Pomoc s maciatkom

Príspevok v téme: Pomoc s maciatkom
maciatko164

Zdravim. Je tu niekto, kto sa staral o male maciatko? Zobrala som jedno 4 tyzdenne od tulavej macky, lebo bolo chore a teraz ho doma liecim. Prezrel ho veterinar atd a mam ho teraz v izbe. A mam par otazok.

Ked chcem aby cikalo, musim mu vatickou masirovat zadok, inak nechce. Kedy sa to nauci same? Vtedy sa aj vykaka? Mam aj zachodik a ked ho tam dam, zacne zrat tie kamienky. Co s tym?

Krmit ho mam vraj namocenymi granulami alebo mletym maskom specialnym pre macicky, lebo uz ma zubky a ze oni mackam v tomto veku v ambulancii len take davaju. Ja mu to riedim vodou a spravim taku kasicku, ale vacsinou len vylize vodu :/

Mate nejake rady ako sa on lepsie starat?

Biela Kobra

Z mištičky je ťažké piť, lebo ešte nemá takú koordináciu, aby sa dokázala napiť bez toho, aby sa nenadýchlo vody a nerozkýchalo. Ale aj to sa časom naučí. Lyžička-dve vody do jedla je dobrá, naučí sa lízať vodu ľahšie, ale treba dať pozor, aby nemalo pocit, že sa vodou zasýtilo a potom menej zje - ak máte citlivejšiu kuchynskú váhu, kontrolujte obdeň, či priberá, gram ku gramu :) Ak už samo začalo chodiť na záchodík, môžete mu masírovať bruško zriedkavejšie a o nejaký týždeň s tým celkom prestať, aj keď isto bude malému maznošovi páčiť, ak by ste v tom pokračovali. Vychovať si mačiatko od takéhoto útleho veku je náročné, ale stojí to za to. Všetko je vo Vašich rukách, držím palce.

maciatko164

A este som sa chcela spytat, do toho jedla jej davam vzdy aj par malych lyziciek vody, lebo ju z misky este nepila. Bude jej to zatial stacit? Samozrejme, misku s vodou jej nechavam aj tak a vymienam parkrat za den.

maciatko164

Dakujem za odpoved :) Dnes uz to je od rana ovela lepsie. Dokonca aj same islo na zachodik dvakrat. Podstielku mi poradili prirodnu- bentoninovu. Rano to este trochu olizla a uz nechala tak. Dokonca aj pekne vsetko spapala. Velmi sa z toho tesim. Beha po izbe, skace, vsetko skuma:)

BielaKobra

Dobry den, vsetko zatial robite spravne. Odkial ste? Najlepsie by bolo, keby ste sa skontaktovali s nejakym blizkym utulkom alebo OZ, ktore pomaha poulicnym mackam, maju vela skusenosti, v pripade potreby. Predpokladam, ze vet maciatko aj odcervil. Vy ho okrem vyprazdnovania mozete raz dvakrat denne cele vyutierat opatrne vlhkou handrickou, hlavne tvaricku, brusko, ako keby ho mama oblizovala - vybudujete si lepsi socialny kontakt a maciatko bude cistejsie. Kakat a cikat na piesok ho davajte, ked sa zacne tmolit po kutoch a mnaukat, casom sa naucite rozoznavat, ze chce cikat, vacsinou to hlasi takym inym mnaukanim. Ked to pochopi, nauci sa chodit na zachod velmi rychlo. Dufam, ze mate normalnu hnedu podstielku a nie tie silikatove krystaly. Ta mu neuskodi, ak zje par zrniek, viac by bol vazny problem, tak mu to radsej vyberte z papulky. Chovate ho dobre, mozte ho prikrmovat este specialnym mliekom pre macky, dostat ho v DM drogerii, v Kauflande alebo Whiskas mlieko dostat v hociktorom chovprodukte - je to drahe, ale ono zje malo. Kravske mlieko nesmie. Mozte krmit striekackou, ale lepsie je zohriat na telesnu teplotu a naliat do plytkej misticky a opatrne tam strcit maciatku nos, zvycajne to pochopi. V tomto veku su ale velmi krehke, takze keby sa nahle nieco zmenilo, hned volajte veterinara.