otázka ohľadom spovede

mastie

tak potom sa pýtaš nedostatočne,nevieme o čo ti ide,postupovať sa má: od poslednej spovedi som spáchala tieto ťažké hriechy, pridať aj koľkokrát,potom ľahké hriechy,postupne vyznať...to je všetko, záleží od typu človeka, niekto povie rýchlejšie,niekto pomalšie...alebo máš problém s niektorým hriechom? napr. porušila som 6. božie prikázanie,vtedy musíš povedať, že napr. s rozvedeným, čo je už cudzoložstvo...takže ak stále ešte nevystihujeme odpoveď na tvoju otázku, skonkretizuj...

orchidejka

to je presne to co sme spominali, kto sype tak ma stale tie iste hriechy a opakovane ich hovori kazdu spoved - uz sa ich naucil naspamat a kto sa dokladne pripravuje, tak mu tie hriechy idu tazsie von cize ich vobec nesype lebo nad nimi rozmysla, kto si ich nevie zapamatat moze si ich napisat na papier a tam precitat

nemam meno

Myslela som to trocha inak :). Že ako hovoríte hriechy? Proste ich ,,sypete ako z rukáva?,, toto mi neni jasné že ako postupovať pri vyznavaní hriechov? Spovedné zrkadlá sú mi ale prepáćte mi ale na nič.

orchidejka

na lepsiu a dokladnejsiu pripravu sluzia bud rozne knizocky ci uz pre mladych, deti, mladomanzelov, duchom mladych :) a pod ale urcite aj na internete najdes toho kopec ako sa dobre pripravit na sviatost zmierenia, v prvom rade to chce a vyzaduje trochu viac casu. Vela ludi ma tendenciu pristupovat na spoved stale s tymi istymi hriechmi (mesiac co mesiac, rok co rok), ale ako bolo uz spominane nizsie, podla toho aky mas vztah ku spovedi, tak aj k nej pristupujes. Ak chodis na spoved s cielom ze ta len niekto poslal, alebo automaticky to mas nejako v podvedomi ze treba ist na spoved, napr budu vianoce, tak pochybujem (mozem sa mylit) ze pristupujes k tomu svedomite. Ak ti na tom zalezi, tak sa pripravujes dlhsie, citas rozne modlitby, zamyslenia a aspon podvedome sa snazis vyvarovat hriechom, ktore si uz v minulosti spachal, aj ked to nie vzdy ide

mastie

je chvályhodné, že to chceš robiť lepšie, v kresť. kníhkupectve dostaneš k tomu aj patričné brožúrky na spytovanie svedomia /pre deti mladých/, pokyny nájdeš aj na webe,môžeš si kľudne hriechy napísať, a v spovedi prečítať, a tak si ich viac uvedomíš, aj kvôli náprave...
to "vysypanie hriechov" hovorí o tvojom postoji aký t.č. máš k spovedi, je tam pocit, hanby,viny pred človekom,ale ak máš snahu na tom zapracovať,časom sa to zmení na osobný vzťah k bohu, tak veľa zdaru!