Dobrý večer, prosím o radu.
Mám 18 rokov a obávam sa, že mám (začínajúcu) schizofréniu. Od malička som tichá, hanblivá a kamarátku som mala len jednu na základnej škole, ale s ňou som sa bavila len tam.. V 9. ročníku som začala chodiť k psychiatrovi, lebo som mala často panické záchvaty a depresie, diagnostikoval mi panickú poruchu a predpísal mi lieky. V lete po skončení základky sa mi stav zhoršil. Mala som silnejšie a častejšie depresie. Nastúpila na strednú, no zo zdravotných dôvodov som mala individuálne štúdium. Za celý rok som bola v škole asi 3 krát (toto ľutujem) a nezvládla som komisionálky. Počas toho roka sa mi stav ešte viac zhoršil. Izolovala som sa, nechodila som von, ani len na dvor, nemala som sa s kým rozprávať (trvá to do dnes), a tak sa mi všetko nahromadilo v hlave a začala som si predstavovať nejakých ľudí, zvyčajne hercov (pozerám priveľa filmov a seriálov) a hovoriť AKOŽE s nimi o všeličom možnom, doslova. Ale uvedomujem si to, ale snažím sa myslieť na to, že dôvodom toho je, že som osamelá, nemám sa s kým rozprávať, rodičia a súrodenci sa nezaujímajú o veciach, o ktorých by som sa rada rozprávala. Ale skutočne si myslím že mám (začínajúcu) schizofréniu. Dostalo sa to až do takého štádia, že teraz mam nutkanie tak rozprávať. Skúšala som nerozprávať tak, bolo to lepšie, ale vydržalo mi to len 2 týždne. Psychiatrovi, som nič nepovedala, lebo sa bojím, že ma ihneď hozpitalizuje a nepovedala som to ani nikomu inému, lebo sa bojím a hanbím, keď sa to dozvedia rodičia a rodina. A navyše som začala byť pred rokom náladová, výbušná (odmalička ma brat provokoval a bil, môže to byť aj tým). Cítim vnútorný nepokoj, ani neviem z čoho, stále mykám nohami. Mala som aj také obdobie, že som si namýšľala tie najhoršie choroby keď ma niečo bolelo, dokonca mi vadí keď na mňa niekto čumí.
Budem druháčka na strednej a kvôli tomu, že som strašne silný introvert nemám kamarátky a sedím len za TV a PC, sem tam pôjdem na návštevu do rodiny.
Som z toho zúfalá. Môže to znamenať, že mám (začínajúcu) schizofréniu ?
Ďakujem za rady.