona ti spravi ponuku, poradi najlepší/ najvyhodnejší... ked som si prenasala do inej banky mi s tým kamaratka pomohla čo s tym robí... potom pracovnička z banky ešte aj na kataster so mnou šla, ja som nemusela sama riešiť , sama behať všade.. väčšinu spravia za teba...

vampiriaa

Súhlas s predchádzjúcimi príspevkami s výnimkou konštatovania a ber najlacnejšiu. Treba si obehať banky.Keď budeš mať ponuky, kľudne choď do tej, ktorá Ti ponúkne benefit navyše aj s ponukou cudzej banky.Dnes je to boj o každú hypotéku a banky dorovnávajú ponuky konkurencie aj nad rámec svojich zaužívaných parametrov pokiaľ vidiu bonitu klienta.
Zopár faktorov, ktoré veľmi dôležito zvažuj.
- radšej menšia výmera bytu (nebrať hypo 130k so splatnosťou 30rokov, toto je úplná somarina a chyba, ktorú často mladí ľudia robia)
- ideálne slušný 2izbový byt, ale v lokalite, ktorá bude aj do budúcna lukratívna (v 2izbáku sa potlačíte už aj dvaja, nedajbože traja, v 1izbovom nie, čiže myslieť na blízku budúcnosť horizont 5-7 rokov)
- toto je podľa mna najdôležitejšia vec, nikdy neber hypo ak Ti splátka úveru prekročí tretinu tvojho súčasného príjmu, budeš chcieť normálne žiť, lebo si mladá a nie živoriť, budeš chcieť ísť na dovolenku, kúpiť auto atď. nedá sa bez tohto fungovať, povieš si po roku, dvoch, ale ja nežijem len splácam hypo, príde frustrácia, dezilúzia
Ideálny stav, mať štvrtinu z hodnoty bytu v hotovosti.Hypotéka maximálne na obdobie 10-15rokov, výška splátky nie viac ako tretina súčasného príjmu.

Jaja15

Súhlasím s predchádzajúcim príspevkom, treba si obehať banky a porovnať ponuky....Sú banky ktoré prefinancujú 100% z bytu, iné 80%ceny bytu...Minimálny plat nikde uvedený nie je, všeobecne platí že ak nemáš iné úspory, plat ti musí pokryť splátku úveru, náklady a živ.minimum....Ale o výške úveru rozhodne banka...Najskôr by som si urobila ponuky od Primabanky a Unicredit bank - tie mali najvýhodnešie podmienky....Zároveň treba počítať s tým, že momentálne síce sú najnižšie úroky, ale po skončení fixácie sa mení výška splátky podľa aktuálnych podmienok na trhu....Momentálne môžeš mať splátku za 350 eur a o 10rokov ked sa zmenia podmienky ti vzrastie splátka na 400 eur(podľa toho aké budú úroky)...

N-ika

Neexistuje podmienka ako "minimalny plat"...zalezi na tom, akou nehnutelnostou rucis, ci mas vlastne uspory, aky typ hypo si beries, na kolko rokov...
lebo je rozdiel ak si beries hypo na byt v cene 30000 a nim aj rucis a mas splatky na 35 rokov a je rozdiel ak si kupujes byt za 70000, beries si 80% hypo, rucis nehnutelnostou v hodnote 150000 a 20% dolozis plus mas uver pre mladych...
najistejsie bude obehat par bank, dat si urobit vypocet hypo a potom si vybrat najlacnejsiu.