Tehotenstvo pri antikoncepcii

Príspevok v téme: Tehotenstvo pri antikoncepcii
tinka288

Ahojte, mám podozrenie, že som tehotná. Beriem už asi rok hormonálnu antikoncepciu, pravidelne, nikdy sa mi nestalo, že by som na tabletku zabudla, vždy si to každý večer značím do telefónu. Lenže, predposledný menzes som mala úplne slabučký, 3 dni namiesto tradičných 5 a aj to som mala dva dni z toho výtok a len jeden deň som tak mierne krvácala. Poslednú menštruáciu som vôbec nedostala a to už je posledný deň 7 dňovej prestávky pri užívaní. Najprv to vyzeralo, že už tu začína, mala som bolesti, mierny výtok a potom už vôbec nič. Priateľ sa do mňa nikdy neurobí aj keď beriem antikoncepciu, ale niekedy máme viac kôl po sebe a medzitým žiadna sprcha a nejde ani na záchod, takže to beriem tak, že prerušovaná súlož sa neráta. Myslíte, že môžem byť tehotná?

escap

tinka, nezabúdaj, že žiadna antikoncepcia nie je 100 %-ná. Tou je len jediná - a to sexuálna zdržanlivosť.

Asi nevieš, ale HAK môže pôsobiť abortívne. Totiž ak zlyhá jej antikoncepčný účinok (blokovanie ovulácie a zmenšenie priepustnosti hlienu krčka maternice pre spermie) a dôjde k počatiu, čiže otehotneniu, nastupuje potratový účinok HAK, ktorý oplodnené vajíčko vypudí z tela von.
Dieťa počaté v tomto prípade zvyčajne zomiera v 7. – 8. dni života. Pokiaľ totiž nedôjde k jeho zahniezdeniu vo výstelke maternice, zahynie po spotrebovaní vlastných zásob živín. HAK spôsobuje zmeny maternicovej sliznice, ktoré znemožňujú uhniezdenie počatého dieťaťa. Okrem toho negatívne pôsobí na jeho rozvoj a putovanie vo vajíčkovode pred zahniezdením. Preto žena, ktorá užíva tzv. hormonálnu antikoncepciu, si nikdy nemôže byť istá, či v danom cykle nespôsobila smrť svojho týždňového počatého dieťaťa.

To, že aj s HAK sa dá otehotnieť dosvedčujú aj prípady žien, ktoré napriek správnemu braniu HAK otehotneli. V týchto prípadoch zlyhal nielen antikoncepčný, ale aj potratový účinok hormonálnej antikoncepcie.

tinka288

dnes som si robila tehotensky test a vysiel mi negativne, tak neviem, myslite, ze je tam aj tak pravdepodobnost?

tinka288

Minulú menštruáciu som síce mala kratku ale povazovala som to este v norme, toto uz ma prekvapilo, predsa len si nepamatam a urcite som ani nevynechala jedinu tabletku a nebrala som popri ziadne ine lieky a ani zaludocne problemy som nemala posledne mesiace