Zdravím, som uz dospelý a mávam úzkosti depresie a iné Vyhýbam saa určitým miestam situaciám.mám panický strach z tmy a asi nič by ma nedonutilo isť v noci von. preto sa netešm na zimu a krátke dni Na moj vek je to čudn mávam obdobia kedy som neznesiťeľne nervozny. Mám za sebou týždne kedy som rozmýšľal o samovražde ale to jedine ma prešlo už. Ale niekedy mám pocit že inak sa tých problémov nezbavím, A život je predomnou čo je blbé lebo takto žiť neChcem Dá sa to vyliečiť aby som fungoval normálne? Lebo u mna to je nepredstaviťeľné
má zmysel žiť?,
Ahoj BRago :)
s fóbiami , strachom z tmy a úzkosťami by mal vedieť pracovať klinický psychológ, prípadne hľadaj psychoterapeuta, ktorý to má tiež v popise svojej činnosti. Niektorí sa zameriavajú prv na odhalenie príčiny, teda, od kedy to už takto máš, pochopenie sebe samému a či je možné tú príčinu odstrániť, iní zas na preučenie tohto naučeného správania, teda odnaučenie sa báť sa tmy . Ak chceš byť analyzovaný, tak hľadaj terapeuta, ktorý má výcvik v dynamickom smere, psychoanalýze a podobne, ak sa chceš odnaučiť báť, tak odporúčam skôr niekoho kto má výcvik v KBT (kognitívno- behaviorálnej terapii)- je to pár stretnutí a nácvik žiadúceho správania.
Možno ti navrhnú aj kombináciu psychoterapie a farmakoterapie (anxiolytiká a AD), ale myslím, že by nemalo byť nevyhnutné a hlavne nie dlhodobé.
Už,ako sám uznáš za vhodné.
Nemôžem uveriť tomu nezmyslu, že chceš zomriieť len kvôli strachu z tmy. Vieš o kolko zábavy a zážitkov by si prišiel. Zmyslom života je život a čas. Času máš dosť a zmeniť svoje dni, na také aké chceš, je len v tvojich rukách. Mysli pozitívne a, čo chceš to dosiahneš.Občas prídu zlé dni, možno aj strach nielen z tmy, no netrvajú dlho. Slnko svieti vždy na všetkých a jednu taku malu kontrolku máš v hlave. Je to nápad.
Tak nezostávaj v strachu a smútku, radšej niečo vymysli a nech je to kúlové.
Ahoj, vždy má zmysel žiť! Predstav si, čo asi prežívali chlapi na fronte a chceli žiť, mnohí z nich prišli domov a našli len vypálenú dedinu, rodina vyvraždená a museli mať silu žiť. Koľko ľudí by si rado vymenilo Tvoju fóbiu z tmy za svoju chorobu... a aj tak chcú žiť... Ja viem, povieš si drísty, poznám to, takéto stavy mám tiež za sebou a veľmi sa bojím, že aj pred sebou. Ale teraz zasa vidím že žiť sa oplatí. Hlavu hore, držím Ti palce!
...a keď bude ozaj zle, sú tu lekári, nezabudni!
ešte by som sa spytal že ako postupovať pri riešení takoho problému