Máš málo rokov, aby si pochopil chemickú podstatu, ale mám dojem, že ste sa už učili na chémii, čo sú to zložité cukry a čo sú to minerálne látky, vláknina. Potrebuješ ich na zastabilizovanie hladiny cukru v krvi.
Všetko získaš z neobrusovaných obilnín, ktoré by mali tvoriť aspoň 60 % z tvojho jedálnička.
Sú to hlavne : ryža natural, pšeno, ovos, pšenica, jačmenné krúpy, pohanka, kukurica. Jedz ich domäkka uvarené a s tepelne upravenou zeleninou. To je základ, ktorý doplníš strukovinami, orieškami, rybami, semienkami a troškou domáceho sezónneho ovocia. Takto budeš mať hladinu cukru bez výkyvov.
Výkyvy spôsobujú hlavne jednoduché cukry - repný a jeho náhrady, ovocný, z medu z kukurice a pod. a chemické potraviny, tropické ovocie. Vyhýbaj sa im.