Zvýšené hodnoty mmol pred spaním.

Príspevok v téme: Zvýšené hodnoty mmol pred spaním.
hopeter

Ľudia poradte, ako sa zariadiť. Mám DM 1, - 3x denný +1x nočný. Už sa mi viackrát stalo,že večer pred spaním som mal zvýšené hodnoty. Konkrétne dnes o 21.50 hod. to bolo 12,5 mmol ( večeral som o 18.15 hod.). Mám si ako obyčajne dať odporúčanú dávku basal.insulínu a ísť kľudne spať, alebo si hneď zdupľovať ešte jednu dávku denného inzulínu a počkať aspoň 2 hod a potom pichnúť nočný inzulín. Už som to raz vyskúšal a všetko bolo ok. Len neviem,či je to správne riešenie. Alebo si rovno zvýšiť napr. dávku nočného inzulínu a tak ísť spať.

hopeter

No a máme hnedˇ čerstvú modelovú situáciu. Ponáhľam k televízoru pozrieť druhý polčas futbalu a namiesto nočného som si pichol denný ! Teraz čo stým ???

hopeter

OK.Ďakujem pekne za Vaše odpovede.Ostanem teda pri tom pohybe. No musím sa prinútiť. Ja viem,že pohyb je najrozumnejšie riešenie,len nie furt je nálada.

nela78

Hopeter, zvýšenú glykémiu by som riešila pohybom po večeri. Dopichovanie denného inzulínu večer môže ľahko spôsobiť hypoglykémiu, ak neodhadneš dávku. Dávka dopichnutého krátkodobého inzulínu (podľa typu) sa prekrýva s nočným. Primeraný pohyb, ktorý nie je nárazový zníži glykémiu pomaly, čo je pre organizmus lepšie ako dopichovanie inzulínu, ktoré môže spôsobiť rýchly pokles. Zmenu dávkovania inzulínu a dopichovanie by som riešila až pri vyšších glykémiach.
(Športovanie večer má efekt na glykémiu ešte niekoľko hodín, preto ak na pohyb nie si zvyknutý, premeraj si glykémiu aj v noci.)