Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Správny jedálniček?

Príspevok v téme: Správny jedálniček?
LoliTYA

Myslite ze toto je dobry jedalnicek pre 13 rocne dievca? Snazim sa jest zdravo a aj trochu rozumne schudnut. Prosim, ak mate nejake ine napady na jedalny listok, rada sa inspirujem :))
R: biely jogurt s bananom a nektarinkou / ovsene vlocky s hroznom a bananom ochutene lyžicou medu + zeleny caj
D: jablko
O: zeleninovy salat s kuracim masom (paradajky, lad. Salat, uhorka, parmezan) / alebo celorznne cestoviny s pestom (samozrejme aj ine jedla)
O: znova biely jogurt ale tentoraz bez ovocia / paradajka / jablko
V: vela cherry paradajok a kaleráb s plátkom celozrnneho chleba / tuniak vo vlastnej stave so zeleninou +zeleny caj

LoliTYA

Dakujem vam vsetkym a aj za ponuknutu emailovu adresu :) pišta00 meriam 167cm a vazim 50/49kg ale tuk mam dost nerovnomerne rozlozeny (mam ho skor na bruchu)

pomocnica

Vpoho, ale ja by som dala sýtejšie raňajky a nejaké raz za čas nezdravšie jedlo, lebo toto omrzí. Kľudne raz za čas(2 týždne napr.) si daj rezeň... Jogurt vpoho aj normálny,ale ak ti biely chutí, tak ho jedz. Neobmedzuj sa veľmi, ale je dobré, že sa snažíš jesť zdravšie. :) Zo zeleným čajom to nepreháňaj, lebo pre deti(viem, ty nie si dieťa, ale celkovo mladším osobám) sa neodporúča veľmi, takže nie veľmi veľa. Čaj bez cukru si daj, alebo s medom, a vodu. :) Ale zas všade inde som čítala. :o Ešte aj šport k tomu a top. :)

pišta00

Akože netvrdím že ovocie je zlé ale isto nie ako potravinu ktorá tvorí väčšiu časť z raňajok. Jednak ti zvýši prudko inzulín a keď telo vylučuje inzulín prestane vylučovať rastový hormón a zníži sa jeho hladina no a dodá ti na krátku dobu rýchlo energiu ale potom budeš ešte viac unavená ako predtým než si si ich dala. Ale byť tebou vôbec by som to nejak extrémne nehrotil, si ešte mladá neviem teda koľko vážiš ale pokiaľ to nie je nejaký extrém tak to vôbec takto nehroť drž si nejaký ten koncept tej pravidelnej stravy, pohyb no a od tých cca 15 môžeš začať chodiť do fitka.

Nechávam tu dole na seba mail a ak chceš napíš mi a ja ti obratom môžem v prílohe preposlať nejaké videá k strečingu, ktorý môžeš skúsiť aj doma a v PDFku nejaké fajn recepty...

V.lady mail tu máš ale vopred upozorňujem, že jedálničky na mieru nerobím, môžem ti poradiť, poskytnúť nejaké informácie a rady, ktoré som si sám na sebe skúsil a ty sa tým môžeš inšpirovať ale to je tak všetko.
trener.spartangym@gmail.com

LoliTYA

pišta00 ja som si myslela ze rychle sacharidy su tie co su v bielej muke a v cukre O.o naozaj je az take zle si davat ovocie na ranajky?? Lebo vsade kde citam si niekto robi ovsene kase alebo aj smoothies s ovocim. Ja uz naozaj neviem comu verit. Schudla som uz tak 5kg ale nie je to vidno :/

Gima

Sacharidy sú zdrojom energie pre svaly a mozog. Telo ich využíva na doplnenie glykogénu vo svaloch a pečeni. Správne načasovanie môže výrazne ovplyvniť výkon športovca, ale aj celkové zdravia jedinca.

Glukóza (energia pre telo) je základný jednoduchý sacharid, ktorý sa vstrebáva rýchlo a telo ho nemusí rozkladať ako iné sacharidy (fruktóza, škrob..). K monosacharidom patrí aj fruktóza a sorbóza. Poznáme aj oligosacharidy, kde patria sacharóza, laktóza či maltóza, ale aj polysacharidy tvorené množsvom monosacharidovych jednotiek - škrob.

DELENIE SACHARIDOV
Podľa množstva vody a vlákniny, ktoré v sebe obsahujú:
a) Nízko koncentrované (zelenina, ovocie) – obsahujú veľa vody, vlákniny, vitamínov a minerálov, ale menej energie – pomalé sacharidy (najmä zelenina).
b) Vysoko koncentrované (zemiaky, ryža, ovsené vločky, pečivo, cestoviny, ...) – obsahujú málo vody, ale veľa energie. Ich úlohou je dodávať telu energiu na vykonávanie práce. Keďže ich glykemický index je vysoký a rýchlo sa trávia, treba ich kombinovať s vhodnými tukmi (olivový olej, vlašské orechy, obyčajné maslo, ...), zeleninou a s pomalšie stráviteľnými bielkovinami (tvrdé syry, tvaroh, cottage, ...).

Podľa glykemického indexu (GI):
a) Nízko glykemické (pomalé) sacharidy (do 55 GI)
b) Stredne glykemické sacharidy (56 – 69 GI)
c) Vysoko glykemické sacharidy (viac ako 70 GI)

Glykemický index a glykemická nálož
Glykemický index nám určuje ako rýchlo sa budú sacharidy vylučovať do krvi a tráviaceho traktu. Čím je GI nižšie, tým je lepšie a znamená pomalšiu absorpciu. Ak je sacharidov naraz príliš veľa (vyššie GI), hormón inzulín sa postará o zníženie energie v krvi (glukózy) tak, že ju uloží v podobe tukových zásob. Správne pridanie bielkovín a tukov pomôže GI sacharidov znížiť a spomaliť ich vyplavovanie do krvi, čo zaručí dlhšie využitie potrebnej energie bez ukladania nepotrebného paliva, ktoré by zapríčinilo spomínané priberanie tuku.

Dôležitejšie ako glykemický index je glykemická nálož (GL), ktorá nám ukazuje množstve sacharidov v potravine, na rozdiel od glykemického indexu, ktorý nám ukazuje ako rýchlo sa sacharid dostane do krvi. Znamená to, že potraviny s rovnakým GI na 100 g majú rozdielne množstvo sacharidov. Napr. ovocie, i keď má vyšší glykemický index, z veľkej časti obsahuje vodu, čo mení veľkosť GL v porovnaním s napr. pečivom v tej istej GI kategórii.

pišta00

No keby som ja takto držal jedlo ako píšeš tak idem okamžite do tuku, možno ty reaguješ inak a nevadí ti to toľko ale máš tam v každom jedle rýchle sacharidy, neviem či to je zrovna dobrý príklad redukčného jedálničku. Čo takto:

R: Vajíčka, zelenina, knackebrot (po raňajkách multivitamín+multiminerál v chelátových väzbách)
D: Ovocie + biely jogurt
O: Mäso (akékoľvek), ryža, zelenina
O: Ovsená kaša
V: Šunka, tuniak, zelenina, knackebrot/kukuričné/ryžové chlebíky

Ráno by som určite nedával sacharidy, počas spánku a ráno má naše telo najvyššiu hladinu rastového hormónu a testosterónu (majú ho aj ženy) ak si na raňajky dáš rýchle sacharidy vo väčšom množstve rastový hormón a tst ti klesne a stúpne inzulín ktorý spolu s estrogénom pri nadbytočnom príjme sacharidov vytvára prostredie pre ukladanie tuku do zásob.