má zmysel žiť?,

Príspevok v téme: má zmysel žiť?,
BRago

Zdravím, som uz dospelý a mávam úzkosti depresie a iné Vyhýbam saa určitým miestam situaciám.mám panický strach z tmy a asi nič by ma nedonutilo isť v noci von. preto sa netešm na zimu a krátke dni Na moj vek je to čudn mávam obdobia kedy som neznesiťeľne nervozny. Mám za sebou týždne kedy som rozmýšľal o samovražde ale to jedine ma prešlo už. Ale niekedy mám pocit že inak sa tých problémov nezbavím, A život je predomnou čo je blbé lebo takto žiť neChcem Dá sa to vyliečiť aby som fungoval normálne? Lebo u mna to je nepredstaviťeľné

Amadea

Ahoj BRago :)
s fóbiami , strachom z tmy a úzkosťami by mal vedieť pracovať klinický psychológ, prípadne hľadaj psychoterapeuta, ktorý to má tiež v popise svojej činnosti. Niektorí sa zameriavajú prv na odhalenie príčiny, teda, od kedy to už takto máš, pochopenie sebe samému a či je možné tú príčinu odstrániť, iní zas na preučenie tohto naučeného správania, teda odnaučenie sa báť sa tmy . Ak chceš byť analyzovaný, tak hľadaj terapeuta, ktorý má výcvik v dynamickom smere, psychoanalýze a podobne, ak sa chceš odnaučiť báť, tak odporúčam skôr niekoho kto má výcvik v KBT (kognitívno- behaviorálnej terapii)- je to pár stretnutí a nácvik žiadúceho správania.
Možno ti navrhnú aj kombináciu psychoterapie a farmakoterapie (anxiolytiká a AD), ale myslím, že by nemalo byť nevyhnutné a hlavne nie dlhodobé.
Už,ako sám uznáš za vhodné.

_meno

ahoj BRago

jasne, postup je takyto: povedz ostatnym ludom co vies, a pomoz im.
opakovat na veky vekov.
vysledky sa dostavia uz po prvom tyzdni.

je to vsak otazka skor na teba - ci si ochotny, alebo lahostajny.
tha drzim palce, vela úspechov a nervov k prekonavaniu samého seba :)

Gima

Nemôžem uveriť tomu nezmyslu, že chceš zomriieť len kvôli strachu z tmy. Vieš o kolko zábavy a zážitkov by si prišiel. Zmyslom života je život a čas. Času máš dosť a zmeniť svoje dni, na také aké chceš, je len v tvojich rukách. Mysli pozitívne a, čo chceš to dosiahneš.Občas prídu zlé dni, možno aj strach nielen z tmy, no netrvajú dlho. Slnko svieti vždy na všetkých a jednu taku malu kontrolku máš v hlave. Je to nápad.
Tak nezostávaj v strachu a smútku, radšej niečo vymysli a nech je to kúlové.

zita 05

Ahoj, vždy má zmysel žiť! Predstav si, čo asi prežívali chlapi na fronte a chceli žiť, mnohí z nich prišli domov a našli len vypálenú dedinu, rodina vyvraždená a museli mať silu žiť. Koľko ľudí by si rado vymenilo Tvoju fóbiu z tmy za svoju chorobu... a aj tak chcú žiť... Ja viem, povieš si drísty, poznám to, takéto stavy mám tiež za sebou a veľmi sa bojím, že aj pred sebou. Ale teraz zasa vidím že žiť sa oplatí. Hlavu hore, držím Ti palce!
...a keď bude ozaj zle, sú tu lekári, nezabudni!