Prvá návšteva gynekológa

Príspevok v téme: Prvá návšteva gynekológa
Little.Angel

Dobrý deň..
Mám 13 rokov a ešte stále som (prekvapivo) panna. Väčšina mojich rovesníčiek už nie je a niekedy som kvôli tomu často odvrhnutá, no tento svoj status nechcem meniť minimálne do 16. Skôr nie.
No nie preto som tu.. Len pred dvomi mesiacmi som dostala menštruáciu a ako asi každé normálne dievča, rozprávala som sa o tom s maminou. Je to predsa moja mama, ktorá ma porodila a stará sa o mňa. Síce mi to ako teenagerke prišlo trošku trápne, no hanba bokom.
Pri našich rozhovoroch nepadlo ani slovo o návšteve gynekológa, no nie som hlúpa. Čítala som si pár stránok ohľadom tejto témy, no boli to len rozlišné názory ľudí. Zrejme to tak bude aj tu, ale predsa tu mi to príde najrozumnejšie..
Musím ísť po začatí menštruácie ku gynekológovi? Ako by poprípade prebiehalo vyšetrenie? Museli by o všetkom byť informovaní rodičia, alebo je to moja osobná vec a rozhodnutie o tom, či chcem, aby to vedeli, bude čisto moja záležitosť?
Vopred ďakujem za rady, názory, za pomoc.
A ak sú tu náhodou nejakí členovia mužského pohlavia, hlúpe reči si prosím nechajte pre seba. Takéto veci nemôžete chápať. (Iba ak by sem náhodou zablúdil nejaký vyučený gynekológ, ale nad tým filozovať nebudem.)

Little.Angel

ANGEL-DEMON...
Keď už začnem "sexovať", tak budem mať minimálne 16 a viac, takže zatiaľ do seba nechcem pichať žiadne zbytočnosti, mám problém aj s tetanovkou. >.< :D

ANGEL-DEMON

little-angel..... ako som napisala vygoogli si.... ked uz zacnej sexovať uz bude neskoro riesit ockovanie... lebo tam uz bude moznost ze mas v sebe virus "HPV" očkuju dievcata od 11 rokov...

Little.Angel

Teda neviem veľa o tom HPV, ale asi by mi moc nebolo vhodné očkovať sa proti Rakovine krčku maternice, nie? Myslím, že som na to ešte mladá a mala by som počkať, kým budem staršia.
Každopádne, ďakujem za názor. :)

ANGEL-DEMON

gynekologovia sa zhodujú, že pokial nie su nejaké zdravotné problémy, nemusíš ísť.. odporúča sa po začatí sex. života,...
ALE! ak si ešte panna je tu možnosť dať sa zaočkovať proti HPV (proti rakovine krčka maternice) vygoogli si, porad sa s mamou....
ešte nemáš ani občiansky, k lekarovi s tebou musi zakonny zastupca,
ked prislo toto očkovanie ja už som viedla sex. život tak vtedy je už pozde... takže ja som taku možnost nemala...