Dobrý deň mám dcéru, ktorá študuje teraz 1. rok na Pedagogickej a socialnej akademii odbor ucitelstvo v MS a vychovavatelstvo. CHcem sa spýtať, či aj oni budú mať povinnú exkurziu do koncentračných táborov v Polsku. Lebo vo všetkých článkoch píšu, že je to povinné pre všetky odborné str. školy, pre gymnáziá a konzervatoriá. Ale neviem, či sa berie aj pedagogicka akademia za strednu odbornu skolu a zatial im o tom nič nehovorili v škole a ostatným jej kamarátkam a kamarátom už v škole spomínali, že tam pojdu. DAkujem vopred za vysvetlenie.
Mám dcéru na PG, pôjdu aj oni do Osvienčimu?
urcite to nie je povinne, ved preco aj? na tom mieste trpeli a umreli miliony ludi, takze nie je dovod preco by ma to tam tahalo. nie je to pre kazdeho
No čo keď na to nebudeš mať ,tak dcéra pôjde k lekárovi a bude marodovat,alebo rovno povie v škole že na to nedajú rodičia peniaze,že majú teraz iné rodinné priority.
Ja som tiež prváčka, ale na ŠUV a povedali nám, že to ešte nie je schválené, ale ak aj pôjdeme, exkurziu bude hradiť škola.
Nepočula som o tom, že by to bolo povinné pre našich prvákov. Zato, že nie je povinné v Lučenci, môže byť na inej PaSA napr. v Leviciach. Ale zase, nie je to asi malá položka, aby to financovali rodičia. U nás poväčšine žiadne povinné exkurzie nie sú a zvlášť nie tak ďaleko.
Nie platia to žiaci-rodičia ale takých 200 eur to stojí sa mi zdá. My čo som chodila ešte na základku, tak sme to nemali povinné, ale vždy aj doteraz sa tam chodí v osmičke väčšinou, ale aj v 9. Väčšina zvykne ísť, pretože predsa, je to zážitok a veľmi poučné. A chcú to urobiť za povinné, čo je podľa mňa dobré, ale zas tí čo si to nemôžu dovoliť? Ale o tom, že by to bolo na strednej...som nikdy nepočula, takže neviem. Keď chceš, aby to tvoja dcéra videla, tak tam choďte s rodinou, ale zaobstarajte si aj sprievodcu, slováka, alebo čecha, to by bolo najideálnejšie, ale zas keby to bol poliak, tak to tiež porozumieš...
Väčšinou sa učiteľky boja, že sa žiaci začnú smiať...ale to sa nestáva, pretože je to fakt drsné a väčšina je iba ticho a pozerá na tie tony vlasov, alebo sa im (slabšie povahy)tlačia slzy do očí., na tie množstvá židov čo sa tam modlia a doteraz tam chodia...Keď si predstaví čo to bolo, keď musel jeden muž svojmu prateľovi polámať kosti, keď už bol mŕtvy aby sa ľahšie odniesol a vedel, že presne to čaká aj jeho...Sila, to ani slová nevyjadria... :´(
neviem ako može byť niečo povinné.. zaplati to skola? pochybujem... na ten "vylet" musia dat rodicia detom peniaze... nie je dovod aby to bolo povinne... ked raz niečo nechcem, niekam nechcem ist tak ma nikto nutit nebude... je to obmedzovanie osobnej slobody!
Lenže vy ste už štvrtáčka a keď ste vy bola prváčka tak to ešte povinné nebolo a teraz sa o tom vela hovorí, že to už je vraj povinné. Ale dakujem aspoň za vysvetlenie, že aj PaSa patrí do str. odborných škol :) a ani neviete prosím vás, či od Vás prváci pojdu alebo nie?
Dobrý deň,
ja študujem tiež v 4. ročníku na PaSA v Lučenci, presne ten istý odbor ako Vaša dcéra a nemali sme žiadnu takúto povinnú exkurziu. Moja sestra študuje na Konzervatóriu v BB a tiež neboli, takže zrejme to povinné nie je.
PaSA je riadna stredná odborná škola.