Pekny den prajem. Tak kde zacat. Nuz pracujem ako opatrovatelka v jednej rodine v Rakusku a stary pan ktory zije so svojim synom je od zaciatku zvlastny no zrejme ide len o pretvarku. Vo februari som tam nastupila a v marci sa to cele zacalo. Zijem v Rakusku s partnerom a mojou buducou svokrou obaja mi nechcu verit ze sa moze ujov syn aj pretvarovat a myslia si ze na chybe som ja a ze problem bude v nasej komunikacii. Ale prejdime k veci. V marci zacal sledovat ako sa o jeho otca staram a ako casto ma spravenu hygienu a kolko sa s nim von prechadzam. Ujo je v podstate samostatny len sa mu pomaha pri kupani a ked potrebuje ist na wc. Stale sa jeho synovi nieco nepaci a hlada zamienky ako zo mna urobit zlu opatrovatelku. Neustale mam vykricane ze jeho oco ma spinave plienky no popritom za den mu ich vymenim 6-7. Potom povedal ze musi kontrolovat on ked neviem ja a ked som sa ohradila ze 6-7 plienok v priebehu dna nieje malo tak povedal nie musim stale skontrolovat. Neskor zacal s tym ze nevarim tolko co druha opatrovatelka lebo ona vari aj polievku aj druhe a ja podla toho co sa najde v spajzi. Niekedy je cez den len polievka a inokedy len druhe jedlo. Kedze on velmi setri na strave moc toho na varenie tam neostane. A hneva ma ako sa stara do mojej roboty. Hocikedy si pride a vezme svojho oca kus von no popritom ja s nim chodim aj 4krat denne no ked vidim ako s nim potom zaobchadza nemozem sa na to divat. Ujo bol raz leziaci ale len chvilu a jeho syn ho raz daval na vozik no vobec ho nezabrzdil a kebyze nepridem ja ujo spadne a vozik ide po mimo. No hrozne. Ako som este mlada baba ale vystudovala som 3 roky na skole opatrovatelku a viem co s ujom treba robit no jeho syn sa potrebuje starat ked netreba a potom sa stazovat ze som k nemu drza lebo mu stale poviem aby daval na svojho oca vacsi pozor lebo uz bol leziaci. No a samozrejme nevystazuje sa mne ale mojej buducej svokre ktora s tym nic nema. Hlavny problem je ten ze ujov syn sa stara ked ho nik nepotrebuje a ked nahodou tak sa este tvari akoby sa ho to ani netykalo. Ako raz ked mi ujo spadol na zem a trapila som sa s nim tristvrte hodinu a ked som kricala na jeho syna ze potrebujem pomoct tak nic musela som prist za nim osobne a tvaril sa este akoby som ho ziadala o neviem aku vec. Najlepsie bolo ked mi povedal ze som pre neho zataz. A ja som sa len pousmiala a povedala mu aka je on zataz pre mna ked pride pomoct len vtedy ked od neho nikto nic nepotrebuje a opat sa len vystazoval mojej buducej svokre. Nikto mi popritom neveri ze by taky bol lebo k druhej opatrovatelke je normalny aj ked jej tiez obcas stoji za chrbtom a kontroluje ale nie v takej miere ako mna. Ja neviem ani moja buduca svokra mi neveri a mam pocit akoby hral pretvarku pred inymi a samozrejme ja som ta najhorsia. Toto co som opisala trva uz od marca a teda kazdy si mysli ze problem je vo mne a nie v nom ale vobec nie. Popritom si myslim ze je vsetko ok. Upratane maju vzdy pozehlene navarene poprate ale on vzdy si nieco na mna najde. Deti nema ziadne ani zenu a ma 53 rokov. Mozno ma nejake komplexy neviem. Poradte co robit. Vdaka.
Sleduje kazdy moj krok a hlada problemy kde nie su
Práve, že vo väčšine rodín sa správajú aj k cudzincom pekne a milo, vážia si nás, Slovákov, viac, ako naši vlastní krajinia, aj na finančnom ohodnotení to človek cíti, aj na prístupe. Ale samozrejme všade sú výnimky, no tak nie si sympatická, a čo? Budeš sympatická niekomu inému. Aj rodiny sú rôzne. Niekto radšej vezme za opatrovateľku staršiu pani okolo 60, niekto zase mladú. Niekto chce mladú a peknú, niekomu je to zase jedno, len nech vie variť, nech vie po nemecky a stačí. Vyzerá to tak, že čo sa vzájomných sympatií týka, asi ste si nesadli s dedkovym synom. Možno, že máš nízke sebavedomie a tam je problém, že človek s nízkym sebavedomím síce veľmi dobre vie a aj si uvedomuje, že danú prácu dokáže vykonať na výbornú, ale podvedome očakáva, že okolie si to nevšimne, podvedome očakáva, že bude za dobre odvedenú robotu neoprávnene kritizovaný, lebo to s ním robili aj jeho rodičia. Práve v tomto podvedomom očakávaní spočíva nízke sebavedomie. Človek s nízkym sebavedomím preto vyžaruje zo seba neistotu = strach z podceňovania, ponižovania svojej vlastnej osoby. Ale ten strach z týchto vecí si môže iný človek vysvetliť ako neistotu ohľadom správneho robenia práce, neistotu ohľadom seba a svojej osoby, pochybovanie o sebe samej, či to zvládneš. Je to také vyžarovanie, čo ide z každého nesebavedomého človeka, preto mnohým "chlebodarcom" práve nesebavedomé opatrovateľky nie sú sympatické. Na tvojom mieste by som zavolala do agentúry a požiadala o zmenu rodiny. Alebo hľadala inú prácu, nie opatrovateľstvo. Máš podnájom v Rakúsku? Tak môžeš robiť hocičo iné, možnosti sú otvorené. Stačí mať bývanie a Meldezettel na adrese tvojho podnájmu a môžeš ísť robiť chyždú do hotela, upraceš si izby, nemáš s nikým nič, neprichádzaš s nikým do konfliktu a šéfstvo len skontroluje, či je všetko O. K. Upratovať vie každý. Toho sa netreba báť. Tam usilovný obstojí, len lenivý neobstojí, ale taký odíde aj sám, lebo vycíti, že to nie je preňho. Môžeš skúsiť čašníčku, predavačku, ale aj upratovačku v nejakom mekáči, odpratávať tam tácky a papiere a poháre zo stolov. Dalo by sa. Nemusíš sa fixovať len na opatrovateľstvo, pokiaľ tam máš podnájom. A keby nie, tak chyžnú do hotela na sezóny. Dá sa takto zohnať aj práca s ubytkom. Opatrovateľstvo nie je ani zďaleka jediná robota, čo sa tam dá robiť. Hlavne sa netráp a ver, že všetko dobre dopadne.
co robit? No neporadim ti co mas urobit ty, to je tvoj zivot, ale ja ti napisem co by som spravil ja. Poslal by som ich do "teplych krajov" a odisiel by som. Mam svoju hrdost a ani za peniaze sa neda kupit. Tu je vidiet, ako si rakusania vazia nasincov.