Zdravým všetkých návštevníkov tejto témy,
V našej rodine sa vyskytli problémy, pri ktorých musím opustiť spolu s mamou a sestrou rodinný dom a bývať niekde inde. (Dom je otcov, dedičstvo, mama by pri rozvode nedostala teda z domu nič, resp. aj keby nič nechceme, len kľud a začať žiť nový život)...
K najvhodnejšej voľbe, ktorá prichádza do úvahy je tá, že si zoberiem hypotéku na byt v malom meste. (Teraz som býval na dedine). Som VŠ, ešte mladý človek, vek 27 rokov, prácu mám, hoci plat nič moc. 600 eur v hrubom (Prvá práca, hneď po skončení školy, viac očakávať som nemohol + zapadákov)... Som bezdetný, bez priateľky (tá je v nedohľadne)... Žiadne dlhy, žiadne iné nedoplatky sa v mojom živote nevyskytli... Nemal som nikdy dlhy...
Byt by som bral na svoje meno (hypotéku), spolu so mnou by bývala mama a sestra. Obe majú zdravotné problémy (invalidný dôchodcovia, samostatné sú, ale aj tak je nutné sa o nich postarať, teda keď už aspoň tým, že sa im uľavý na psychike, že nie sú samé)... So sestrou to bude tak, že o ňu sa budem musieť starať celý život. Nikoho iného nemá a vykopnúť na ulicu ju nemienim. Má dosť vážne zdravotné problémy.
Obzerám si teda väčšie byty, 4izbový by bol ideál, ale tých je ako šafránu... Plánujem hypotéku pre mladých, (teda asi sa to oplátí)... Niečo našetrené máme a teraz prichádzajú na rad otázky, na ktoré by som rád dostal odpovede, resp. vaše názory:
Akú fixáciu je vhodné zobrať? Hypotéku plánujem s maminou a sestrinou pomocou splatiť čím skôr, teda ak sa pošťastí do 5 rokov, ak nie max do 10, hoci zmluvu podpíšem na 30 rokov, aby som na krku nemal veľké závažie so splátkou a voľne dýchal v prípade nečakanej situácie... Na nete som ohľadom fixácie čítal, že pri hypotéke pre mladých je vhodné zobrať fixáciu 5 rokov, keďže štát dotuje hypotéku 5 rokov. Na druhej stránke písali, inak...Že je tam riziko, lebo výška dotácie sa každý rok mení a teda je potrebné zvážiť aký fix si nastavím (som z toho jeleň nemám prehľad, tak aspoň lajcké vysvetlenie ohľadom tejto veci by mi mohol niekto napísať)...
Druhá vec je, v akej výške hypotéku zobrať. Koľko percent z ceny nehnuteľnosti pýtať. Máme totiž našetrenú istú časť peňazí. Je vhodnejšie zobrať hypotéku len tú časť, čo mi chýba k našetreným peniazom a podstatnú časť bytu vyplatiť z našetrenej kôpky (isto by som sa nezbavil všetkých, až tak finančne negramotný nie som a na "horšie" časy by som odložil z tej kôpky), alebo zobrať hypotéku v čo najvyššej výške a postupne ešte šetriť a splácať mimoriadne splátky spolu z našetrenou kôpkou? (Vyjde to s úrokami tak isto? alebo ako?)... Kdesi som totižto čítal, že banka nerada dáva nízke úvery...
Tretia vec. Keďže robím len krátko, moja našetrená kôpka je malá. Podstatnú časť zaplatí sestra (tá je mladšia odomňa, nerozumie sa do toho vôbec, je ešte kvázi "dieťa"...ale šetrila si z invalidného, keďže v rodine sme žili len z toho čo som zarobil alebo čo mama dostala invalidný (počas školy štipko pokrylo výdavky a tak...))... S mamou som sa už na túto tému rozprával, neviem ju vyriešiť... Byt bude písaný na mňa, (keďže sestre hypo nedajú a ani mame a aj keby, ide rozvod aby otec nesiahol na polku bytu)... Sestra splatí podstatnú časť (teda v prípade, že by som tú hypo chcel mať z krku do tých 5 rokov), je nejako možné v LV uviesť aj sestru alebo tam musím byť len ja? Mame som už hovoril, že keď zomrie o sestru bude postarané, teda ja sa postarám ale aj tak... Nikdy sa nevie čo sa stane, keď si niekoho nájdem, ako to bude potom. Či sa mi pošťastí nájsť si fajn dievča, alebo nejakú čerticu :D ... dnešné vzťahy všetci dobre vieme aké sú... Je teda možné už teraz do LV zapísať sestru? Aby aj ona mala pokoj na duši, že nezaplatí všetky svoje úspory len na moje meno? Alebo to riešiť až potom, keď bude hypotéka splatená? Samozrejme budem platiť aj ja. Ale keďže bude prispievať aj sestra, je správne to nejako ošetriť.
Mama taktiež šetrila peniaze, či už si privyrábala pomocnou prácou, alebo z môjho štipka čo to odložila a tak... Peniaze sú na stavebnom sporení, ktorý bol založený počas manželstva, takže, v prípade rozvodu ak by sa o nich otec dozvedel, mohol by na polku peňazí siahnuť (informoval som sa, že nikoho nezaujíma, že tam nedal ani cent, patrilo by mu to, hnusné zákony...)... Chcem tie peniaze hneď vybrať a vložiť na môj účet. Ak by prišlo k najhoršiemu, môžem potom tvrdiť, že tie peniaze zmizli na výdavky okolo domu (inkaso a tak?)... Lebo otec nám na nič neprispieval a všetko sme ťahali zo svojho... Chcem sa informovať aj v tejto oblasti. Z toho, čo na byt prispeje mama (hoci svoje, nie otcove) ale kvázi sú to to jeho lebo BSM... Ako to teda je?
Ďakujem za odpovede, keby ma niečo napadlo, doplním. Sorry za dlhý príspevok.
Problémy doma, Hypotéka - Pre akú alternatívu sa rozhodnúť
Ako prvu vec, vyberte tie peniaze ihned, aby pre pripad rozvodu, nebolo uz neskoro.
Co sa tyka otcovho dedicstva - byt ci dom - na to nema manzelka narok. Ale..... ma na rok na to, co sa do domu vrazilo do oprav a rekonstrukcie, lebo vsetky peniaze z prijmov su spolocne. Takze z tohoto by ste mohli dostat nejake ciastkove odskodne.
Celkova doba hypoteky - daj si ju na maximum a nechaj si aj peniaze v rezerve. Moze sa ti stat, ze stratis zamestnanie a co ak nebude moct platit hypo ? Daj si vypracovat ponuky, studuj podmienky. Moze sa stat, ze hypoteka s podporou od statu moze byt v nejakej banke drahsia, nez inde ina.
Ked tam mama a sestra daju peniaze, tak to mozete kupovat, ze budete mat v kupnej zmluve udelene podielove spoluvlastnictvo - ale pozor. Mamu tam napiste jedine az po rozvode a po rozhodnuti sudu o vysporiadani BSM... Dovtedy by tam mohla byt zapisana len ako vecne bremeno/pravo dozitia v byte, neskor ako spoluvlastnik.
Este jedna vec. Je pekne, ze chces rodine pomoct. Ale - osoby s invalidnym postihnutim, dosahuju postupne zhorsovanie zdravotneho stavu. Ty si budes chciet zalozit rodinu a ver, ze toto bude pre vacsinu zien, ak nie pre vsetky sakra problem. Mozno ostatnes sam s nimi do konca zivota.... Uvedomujes si to ? Ze ich zdravotny stav sa moze zhorsit a tebe tiez ? A hlavne psychicky stav maminy, sestrin, tvoj ? Kludne sa moze stat, ze si pojdete po krku a mozes potom lutovat, ze mas s nimi spolocnu hypoteku, lebo ten byt bude nepredajny a oni ta tazko z neho vyplatia. Uvedomujes si, ze dobrovolne strkac hlavu do opratky ? Je velmi komplikovane potom neskor robit nieco s bytom, ak sa nepohodnete, ak sa maju dohodnut 2 ludia, nieto este 3-ja a ak sa do toho zamota este tvoja priatela/zena/ci buduce deti... Co ked si tvoja mama nastahuje tam po rozvode noveho priatela, alebo tvoja sestra ? Ci tam dojde tvoja buduca zienka a nesadnu si s tvojou rodinou ? Mal by si si dobre premysliet, ci neni lepsie zabezpecit ich vklady do bytu inak, nez uzivacim pravom, ale trebars by si im podpisal notarsky overenu zmenku. V pripade problemov ta oni mozu drzat zmenkou v sachu, ale nie az tolko, lebo budu byvat v tvojom byte. Ty zas by si mal volnost v predaji a mohol sa zbavit 4 izbaku a im kupit 2izbak a sam si riesit neskor so zenou ine byvanie. Lebo je pekne, ze chces pomoct rodine, ale kto pomoze tebe ? Zivot sa meni a to co sa zda dobre teraz, moze byt o par rokov nocna mora.
Ahoj,
pokúsim sa Ti zodpovedať Tvoje otázky, keďže sa do toho kus vyznám a zároveň som v Tvojom veku, takže asi viem načo myslíš.
Dnes už väčšina bánk ponúka hypotéku so štátnym príspevkom a práve tá je určená mladým do 35. rokov. Neviem, či už máš vybratú banku, ale ak nie, tak si prejdi aspoň tie základné (SLSP, Tatrabanka, OTP) a uvidíš, príp. je dosť možné, že majú úplne rovnakú ponuku. Niektoré banky ako Poštová banka a nové, menšie banky ju neponúkajú a ani nie je výhodné sa nimi zaoberať, lebo o pár rokov tu byť nemusia.
Pri týchto hypotékach máš štátny príspevok počas 5 rokov, po 5 rokoch Ti zostane určitá suma - istina, ktorú je potrebné zaplatiť. V prvom rade sa popýtaj v banke nato s akým úrokom je hypotéka, akým spôsobom sa dopláca štátny príspevok, výšku, ktorú budeš platiť ty a zostatok po 5. rokoch. Tu by si svoje úspory použiť veľmi ani nemusel a ak tak po 5. rokoch.
Ak uvažuješ nad klasickou hypotékou, tak tam je najlepšia fixácia 5 rokov. Jednak je to dohľadná doba, jednak je to najvýhodnejšie a pre banku najmenej rizikové. Tu môžeš svoje úspory použiť, dokonca to bude aj nutné, nakoľko banky neradi hradia celú sumu z nehnuteľnosti. Čím menšia hypotéka, tým lepšie.
Počítaj s tým, že budeš mať aké - také výdavky s vybavovaním a taktiež aj so správnymi poplatkami na katastri.
Pre sestru by bolo asi najlepšie doživotné právo bývania a asi aj pre mamku. Inak na LV môže figurovať aj sestra ak chceš tak, to je na Tebe. Volá sa to podielové spoluvlastníctvo a stačí vám nato, dohoda o kúpe spoločnej veci - vo vašom prípade nehnuteľnosť.
Inak, mamke by ste v každom prípade mali udeliť právo doživotného bývania a to sa vyznačí v katastri v poznámkach. Znamená to, že pokiaľ ona žije, tak byt môžete predať len s jej súhlasom. Možno zachádzam, ale má to aj výhodu, že tieto nehnuteľnosti sú prakticky ťažko exekvovateľné. To píšem iba na okraj,.... .
Neviem, ak som nebola zrozumiteľná kľudne sa pýtaj, alebo ak máš otázky, ....