Caute ludia, mam na vas otazku, ako zacat detox? Co jest? Mohli by sme mi vysvetlit a porozpravat akk ste to riesili vy? Ide mi o zmenu zivotospravy, trpim depresiami,uzkostou a DP/DR vsetci co toto prekonali pisu o zmene stravy a celkovo zivotneho stylu, tak sa pytam vas, ako na to?? Vopred diky
DETOX
To je velmi individualne.
Parazity z tela tak lahko nedostanes, na to nestaci obycajna ocista. Navyse to chce vela studia,ak mas cas a chut si to vsetko nastudovat, tak do toho chod. Ak nie, tak sa tym nezatazuj a ries ro co je riesitelne.
Dlzka ocisty zavisi od vela faktorov a aj od toho ako dlho budes prechadzat, ako vela postov zaradis, to sa fakt neda predpovedat.
Napisem ti moju skusenost. Ja som prechadzala na raw postupne, teda este som nevedela z aprechadzam na raw stravu len som vynechavala postupne cukry,potom maso, potom mliecne vyrobky a nakoniec mucne. A skusala som zaradovat raw dni. Raz sa mi podarilo byt cely den raw, raz nie. A potom sa stalo ze som bola dlhšiu dobu cele dni 100% iba na ovoci,troske orieskov a zelenine. Asi do mesiaca az dvoch mi odisli vsetky problemy a to som ich mala pozehnane. Nic extra vazne ako rakovina samozrejme,skor take co trapia vacsinu bezne. Afty, bolesti hlavy, mykozy. .. a po cely cas co som bola na 100% plus minus hehe raw strave som bola dokonale zdrava. Hlava sa vyjasnila, energie som mala za viacerych, stacilo mi menej spanku...
Hlavne ked zhresisalebo ti to nepojde podla predstav netreba sa tyrat vycitkami. Ale ist dalej ... a snazit sa.
Velmi si mi pomohla, dakujem pekne ;) cize vlasne pomaly ma nahradzat terajsie jedlo zeleninou, a ovocim kusok po kusku..a zo vsetkym mas pravdu, snazim sa byt optimista, ale uz chcem daco zo sebou robit, trpim tym uz 5rokov a uz sa chcem konecne toho zbavit. Vela ludi co sj tym preslo zacalo ako ty pises, zdravym zivotmym stylom/stravou pozitivnym myslenim atd, tak verim ze to pomoze aj mne a inac ako dlho cca bude trvat kym sa vsetky parazity z tela dostanu, a po kolkych tyzdnoch budem uz aj citit zmenu? Ci je to individualne?
Tak v tomto pripade choď na to pomaly. A hlavne s citom - na co sa ty citis. Precituj to. Nie hlavou. Nie chutami - v tomto stadiu ak mas telo zanesene - ta budu ovladat chute. Takze nepodlahnut chutiam na sladke ci pecivo. Jest len z hladu. To je fakt tazke. Ale tak treba si vzdy uvedomit ci chceš ty ovladat svoje telo alebo nevhas telo aby ta ovladalo (konkretne parazity a plesne v nom - tie vytvaraju chute na tie najhorsie veci ).
Ja by som ti poradila najskor uplne vyradit skladkosti. Ak mas chut na sladke tak si daj datle, figy, ovocie. Nie susene ovocie - to je plne cukru. Dalej vyraduj zivocisne produkty a vsetko co ma lepok (psenicu hlavne). Dalej prestat solit kuchynskou solou. Len nerafinovanou morskou a himalajskou. Dalej vsetko kde je ocot. Nahrad ho jablcnym octom.
Cize jedalnicek priklad: zajtra rano vstanes,vypijes pohar prefiltrovanej vody alebo dva, zacvicis si, zabehas alebo co, jogu, 5 tibetanov a pockas kym pride hlad. Das si ovocie. Poriadne aby si nebol o hodinu hladny. Cize zjes kolko vladzes. Alebo si spravis stavu - nekupovat odstredivku - stavy su nekvalitne z nich. Kupovat len snekove odstavovace alebo vertikalne.
Na obed si mozes dat zo zaciatku bezlepkove cestoviny alebo ryzu - prose nejake veganske jedlo ak sa ti neda tak s vo najmenej zivocisnymi vecami. Vecer si das bud salat - alebo zas ovocie,moj manzel veceriava kazdy vecer ovocie - zje niekolko bananov, hrozno, melon charentais alebo polku piel de sapo ( to su tie zelene ale tu su 3 az 4 krat tak velke ako na Svk) pripadne zje mango ci kaki,hrusky, co je v sezone ale fakt vela.
Kukni sanamoje stránky mam ich v anglictjne, su tam uz aj po slovensky recepty ale malo, tam nades skvele jedla z orechov - gurmanske raw jedla - s tym ze tie ti pomozu nejest klasivke varene jedla - prechod na lahsiu stravu ale ak chces detox budes musiet ist este dalej. Ale uz v tomto stadiu ti vela chorob ak nie vsetky zmiznu.
www.lextaseducru.be
Hlavne to rob do miery v ktorej sa citis dobre. Pokial ta to ma stresovat, nerob to lebo stres ti len ublizi. Cize ak sa ti nechce vylozene nieco jest, ze mas k tkmu odpor, tak hladaj inu zdravsiu variaciu toho. Mozno ti najskor bude lahsie prejst na veganstvo. Ma to byt radost. Plus zarad tu chlorelu a co som napisala pred tym, plus cvicenie, pohyb, slnko, spanok.
Strava je len jedna strana mince pri tvoreni zdracia - vie ale skvele pomoct a nastartovat zmenu a zdravie. Treba ale dohliadnut aj na myslienky, nebyt pesimisticky, pozerat sa na veci z tej dobrej stranky, nesudit a neodsudzovat, nekritizovat... a hlavne robit co ta bavi.
Dakujem pekne, velmi ste mi pomohli, pomahate mi aby som sa konecne z tychto chorob konecne zbavil :) ale este mam jednu otazku, ja si neviem zostrojit iedalnicek, som z toho magor..kedze trpim uzkostou tak maly vykiv v mojom citeni znamena paniku, a co som cital tak detox ma aj svoje vedlajsie ucinky, tak vas chcem poprosit, vedeli by ste mi niako poradit aj v to to smere? Zostrojit proste niaky laicky jedalnicek aby boli vedlajsie ucinky najmensie, vopred diky :)
na detox je najlepsie prejst na surovu stravu, len to mozes ratat ako ozajstny detox, ziadne take ze vynechas len jeden druh potravin, jasne mozes zacaat aj tak a postupne vyradovat z jedalnicka potraviny ako maso, mliecne vyrobky, vajcia cize vsetko zivocisne, potom rafinovane cukry a muky atd. A zaroven zaradovat co najviac surovej zeleniny a ovocia, alebo iba ovocia, alebo cisto stavy, zelene stavy, nie ovocne, jasne ovocie do nich moze ist ale primarne sa robi detox zelenymi stavami.
Plus nasadis chlorelu, to je genialna vec na detox, treba velmi postupne inac budes mat detox priznaky, mozes dokonca zacat poldnove posty, cize posledne jedlo o 18 vecer a potom do obed dalsieho dna nic len vodu, aj tak do obeda by sa nemalo jest alebo len ovocie, lebo telo je vo vylucovacej a cistiacej faze, cize ked zjes na ranajky chleba tak zastavis cistenie a tvoje telo sa nevie regenerovat.
Mozes nasadit aj spirulinu, oreganovy olej, chagu, pit vela citronovej vody (sama si vytlacis citron do vody).
Ked si chces dat 1 dnovy post treba to spravit cez vikend.
AK nasadis chlorelu a prejdes na surovu stravu, telo sa ti bude uzasne cistit, ale pozor, treba pit velmi vela vody, aby odchadzali jedy a najlepsie si robit klystir lebo v crevach sa ti budu hromadit a budu spatne otravovat tvoje telo. AK budes ale vylucovat 2 krat denne tak nemusis klystir.
vela stastia
Konecne nieco co dava zmysel;) dakujem celebrita :) ale stym ze nejest nic 2dni nesuhlasim, ja ked zacinam byt hladny tak sa cely chvejem a som cely roztraseny, je mi zase, takze keby ze nejdem 2dni by ma asi vyplo dakde
...prestať jesť potraviny spôsobujúce intoleranciu
...piť veľa vody/minerálky
...bylinkové čaje napomáhajúce detoxikácii: palina, pestrec mariánsky, púpava, žihľava, vilcacora, lapacho, iné...
...potravinové doplnky: psyllium, chlorella, spirulina
...strava: veľa zeleného šalátu, veľa surovej zeleniny, ovocia (pokiaľ nerobí problém - intoleranciu sorbit a fruktóza)
...cvičenie, pohyb, najlepšie beh v prírode
...niekedy pomôže jeden, dva dni vôbec nič nejesť: To ja napríklad praktizujem dva dni pred výplatou :)
...kúpalisko Podhájska, Rapovce: slaná voda podobná vode v Mŕtvom mori zbavuje organizmus toxínov
...kúpanie sa v mori
...sauna
...vyhýbať sa sladkostiam, sladeným nápojom, konzervačným látkam, potravinárskym farbivám
...zbaviť sa parazitov
detox? tak nejesť nič :D
To nemozem jest ani celozrnne pecivo? Tak co len zeleninu a ovocie? Ryby tiez?,
v prvom rade vyluc akekolvek maso a pecivo kup si zeleny jacmen a pi ho. Hrube crevo vycistis kup si psyllium