Zdravim, no ako zacat. Mam 17 rokov.snad ma niekto vypocuje.
Mam za sebou uraz kolena (1,5 roka dozadu) pri ktorom sa mi roztrhli predny skrizeny vaz a vnutorny kolatelarny vaz. Strieskala som sa na lyziach. Lekar na pohotovosti to zanedbal, chirurg tiez, po par tyzdnoch ma poslal na MRI kde sa zistili ze mam potrhane predny skrizeny vaz(LCA) a vnutorny kol. vaz (LCM) .Moj lekar, dalej ho budem spominat ako operater, mi urobil plastiku LCA. LCM bol uz vraj v poriadku. Problemy pretrvavali, koleno nestabilne. Pol roka od op ma poslal na MRI- vysledok natiahnuty a zhrubnuty LCM- o polroka plastika. No ok, ved to chcem mat v poriadku nie? Som mlada. Medzitym som sla do kupelov, mala som dve fyzioterapeuticky ktore hovorili , ze mi to koleno strasne lieta. No mali pravdu. Po kupeloch kontrola, ha a co som sa dozvedela od operatera? Vraj koleno nestabilne nemam a mam tam zrasty. Dalsia MRI a potom namiesto plastiky LCM len artroskopia kde mi mal ten vaz len nejak nasuchorit (?) -neviem sa vyjadrit. Uz som po, vybral mi len zrast a s vazom nic neurobil. Cize som tam kde som bola pred pol rokom.
Co mam urobit? Preco mi neveri? Vravi, ze ta nestabilita je minimalna.
On skusa na tom kolene vsetky tie hmaty na skusanie stability. Ok, to moze fungovat, ale je to uplne ine ako ked bezim, chodim, cvicim. No vlastne behat nemozem, lebo by som skoncila na pohotovosti kvoli vyvrtnutiu kolena. Fyzioterapeuticky so mnou cvicili, pozorovali ako to koleno reaguje. Myslim, ze je rozdiel sledovat to ako reaguje na cvicenie (fyzio) alebo ho len nejak tymi hmatmi vykrucat(doktori).
Pri chodzi nosim ortezu, ale aj s nou sa mi koleno mierne podvrtne a potom uz len odkrivkavam si niekam sadnut. Stalo sa mi casto ze bez ortezy mi to koleno proste vyletelo a skocilo naspat.
Ako mu to mam vysvetlit, ze si fakt nevymyslam a fakt to mam nestabilne?
Som mlady clovek, ktory nemoze kvoli tomu sportovat, strasne ma to obmedzuje. Ked mi na najblizsej kontrole zase povie, ze je stabilne, tak sa nato uz asi vyseriem. Dozivotne budem nosit ortezu. To bude urcite lepsie. Som zufala.
Doktor mi neverí
Ja s kolenami chodím do Veľkého Medera. Nas jeden den do toho termálneho kupaliska. Tá voda robí zázraky. Teplá voda prehrieva kolenné svaly, šlachy a väzy. Majú tam rôzne bazény s rôznou teplotou vody a tie prestriedam niekolkokrat. Po 11 hodinách odchádzam bez bolesti kolien, o niečo ľahšia a svieža. Nedám dopustiť na Velky Meder. Ked takto budete vrobiť 5x do roka ste vyliečená.
Ináč proti opuchom je dobry Flector rapid - masť.
moj mail je liliana14@centrum.sk
budem rada ak mi date nejake info :(
Liana
Odkial si ? Vedela by som ti vybavit dobreho lekara.
Sama som mala podobny problem ibaze som mala len parcialnu rupturu LCA a uz mi sli robit plastiku atd ..tiez vtedy som mala 22r.
Vystriedala som 3 doktorov a az 4 mi pomohol.
Ak chces nechaj mi na seba kontakt.
Tak skús iného doktora. Môjmu manželovi tiež jeden lekár hovoril, že ho koleno nemá prečo bolieť a išiel k druhému. No a nakoniec musel ísť na plastiku.