Je to schizofrénia ?

Príspevok v téme: Je to schizofrénia ?
Lilly18

Dobrý večer, prosím o radu.

Mám 18 rokov a obávam sa, že mám (začínajúcu) schizofréniu. Od malička som tichá, hanblivá a kamarátku som mala len jednu na základnej škole, ale s ňou som sa bavila len tam.. V 9. ročníku som začala chodiť k psychiatrovi, lebo som mala často panické záchvaty a depresie, diagnostikoval mi panickú poruchu a predpísal mi lieky. V lete po skončení základky sa mi stav zhoršil. Mala som silnejšie a častejšie depresie. Nastúpila na strednú, no zo zdravotných dôvodov som mala individuálne štúdium. Za celý rok som bola v škole asi 3 krát (toto ľutujem) a nezvládla som komisionálky. Počas toho roka sa mi stav ešte viac zhoršil. Izolovala som sa, nechodila som von, ani len na dvor, nemala som sa s kým rozprávať (trvá to do dnes), a tak sa mi všetko nahromadilo v hlave a začala som si predstavovať nejakých ľudí, zvyčajne hercov (pozerám priveľa filmov a seriálov) a hovoriť AKOŽE s nimi o všeličom možnom, doslova. Ale uvedomujem si to, ale snažím sa myslieť na to, že dôvodom toho je, že som osamelá, nemám sa s kým rozprávať, rodičia a súrodenci sa nezaujímajú o veciach, o ktorých by som sa rada rozprávala. Ale skutočne si myslím že mám (začínajúcu) schizofréniu. Dostalo sa to až do takého štádia, že teraz mam nutkanie tak rozprávať. Skúšala som nerozprávať tak, bolo to lepšie, ale vydržalo mi to len 2 týždne. Psychiatrovi, som nič nepovedala, lebo sa bojím, že ma ihneď hozpitalizuje a nepovedala som to ani nikomu inému, lebo sa bojím a hanbím, keď sa to dozvedia rodičia a rodina. A navyše som začala byť pred rokom náladová, výbušná (odmalička ma brat provokoval a bil, môže to byť aj tým). Cítim vnútorný nepokoj, ani neviem z čoho, stále mykám nohami. Mala som aj také obdobie, že som si namýšľala tie najhoršie choroby keď ma niečo bolelo, dokonca mi vadí keď na mňa niekto čumí.

Budem druháčka na strednej a kvôli tomu, že som strašne silný introvert nemám kamarátky a sedím len za TV a PC, sem tam pôjdem na návštevu do rodiny.

Som z toho zúfalá. Môže to znamenať, že mám (začínajúcu) schizofréniu ?
Ďakujem za rady.

exwhyz

Ak sa rozprávaš s duchmi, tak to je s veľkou pravdepodobnosťou schizofrénia, ale to tiež potrvá, kým prídu na tú správnu diagnózu. Mne psychologička po testoch diagnostikovala úzkostno-depresívnu poruchu a jedna psychiatrička na základe jedného päťminútového rozhovoru schizu. Asi si mám vybrať...

celebrita FB

Najlepšie nájsť si kamarátky. Pre budúcnosť prácu určite len takú, aby si bola v kolektíve. Cez prestávku sa pridať do skupinky, alebo dať sa s niekým do reči. Každý človek má nejakú potrebu komunikácie. Aj introvert. A ty si tú potrebu komunikácie vypĺňaš takto. Preto ti treba prácu v kolektíve. Individuálne štúdium bola asi tiež chyba, pokiaľ si len nebola šikanovaná.
...My sme sa toto učili na opatrovateľskom kurze: keď sa človek rozpráva sám so sebou z dôvodu nedostatku komunikácie, ale uvedomuje si to a akonáhle niekto vstúpi do izby, strhne sa a prestane s tým, tak je to úplne, ale úplne normálna vec. On vlastne vtedy len tak nahlas rozmýšľa.
Iná situácia je, keď si to neuvedomuje, že sa rozpráva sám so sebou. Niekto mu vojde do izby, on si dotyčného nevšimne a pokračuje v rozprávaní, neskôr si nepamätá, že sa rozprával sám so sebou. Vtedy je to už choroba.

Lilly18

Ďakujem za odpovede, upokojilo ma to. K psychologičke som začala chodiť na začiatku júla toho roku (nie pravidelne, mala dovolenku) zabudla som to spomenúť. Na budúci týždeň začnem pravidelne chodiť a uvidí sa.

netreba

Napr. takí veriaci sa rozprávajú s Bohom, no tiež nie sú schizofrenici, ty sa len nemáš komu vyrozprávať, preto sa zhováraš s hercami.
Tak trochu si myslím, že aj rodičia spravili chybu, keď videli, že si strašne uzavretá a nemáš kamarátky, malo sa to riešiť oveľa skôr.
Príliš si sa izolovala od ľudí, no čím ďalej, tým to môže byť horšie. Máš krásny vek, škoda by ho bola premrhať sedením sama doma v depresiách a smútku. Možno by bola na mieste vyhľadať psychológa alebo psychoterapeuta.

celebrita FB

Vôbec nič ti nie je, si zdravá a ani k tomu psychiatrovi by si vôbec nemala chodiť. A už vôbec nie brať lieky. Je to len zo samoty. A z nudy. Dá sa to ale vôľou ovplyvniť. Že to prestaneš robiť a vypadneš napríklad von na bicykel, čítaš si najaké články, vypisuješ na fórum a klikáš na témy a čítaš príspevky, vylúštiš krížovku, prečítaš noviny, robíš nejaké domáce práce a vtedy sa sústredíš na to, čo robíš. Niečo rob, aby si zahnala nudu.
...Schizofrenik počuje hlasy, ktoré sa mu vysmievajú a niečo mu prikazujú.
...Napríklad žena, ktorej nikdy nenarástli prsia, počuje hlasy, ktoré sa jej vysmievajú, že je škaredá a prikazujú jej, aby si dala urobiť silikónové. A ona potom tie hlasy poslúchne, vypýta si od psychoša nejaké potvrdenie pre zdravotnú poisťovňu, že je šibnutá, a akonáhle jej zdravotná poisťovňa operáciu v plnej výške uhradí, nebude už veru hlasy počuť nikdy viac :)
...Schizofrenik musí byť na invalidnom. Aj takých je dosť, ktorým len o to ide :)

neviem111111

schizofrenik si neuvedomuje, ze to co vidi/pocuje atd, su bludy. ty sa rozpravas so svojimi oblubenymi hercami a postavami, lebo si osamela. su to taki "imagirnarni priatelia". nemyslim si, ze toto je schizofrenia (zial, videla som schizofreniu uz u par ludi), ale psychiatrovi to povedz, aby to tam niekedy v buducnosti neskzlo. vzhladom na tvoje uz existujuce psych. problemy si asi v nejakej rizikovejsej skupine,