Zdravim. Chcem sa opytat na dve veci. Prva je, ze som po operacii krčnej chrbtice s vymenou medzistavcovej platnicky za titanovu plus mi ostali poskodene nervy k rukam a opuch miechy a moja otazka znie mam narok na Invalidny dochodok? A na kolko percent sa to zhruba ohodnouju taketo stavy??
Druha otazka je ak mam narok tak priblizne kolko, 3roky som bol SZCO a dalsie dva roky som zamestnanec moj priemerny hruby zarobok je cca 1300€ za rok 2015 lebo 2016 som PN kvoli urazu krcnej chrbtice. a este ma caka dlhsia doba zotavovania( rehabky a kupele)
Vopred dakujem za rozumne odpovede.
Invalidný dôcodk
Na preliečenie chrbtice, kolien a celkovo kostneho aparatu je vhodná voda, ktora vyviera v Liptovskom Jáne z bystrinky. Je v blízkosti hotela Horec.
Mne to pomáha. Aj na krčne stavce.
O ID sa ziada na socialnej poistovni. Nemusis cakat rok, mozes ist poziadat aj hned v pondelok. Spises ziadost a pracovnicka ti povie ake dokumenty musis dolozit.
Co sa tvojho zdravot. stavu tyka, tak stavy po operacii chrbtice a platniciek sa boduju :
-mierny nalez 10-20%
-nervove a svalove drazdenie, slabost svaloveho korzetu, obmedzenie organizmu 35-45%
-nepriaznivy nalez, trvale prejavy nervoveho drazdenia, parezy, atrofia 70-80%
kedze sa hybes a nie si ochrnuty, nemas krce a nenosis ortezu, tak rataj tak maximalne s prizmurenim oci 35 % plus ak mas este nejaku inu diagnozu tak ti 5-10% pridaju...
kedze mas sedavu pracu ktoru mozes vykonavat z domu, je dost mozne ze ti nedaju nic...oni totiz posudzuju aj to nakolko ta tvoj stav obmedzuje pri praci ktoru vykonavas...
za dalsie, ak by ti aj nieco dali, necakaj vela, pri ciastocnom ID je to tak 90-140 eur...
a na zaver, ak ti ho priznaju, predpokladam ze budu brat do uvahy zlepsenie stavu, takze prva kontrola bude po roku a je dost mozne ze ti ho odnimu...
v kazdom pripade, vyskusaj, nedas za to nic...PN mozes byt aj ked si podas ziadost ale ak ti ho priznaju a budu ti ho vyplacat musis PN ukoncit. Pracovat mozes aj popri ID.Ak si ID, zdravotne poistenie hradi za teba stat.
Drzim palce a prajem vela zdravia!
:Jaja15
Tiez som si myslel a to je podla aj moc, viem, ze treba ist na socialku, ale nechcem ziadat ako som pisal pracovat momentalne nevladzem, skusal som ist na par hodin ci to pojde sice som nepracoval manualne ale sediet za PC 4-8hodin to bolo za trest tyzden mi bolo ma bolela hlava a ruky trply, takze viem , ze to chce cas a preto sa pytam ci ma niekto s tym skusenosti ci to uz vybavovali po operacii krcnej atd. som zvedavy lebo kolegova zena je po operaii chrbtice a ta ma ID ale ona bola starsia aj viac odpraovane a uz ani nepracuuje...
Jasne budem vybavovat ked nebudem PN a jasne viem otec je na ruky ID a on ma 316€ ako bývaly banik. Ja mam pracu viac menej cez PC kontroly, ale je to aj dost tazka manualna praveze. Ale ako pisem pracovat chcem aj budem, ale ked uz tak tazko pracovat nemozem tak ma zrejme preradia na inu poziciu a aj platovo to pojde dole , tak sa preto informujem ako to vlastne funguje a kolko to vlstne vychadza.
Počas posudzovania invalidity nesmieš byť PN, takže by si musel PN predčasne ukončiť. Síce neviem, akú máš profesiu, ale z ID sa nežije ľahko, radšej pracuj, ak sa ti dá.
Ak by ti priznali ID na nejakých 70-80%, tak výška bude cca 350,- EUR.....neber to záväzne je to len môj laický odhad....kludne ti môžu priznať aj menej percent....Vybavuje sa to na sociálke, v pondelok si tam zavolaj a informuj sa na svoju situáciu, či stačí požiadať až po roku, že síce máš potvrdené trvalé poškodenie, ale chcel by si počkať ako sa budeš cítiť po absolvovaní kúpelnej liečby(či ti napriek trvalým následkom bude zdravotný stav ďalej dovolovať pracovať).....
To tiez viem, ze po roku, ale od neuroch. mam napisane, ze ostavaju trvale nasledky z toho dovodu, ze tam je uz nahrada a trvalo poskodene korene nervov.
teraz sa nesnazim hladat dovod, ze nejdem uz pracovat, ja mam dobru pracu ktora ma bavi. ale vdaka tej praci som PN :D
Dva a pol mesiaca?? Pri pooperačných stavoch sa podáva žiadosť po roku, pretože stav sa môže zlepšiť.
dva a pol mesiaca som po operacii, mam 27r. na SZCO som platil zo cca 400€ vymeriavaceho zakladu.
V prvom rade ID sa nevybavuje na Úrade práce, ale na Sociálnej poisťovni. V druhom rade nepíšeš, ako dlho si po operácii.