Ahoj, mám 18 rokov a rozhodla som sa, že sa stanem rehoľnou sestrou. Nechcem tu teraz rozoberať prečo som sa tak rozhodla - som veriaca, ani ne však fanaticky ako to niektorí ľudia s obľubou nazývajú. Rozhodla som sa zo slobodnej vôle a naozaj chcem.Nie však o to ide.
Moja veľmi dobrá kamarátka si našla asi pred pol rokom priateľa a nedávno s ním začala aj spávať. Neustále mi o tom píše - mám ju veľmi rada avšak neviem vôbec ako mám na to reagovať. Ona ma obviňuje, že voči nej prechovávam odpor, že už nie som taká ako predtým, že sa hanbí mi písať už o všetkom a že ju nepodporujem - ja jej však nedokážem vysvetliť, že podľa môjho názoru to bolo skoro, no čo je však horšie ten jej chlapec sa mi vôbec nepozdáva a bojím sa, že jej len ublíži a ona svoje rozhodnutie bude neskôr veľmi ľutovať. Poradíte mi niekto, ako by sa dobrá kamarátka na mojom mieste (a v mojej situácii) mala zachovať? Ďakujem. :-)
Ako jej byť dobrou kamarátkou?
Nech by sme si rozobrali dva typy mužov:
Prvý: Priemerne až pekne vyzerajúci, ale sprostý, lenivý, nevážiaci si nikoho, no najmä ženy, opovrhujúci všetkými ľudmi, no najmä ženami, intrigujúci o všetkých tých, ktorí sú šikovnejší, múdrejší, usilovnejší ako on, absolútne neschopný stráviť, ak ten šikovnejší, múdrejší a usilovnejší je žena (vtedy šíri o nej intrigy: napríklad kolegyňa na pracovisku, teda nemusí to byť nutne partnerka...), manipulátor vyžadujúci, aby žena skákala, ako on píska, nedovolí žene plniť si vlastnú vôľu, absolútne neochotný robiť kompromisy, podriadiť sa žene, plniť jej želania. Žene dá falošné lichôtky a úsmevy, kedˇ od nej niečo chce. Neľúbi ženu, ale iba sám seba.
Druhý: škaredo až priemerne vyzerajúci, absolútne nepriťahujúci ženy pre niečo telesné, napríklad tučnota, plešina..., šikovný a múdry, usilovný, vážiaci si ľudí a najmä ženy, pravdovravný, nápomocný, schopný dopriať žene skutočný úprimný obdiv a uznanie, prechovávajúci úctu k ženám. Poslúcha ženu a plní jej želania, rád vychádza v ústrety, ochotný robiť kompromisy, schopný skutočne ľúbiť. Viac ženu, než sám seba.
...Či veríte, či nie, ono je to takto: Ten prvý typ pritiahne ženy ako magnet. Len a len pri ňom dokážu mať ženy motýliky v bruchu, podlomené kolená, vášnivú zamilovanosť, teda sú slepé, lebo motýle v bruchu im bránia vidieť realitu takú, aká je. Každý to vidí, len zaľúbená zblbnutá sliepočka nie. Bude si svoju "lásku" (to akože zlého chlapa) brániť a zastávať, ako keby bola nejaká masochistka. Nedá si vysvetliť, všetky dobre mienené rady okolia sú márne. Ona sa ženie do záhuby. Čaká ju nešťastný vzťah.
...Pri druhom type muža nikdy nebude mať motýliky v bruchu a podlomené kolená, dokonca už pri vstupe do vzťahu vie, že "prvotná iskra", tá vzhľadová iskra nepreskočila, že ide do vzťahu s niekým, kto pre ňu absolútne nie je vzhľadovo príťažlivý a nikdy ani nebude, ale ide do toho vzťahu preto, lebo je rozumná a vie, že tento muž je dobráčisko, ktorý pre ňu urobí všetko, čo jej na očiach vidí. Lebo je ústretový a vie robiť kompromisy. Lebo rád počúva a nechá si vysvetliť. Lebo je dobručký a ani muche by neublížil. Lebo má v úcte ľudí a jeho tvár nikdy na nikoho posmešný úškrn nevystrúha. Lebo ľúbi, vie ľúbiť.
... Ľúbiť neznamená povedať falošnou lichôtkou žene, že je pekná a úžasná a vzápätí ju poprosiť, aby išla vyzdvihnúť deti zo škôlky, lebo on musí ležať na gauči s notebookom na bruchu. Ľúbiť znamená, že muž sa zoberie a tie deti zo škôlky vyzdvihne sám. Sám a z vlastnej iniciatívy.
Ako jej pomôžeš? Komu niet rady, tomu niet pomoci. Tu je každá rada márna. Ona bude dobrú radu brať ako závisť, opýta sa ťa, či jej závidíš lásku... Nemá zmysel radiť, radšej sa pomodli, aby jej Pán Boh osvietil rozum, nech sa spamätá čím skôr. Môžeš sa jej aj pomodliť za dobrého muža. Bohužiaľ tí najlepší muži často bývajú odmietnutí, lebo pre hlúpe ženy uprednostnia motýliky v bruchu pred skutočným šťastím. Bodaj by dostali rozum, juj, jak ma jeduje, kedˇ ma niekto s takými sprostaňami hádže do jedného vreca!!!
ja ti držím palce hlavne
Hej, poradím ti. Môžeš jej o tom čo si myslíš povedať ale to je tak všetko. Môžeš ju upozorniť a varovať ale stále by si mala byť pri nej. Musí na niektoré veci jednoducho prísť sama a ak by si jej niečo zle poradila, tak potom by ti to neskôr vyčítala. Buď jej oporou za každú cenu. A ak ju ten priateľ sklame tak len nastav plece nech sa vyplače. Počúvaj ju a snaž sa pochopiť.