Zo zahranicia naspat domov

bagration

a este som zabudol na toho zubara.. je to tak. Mozno som to trochu prehnal a nesla na to polka vyplaty, ale sama vravi, ze to je velmi drahe. O tom, ci ma a aku ma poistku, netusim. Ale viem, ze chodi domov v priemere 2x do roka na par tyzdnov a vzdy ide aj k zubarovi tu a nie v Bavorsku. Ani tu nie su uz na dnesne pomery zubari lacni, tak tam to musi byt naozaj drahe.

bagration

0vecka
no ja som sa jej konkretne nepytal, na co kolko mina, ona sama mi povedala, ze odklada do 200 Eur. Nebyva priamo v Mnichove, ale kusok od Mnichova, ale nespomeniem si na nazov obce. A s tym byvanim je to tak, neviem ake su tam ceny najmov, preto vravim to, co mi ona povedala. Je to byt- obyvacka + jedna izba. A este spominala, ze odkedy zacala utecenecka kriza, uprimne sa tam boji. Hlavne vecer uz nevychadza na ulicu, lebo o kusok dalej je utecenecky tabor. Preto sa chysta aj ona v dohladnej dobe sa vratit. Zije tam dlhsie, nasetrila si uz na mensi rodinny dom so zahradou, ako ona hovori, uz to nie je to, co to byvalo. 10 rokov dozadu to vraj bolo omnoho lepsie aj tam. O dost viac si aj odlozila.

0vecka

bagration akoze u zubara som tu nebol ale normalne ukony by mali byt zaplatitelne... ja som sa napr. pripoistil a mam aj teoreticky implantaty vo vyske 100% .. ale to mam sukromnu poistku

nevim v akom je meste ale za 800 by sa napr. v mnichove 2-izbak hladal tazko, ja som sice byval v 3izbaku s garazou za 800 aj s energiami ale to som mal fakt brutalne stastie...

inak nejako nechapem ze usetri len 200 EUR ... kludne z tych 1200 co jej ostava by si mohla usetrit 500 a nemusela by hladovat len musi vypustit nejake nepotrebne vydaje ako novsie auto, piatkove krcmy, vecere v restikach atd....

my miname dvaja asi 1600 na jedlo, nejaku tu zabavu, vecere, kino atd , nepocitam poistku za auto, byvanie a dovolenky. Ale to sme relativne setrny...akoze nesetrime ale vychadza to z nasej povahy..napr ze vpiatok nemusime ist na pivo za 5 EUR kus atd kde fakt clovek lahko s nejakymi koktejlami vysoli 100 na hlavu

petra_peta

Mám kamaráta čo sa teraz ide vracať naspäť sem. Vraj preto, lebo tam duševne upadá, Chodí len do práce a nič iné.

bagration

ked na to mas vzdelanie alebo schopnosti, nemusis robit za minimalku. Aj na Slovensku sa da najst slusne zamestnanie. Ano, platy tu vzdy boli a aj budu nizsie ako v Nemecku. Ale mam napriklad sesternicu, ktora zije minimalne 15 rokov v Bavorsku. Zarába 4x tolko, co by zarobila na Slovensku. Ale za obycajny 2-izbovy byt plati najom asi 800 Eur bez energii. Ak ju rozboli zub, radsej uziva panadol a ked si vyberie dovolenku, pride domov od Mnichova, lebo raz to uz nevydrzala.. a kvoli urgentnemu zubarskemu osetreniu prisla skoro o polovicu vyplaty. Predpokladam, ze ani ty si v tej svojej zemi zaslubenej nedavas opravovat zuby :D pytal som sa jej, kolko si z platu cca 2000 eur v cistom dokaze odlozit.. povedala, ze po odratani vsetkych zivotnych nakladov tak 100, max 200 Eur mesacne. Takze vsetko je relativne... ani na zapade uz nemaju tak zlaty zivot ako pred 20 rokmi.. hlavne teraz, ked maju na krku miliony migrantov k tomu vsetkemu.

celebrita facebooková

Vrátiť sa na Slovensko? To akože pracovať za minimálku? Z Rakúska? Takú pi. ....vinu by som v živote neurobila... Odišla som, aby som v Rakúsku zostala žiť :) Je to môj splnený sen.
...poznám: moja sestra sa vrátila z Anglicka a rok bola doma, čo si nevedela nájsť robotu. Aby sme si rozumeli, je bez VŠ a bola by prijala akúkoľvek prácu, aj za minimálku vo fabrike, len keby niečo bolo, ale nič nenašla a nič nebolo. Skúsenosti mala ako predavačka a barmanka a robotníčka vo fabrike, ale márne. Všade boli natrepaní chudáčikovia robiaci úlne zadarmo (absolventská prax). Tak sa zobrala a odišla späť do Anglicka :)

Kýčera

Teraz som si spomenula, že poznám aj jeden pár a muža, kt. majú odžité desaťročia v USA a na dôchodok sa vrátili na rodnú hruď. Tu chcú zložiť svoje kosti.

bagration

aj ja poznam viacero ludi. Pytas sa akoby to bolo nejake sci-fi. Vacsinou sa ti, ktorych poznam, vratili z Nemecka alebo Rakuska. Ale napriklad otec ma kamarata, ktory sa asi po 20 rokoch vratil z Australie. Si zarobil a vratil sa domov. Domov je domov.

0vecka

inak vsetci do jedneho (ktorych poznam) to na zaciatku olutovali a potom o tom uz nehovoria, jeden kamarat sa dal na ezoteriku a preto sa vratil ...

ja som planoval chodit domov kazdy mesiac a ostat tak max 2 roky ale nejako sa mi nedari chodit domov viac ako raz do roka na Vianoce ale tento rok nejdem

podla mna si niektori zvyknu prisposobia sa a niektori nie, stale nadavaju su nespokojni vytvoria si odpor k domacim atd. a potom je tu skupina tych ktory odzaciatku hovoria ze este rok a potom idem a su v zahranici s tymto pristupom aj cez 20 rokov

Kýčera

Poznám, poznám...
Z Anglicka sa mi vrátila neter, aby dokočila VŠ, synovec po 6-tich rokoch, kt. si našetril na podnikanie, ďalšia neter po 12-tich rokoch, bo dostala výbornú ponuku na Slovensku, známy zo Švajčiarska po 10-tich rokoch dal výpoveď, lebo mu nechceli zvýšiť jeho 3-tisícový plat, tak je teraz dobrovoľne nezamestnaný a čaká na vyššiu ponuku zo sveta,...
Aj iné presuny a destinácie, kde mi niekto známy žije, poznám - Japonsko, USA, Španielsko, Francúzsko...
Tí, čo žijú bližšie - Rakúsko, Nemecko,... tí sa zatiaľ nevracajú.