Dobrý deň , súrne potrebujem pomoc . Chcem odýsť s domu mám len 16 rokov ale ja to už doma psychycký nezvládam . Moja matka ma napadá nadavkami , nedávami jesť , hra hracie automaty . Môj otec na všetko rezignuje lebo ju veľmi ľúbi ... Mám 5 surodencov+ dve svagriny a jedneho synovca zijeme v jednom izbovom dome takze nemam ani sukromie a ani nic .. Nikto si ma navaži chcu ma bit a ja to uz nezvladam .. Matka ma nikam nrpusta musim robit slusku v dome .. Mam priatela ktory ma 17 rokov a uz sa nemoze pozerat nato ako ma tiraju .. Jeho rodicia ma beru ako vlastnu dceru .. Môžem odýsť s domu ???
Potrebujem Pomóóóc !!!
-meno : hmm .. Nenii to take lachkee ako to pisete vy !!! Ja som dobraa ! Skola ??na strednu ma mama nepustila ! Surodenci??? Vsetci dospelyy a stale ziju pri mame !! Su to bezcharakterny ludia !! Ja rano o pol piatej musim vstavat aby ked stali oni o siestej aby mali kavy urobene a jedlo na stole!! Ja nemam zivot ... Psichycky sa zrutim ak stadeto neodydem ! To je zivot aby som ako 16rocna chodila zo zasterou?? V studenej vode sa musim kupat lebo ja si vodu nemozem nahriat .. Svojju lasku lubim a chcem k nemu odist verim ze u neho mi bude lepsie .. Len sa bojim ze ma policajti zavru do redukacky alebo do decaku ked nemam 18
ahojte
je mi luto vasho osudu.
nechcem aby to vyznelo zle, ale situacia v ktorej sa nachádzate je dost kriticka.
ste mlada a tym padom sa na veci divate trochu rychlejsie.
v skutocnosti ked raz odidte od rodicov, a uz ked za takýchto podmienok sa rozídete - ja osobne si nemyslim ze sa Vase cesty este spoja (lebo 1. vy nebudete znovu chciet zazivat tu bolest 2. lebo oni Vas odsudia).
skuste byt den/2/3/4 dobra a uvidite.
ak ste vy k rodicom dobra a rodicia su k Vam zli - je to ich rozhodnutie a zrejme to rozhodnutie budete musiet prijat.
vy ich zrejme budete mat rada navzdy ... aj oni sa nachadzaju urcite v nelahkej situacii.
urcite vsak robte dobro a ked vidite ze sa to niekde neoplati (aj ked su to vasi najblizsi) , skuste ist dalej
ako nizsie prispevky uz pisu, je to asi nejaky Urad prace sociálnych veci a rodiny, Socialna poistovna, Policia... avsak ak sa veci zacnu riesit, zrejme naberu na obrátkach - kontroly u Vas doma, posedenia na sude/policii a podobne.
asi bud do domova, alebo si vas niekto vezme na opateru.
urcite si vsak budte ista, ze ked to budete chciet spravit, nebude cesty spat a ako vravi spalite za sebou mosty.
niekedy je to vsak v zivote spravne... niekedy sa clovek musi rozhodnut zit hodnotnejsi zivot a nechat ostatných zit si tie svoje zivoty.
skuste byt dobra par dni a uvidite ako sa veci vyvinu ... a ked sa nebudu vyvijat nijako, budete sa asi musiet rozhodnut pokracovat v zivote tazsou cestou.
(aspon ja osobne by som na vasom mieste jednal takto...dal by som rodine nekonecno dalsich sanci ... a aj keby ma oni prestali mat radi, ja by som ich mal rad stale .....dakedy je vsak dolezite mat rad najskôr seba, a tych co chrlia zlobu je obcas bezpecnejsie mat rad zdialky.
ved aj ked budete vacsia, mozte par eur ktore zarobite navyse dat rodicom .... aj ked vam mozno nedali tolko vela ... to neznamena ze vy musite byt rovnaka....mozte im vratit co aspon tolko co vam dali ... ved komu inému dat prvému ako rodine.
vsetko dobre dopadne, zivot je casto tazky prave preto, aby sme si coraz viac cenili malickosti (mozem vam povedat, ze aj zle veci su costokrat to jedine, co v zivote mame ... dakedy si nevyberame ..... dakedy jedina moznost je zostat slusny napriek vsetkym okolnostiam. alebo skuste niekomu vypomahat po skole, trebárs aj tej druhej rodinke .. pomozte doma 2 hodiny a 2 hodiny u tej druhej rodinky
ak nahodou par centikov zarobite, mozte kupit súrodencom aj sebe pecivo do skoly
uvidite zivot vas nenecha sa dlho trapit. len zaciatky su vzdy tazke.
treba makat! :)
a isto nechodte od rodicov prec ked za chvilku mate 18. venujte sa skole, rodine a skuste niekde vypomahat. sice dospejete skor, ale myslite aj na svojich surodencov, nevykaslite sa na nich ... pomozte aj im oni to tiez nemaju najlahsie a kto iny im asi tak pomoze ak nie vy ...
treba makat, hlavu hore, oddýchnite si a hor sa pomahat :)
Messje : však jasne ze oni budu vediet kde som ja im to stalr vravim ze odidem k nemu ... Len sa bojim ze ak zavolaju policiu ze ma daju do redukacneho ustavu a podobne
Bude sa to riesit.Stale su za teba zodpovedno rodicia.
Len...mozno naozaj ak by si isla tam,rodicia budu vediet kde si...mozno to riedit nebudu.Hlavne skus im to vysvetlit.Mozno naozaj si nebudu chciet robit hanbu.
V kazdom pripade odpoved na otazku...ano,maju pravo ta dat hladat policiou.
Ak ti je naozaj tak zle...nemala by som ta navadzat ale...ja by som to riskla.Povedz im kde budes hlavne.A uvidis.
Messje : Ja si ich neberem ako cudzích lebo oni su mi ako rodičia každý tyzden mi posielaju peniaze po tajomky na moje potrebi oni ma naozaj maju radi . Mne ide iba o to že keď odídem a ked ma otec uda ci naozaj ma od neho zoberu naspät domou alebo ked im poviem ze mi je u priatela lepsie ci to nebudu riesit??
Ma pravdu.Ale...ak zavola policiu,ta zas uvidi ako to u vas doma je.Skor by si mala rozmyslat nad tym,ze rodicia beru za teba peniaze a ty pojdes niekam,kde ta bude zivit niekto cudzi?
16 rocne dieta stoji tiez peniaze.Ak jeho rodicia s tym suhlasia,skus rodicom povedat nie ze utecies,ale ze tam budes mat viac priestoru,pokoj a nebudes hladna.Ze sa im budes pravidelne hlasit.Aj ked v tomto ja moc vychodisko nevidim ale...aj to sa stava ze sa cudzi postara miesto rodica.
Tym ze nechces rodicov nahlasit ale odist ku cudzim ...im len ukazes ze si mozu dalej neplnit povinnost aku maju nariadenu zakonom.
Dobrý deň, píšem s tochto niku lebo na toho dzendza som zabudla heslo . Ja nechcem nikoho udat len chcem odísť s domu a mať pokoj .. Nemôže mi nič urobiť policia?? Lebo otec sa mi vyhráža že ak odýdem zavola policiu a ta ma donesie domov a on ma potom dokope ... Ma pravdu?
no ak sa pojdes postazovat na urad soc veci a rodiny .. vidim to na nejaku prehliadku alebo nieco take .. a ak uznaju za vhodne pravdepodobne ta supnu do decaku ... kedze v jednoizbaku je vas tam tolko natlacenych ,atd.... .. je mi luto ,ze niektore deti musia takto zit .. ja neviem ja na tvojom mieste .. naozaj neviem .. zamesnat sa nezamestnas asi v tvojom veku,nemas dokoncenu skolu asi .. ... lebo ja by som sa odstahovala niekde , a zila si svoj zivot ., zarobila nejaku korunu .. zaplatila si najom bytu .,nejakej garzonky za minimum ako sa da, nejak by som prezila ,a len dufat ,ze stretnes nejakeho dobreho priatela ,ti zelam .aby si sa z toho dostala .. je to smutne .. a kolko je takych deti :(
Ahoj dzendzo,
vie o vašich pomeroch sociálka? Ak chceš odísť a mať, kde bývať, byť zaopatrená po materiálnej stránke, tak na tvojom mieste by som sa šla poradiť na Úrad práce,sociálnych vecí a rodiny o tom vo vašom okrese, aké máš teraz možnosti a čo sa doma deje. Keďže nie si plnoletá a spomínaš, že mama ti nedáva jesť, tak to sú vážne obvinenia, ktoré spadajú pod ich kompetencie a pod sociálno-právnu ochranu a sociálnu kuratelu detí.
Ahoj dzendzo,
vie o vašich pomeroch sociálka? Ak chceš odísť a mať, kde bývať, byť zaopatrená po materiálnej stránke, tak na tvojom mieste by som sa šla poradiť na Úrad práce,sociálnych vecí a rodiny o tom vo vašom okrese, aké máš teraz možnosti a čo sa doma deje. Keďže nie si plnoletá a spomínaš, že mama ti nedáva jesť, tak to sú vážne obvinenia, ktoré spadajú pod ich kompetencie a pod sociálno-právnu ochranu a sociálnu kuratelu detí.