Zhrubnuta sliznica maternice po 60tke..co to je?

ANGEL-DEMON

ja som zdravotná sestra ale nie doktorka... rieš to s gynekologom... na neho maju smerovať tieto otázky čo dávaš tu.... je to problem:..,???
ak si leniva zavolaj tam, vypytaj si ho k telefonu a nech ti po telefone vysvetlí....

Lucik3

Kyretáž má už za sebou. V papieroch mala napísané hyperplazia endometria.Teraz čakáme na výsledky..budú o dva týždne.
Veľmi sa bojím.
Môže to byť aj niečo iné alebo mam myslieť na to najhorsie? Aká je tam pravdepodobnosť že to nieje nič vážne?

sob rudolf

Lucik3, bolo by čudné, keby si sa o maminu nebála :). Každá operácia je spojená s istým rizikom. Ale myslím si, že ak tvoja mamina absolvuje všetky potrebné predoperačné vyšetrenia a v nemocnici ju na operáciu dobre pripravia, riziko sa blíži k nule. Je dobré mať výsledok na papieri čierne na bielom, ako sa zhrýzať, čo jej asi tak môže byť, či to nemôže byť rakovina atď atď. Držím palce.

Lucik3

No dnes bola u primara kde ju poslal gynekolog tak jej dal termin operacie..
Je dovod mat strach? Bojim sa o nu..
Chodila na preventivne ku gyn.pravidlne.

sob rudolf

Lucik3, zrejme ide o tzv. hyperpláziu endometria - prílišný nárast výstelky maternice. To je tá, ktorá sa u žien v plodnom veku každý mesiac odlučuje, čo sa prejavuje menštruačným krvácaním. U žien po prechode nie je dôvod, aby bolo endometrium vysoké, už nebudú tehotné. Čo sa týka diagnózy tvojej maminy, presná príčina zhrubnutia sliznice maternice sa dá najpresnejšie určiť kyretážou (odobratím vzorky sliznice v celkovej anestézii) a následným vyšetrením tkaniva pod mikroskopom. Lekár tvojej mamine navrhol nejaké ďalšie postupy?