Súrne

Príspevok v téme: Súrne
Nika000

Dobrý večer,
súrne prosím o radu. Máme známeho, ktorý je duševne chorý, no neprizná si to. Boli sme konzultovať jeho stav u psychologičky, ktorá na základe nášho rozprávania určila schizofréniu. No nevieme to doložiť, keďže odmieta akýchkoľvek lekárov a vyšetrenia. Jeho stav sa výrazne zhoršuje. Začína byť agresívny, vyhráža sa samovraždou. Jeho rodičia nejavia záujem mu pomôcť, nakoľko už je dospelý a nemajú s ním dobrý vzťah. Situácia je taká, že od zajtra nemá bývanie a nemá už ani peniaze či prácu. Odmieta si nájsť prácu, podnájom. Nevieme už ako mu pomôcť. Ako sa dá pomôcť takému človeku? Polícia reálne nezakročí ak niečo naozaj nevykoná, no ak sa to stane tak už bude neskoro.

mascha

nedaj sa zmiasť zlými jazykmi, napriek ťažkej situácii, ktorá je našou skúškou lásky k blížnemu vytrvaj...
ja som sa zaňho modlila,tak verím, že sa to na dobré obráti...

Peter96

Topiaci sa aj slamky chytá a nádej umiera ako posledná. Nika, obdivujem tvoju odhodlanosť mu pomôcť. On si ťa nectí či čo. Zaujímavé, že sa ešte neodhodlal to ukončiť. Na niečom mu musí istotne záležať, inak by sa už dávno vzdal života.
Ak ušiel do lesa, tak hľadá samotu. Cíti sa úzkostlivo, možno naňho vyvájate veľké úsilie. Ja by som ho prefackal, nech sa už spamätá a od zlosti by som tiež nevedel čo ďalej. Avšak, trpezlivosť ruže prináša. Najhoršie je to, že druého človeka nemôžeme zmeniť. Čím viacej sa o to pokúšame, tým viacej sa od nás vzďaluje. Toto jeho správanie má korene v minulosti, niečo sa mu muselo prihodiť. Možno mu chýba rodičovská láska a cíti sa byť bezcenný.

Jax

Ja sa zasadne vyjadrujem iba ku veciam, o ktorych nieco viem. Viezol som na psychiatriu x ludi. Viem ako to (ne)funguje. Nie je pravda, ze nemozu nic robit, sama si posala ze ho na tu psychiatriu odvezu ale mozno ho hned pustia. Ano je to tak. Pretoze keby si videla co za material je tam zavrety, tiez niekoho kto nikomu inemu neublizuje pustis.
No a je to samozrejme aj tak, ako ti tu pisu ostatni, pomoct sa da len tomu, kto chce. Su proste ludia, ktori sa chcu trapit a chcu sa zabit najroznejsimi sposobmi a s tymi sa neda nic urobit.

kafe

Nika a nezdá sa ti, že to s tou pomocou už trochu preháňate? Urobili ste pre cudzieho človeka fakt veľa. Ale viac sa už asi nedá. A pokiaľ on všetky riešenia, možnosti odmieta, potom mu asi zostáva len to jediné, teda dvojo - zomrieť od hladu alebo sa zabiť. Ruky preč od neho. Viem, že je chorý ale pre každého chorého človeka je v istom momente lepšie zomrieť ako len vegetovať, prežívať. To predsa neni život. A úplne normálnou súčasťou života je i smrť.

Vieš, skús si predstaviť že silou mocou dotiahneš koňa ku vode. Stálo ťa to strašne veľa síl a času. Strkáš mu papuľu do vody, aby sa napil, vymýšľaš finty, ako tú vodu do neho dostať a... nič. Koňa môžeš dotiahnuť k vode ale nedonútiš ho napiť sa.
Jednoducho mu povedzte, že ak bude ochotný prijať pomoc, môže sa na vás obrátiť. A nech si pomáha alebo umiera ako vie. To neni sebectvo, to je preboha zdravý rozum. Aj pomoc má svoje hranice.

Smrť neni taká zlá ako sa v spoločnosti vníma. Ak je jeho čas, aby umrel, tak asi je najlepšie aby umrel (a vy tomu nezabránite ani to nezmeníte). Ak potrebuje ešte hlbšie padnúť na hubu, aby sa niečo zmenilo v jeho živote, tak si musí ešte niečo vyžrať (a vy mu v tom nijako nijakovsky nemôžete pomôcť). A ak sa v jeho živote nemá nič zmeniť, má len žiť na okraji spoločnosti ako chorý bezďák, žiaľ. Proste takto to má byť a vy ho k normálnemu fungovaniu nedokopete, aj keby ste sa na hlavu postavili. Mal predsa xy šancí a možností! Zbytočne mrháte čas a energiu podľa mňa.

:D

No ale čo čakáš od nás keď
1. Nedostaneš ho do utulku
2.policia tiež je ti na hovno
3. Sanitka tiež je ti na hovno
Čo potom od nás očakávaš? Urob si školu špecialno pedagogicku a budeš s nim zvladat aj hoc čo...