Mám 34 rokov, cholesterol 7,6 (ale meraný nie nalačno), nalačno som mala 5.5 mmol/l, pritom sa stravujem veľmi zdravo, mám už 3 mesiace anticholesterolovú diétu a stále mám vysoký cholesterol...nemôže to byť zo stresu? V rodine má cholesterol zvýšený moja babka, ale tá má 83 rokov! Urobila som blbosť, že som začala tajne užívať jej lieky proti cholesterolu (Atorvastatin 10 mg denne)? Ja totiž nemám čas ísť zasa lekárke...
zvýšený cholesterol - nechápem z čoho???
Nie je dôležitá celková výška cholesterolu, ale hladina LDL cholesterolu - tzv.zlého cholesterolu....A ano, je blbosť že si začala
svojvolne brať lieky na cholesterol....Tieto lieky ti síce znížia hladinu, ale zároveň škodia obličkám.....A 5,5 čo si mala na lačno, vôbec nie je na branie tabletiek.....V lekárni si kúp Lecitín 1200 mg, ten ti upraví hladinu, ale je ho treba brať dlhodobo...alebo 3 Omega mastné kyseliny....tie ti síce môžu celkový chol. aj zvýšiť, ale znížia zlý cholesterol....Mame berú krv každého 1/2roka, chol.máva vždy od 5-8,4, ale nikdy jej nenasadili tbl.lebo máva vyššiu hladinu HDL cholesterolu(dobrého)....
To je asi dosť komplikovaná téma. Chudí majú zvýšený chol. a niektorí tuční vôbec. Možno tie prístroje nie sú v poriadku:-)
Lieky okamžite prestaň brať ono to môžeš mať dedičné aj to mám od mamy a nič si z toho nerobím. Čítala som ze zelený čaj a kokosový olej sú dobré proti vysokému chol. Tak skús radšej to a aj tu dietu môžeš nechať. Urobíš viac śarapaty ako máš