Dobrý deň, zaujímalo by ma, ako môžem zistiť, akú hladinu vitamínov mám v tele - aby som ich mohla poprípade doplniť. Nechcem mať nedostatok, ale zasa ani prebytok :) Za rady vopred ďakujem.
Hladina vitamínov
Veď si daj urobiť vyšetrenia u lekára
Vitamíny sa bežne delia na 2 skupiny, vitamíny rozpustné v tukoch(D,E,K,A,) a vo vode(B komplex,C,H,kyselina listová,PABA) tie ,ktoré sú rozpustné v tukoch sa ukladajú v tele a pri veľkom množstve možu sposobiť hypervitaminózu takže bez odporúčenia lekára by si ich v zvýšenom množstve konzumovať nemala. Ale preventívne možeš užívať celaskon alebo B-komplex alebo niektoré z doplnkov. Ale ak budeš jesť pestrú stravu,nevarené ovocie a zeleninu mala by si mať dostatok všetkých vitamínov.
Ahoj,
zistiť akú máš hladinu vitamínov v tele nie je také jednoduché. Sú na to testy ale neviem presne aké(pravdepodobne krv a moč).
Nie je to bezne vysetrenie, ak by ste mali nedostatok nejakeho vitaminu, urrcite sa prejavia nejake problemy.
Ak nic vazne nepocitujete, vsetko je v poriadku. Preventivne mozte uzivat vsetky vitaminy zo skupiny B a vitamin C.
Vitaminy A, D, E, K sa mozu kumulovat, preto sa ich uzivanie odporuca len na zaklade lekarskeho doporucenia.
Neviem ale možno z krvi to zistia?