Bakalárska práca

Príspevok v téme: Bakalárska práca
denisazuz

Ahojte, začínam písať bakalársku prácu pretože teoretickú časť už máme na konci októbra odovzdať. Toto možno bude hlúpa otázka ale pri teoretickej časti si mám vlastne preštudovať knihy a potom to nejako prepísať vlastnými slovami? Občas použiť citáciu, parafrázu. Pretože sa dosť bojím tej kontroly zhody. A veľa ľudí mi hovorí, že sa v teoretickej časti neočakáva nejaký vlastný názor, takže stále budem prepisovať informácie z knihy ale to pritom vlastne celý čas akokeby používam parafrázy, lebo stále tá pointa, myšlienka zostáva rovnaká. Tak som sa chcela spýtať ako ste to písali vy?

denisazuz

Ovecka- To je naozaj dobrý nápad len ja by som sa toho bála. Radšej na tom nejako sama zapracujem. Takže ten systém ale berie kontrolu iba z tých prác čo tam sú nahodené?

denisazuz

Bubliii- Ďakujem za odpoveď! Presne takéto niečo som potrebovala počuť lebo som v tom nemala jasno. Teraz píšem teoretickú časť a druhá časť je praktická, takže teda iba v tej budem dávať svoj názor a teoretická je iba na informácie z kníh atď. Tej zhody som sa bála lebo som nevedela ako to budú kontrolovať a to mi nebolo jasné že keď je tam zanechaná myšlienka autora tak to treba dať ku zdroju ale to vždy tam tá myšlienka zostane aj keď to prepíšem vlastnými slovami nie?

0vecka

ja som sa bol spytat od ktoreho roku sa davali prace do system a nasiel som si najnovsiu diplomovku ktora sa tam este nedavala a tu som opisal a mal som 0% zhody..... ale daj si bacha aby to nespravil nejaky chytrak pred tebou

inak to co tam mas alebo nemas mat sa spytaj toho co to bude kontrolovat... kazdy to chce mat inak a neviem ci ti to za to stoji sa potom s nimi natahovat.

Bubliii

Ahoj, áno, je to presne tak, ako si napísala. Bakalárska práca slúži na prácu s informáciami, aby si sa naučila, ako a kde hľadať informácie a ke´d ich už máš, ako ich triediť a použiť len tie vhodné pre teba. Pokiaľ nemáš vlastný výskum, tak nepíš svoj názor. Na ten sa ťa možno opýtajú na obhajobach. Čo sa týka tej zhody: ide o % zhody. Takže ak tam nejaká zhoda je, nie je to koniec sveta. Dôležité je, aby si to ozaj prepísala vlastnými slovami. Ak máš k dispozícii bakalársku prácu na podobnú tému, môžeš sa inšpirovať citáciami, ale určite nie štýl ctrl+v ctrl+c a pohľadaj čo najviac aktuálne práce. Ono zhoda väčšinou aj tak býva práve na citáciách a s tým ti oni nič nezmôžu - nikto ti nemôže zakázať citovať tú istú literatúru ako niekto iný. Sú proste odbory, kde je literatúry málo a tak sa všetci opierajú prevažne o to isté. Ak máš ešte nejaké otázky kľudne ti na ne odpoviem :)