Dobrý deň, chcem vopred poďakovať za každého ochotného človeka, ktorý sa vyjadrí.
Bola by som veľmi rada, aby sa vyjadril každý, každý názor mi pomôže. Dosť som si to študovala aj v knihách a na internete, lenže sama si kvôli strachu neviem spraviť objektívny názor.
Cez víkend bola nájdená neďaleko nášho domu uhynutá líška. Moje psy sú cez noc zavreté v dome, ale ráno, keď bola nájdená líška už boli pustené na dvore. Niekedy zvyknú opustiť dom a len tak na pár minút sa prechádzajú okolo domu, ale hneď sa vrátia.
Ide o to, že aj keď líšku skoro nahlásili a bola ešte v ten deň odprataná, moje psy mohli prísť do kontaktu s ňou, teda už mŕtvou, a mohli ju oňuchávať (ako to psy robia) alebo podobné veci, nedá sa ich stále strážiť, viem, že ráno som nepostrehla, že by boli vonku a neskôr sme ich kúpali, čiže boli na dvore, ale poobede mohli ísť na to miesto a mohli tam byť napr. usušené alebo nie čerstvé sliny tej líšky (neviem, či bola besná alebo nie, ale podľa veterinárnej správy sa na území kde bývam nevyskytovala besnota minimálne 10 rokov, len či neboli aj nejaké neregistrované prípady, ale viem, že to pravideľne aktualizujú), poprípade ju, ako som vravela, mohli oňuchávať, keby ešte nie je odprataná poľovníkmi, je možnosť, že by sa nakazili besnotou. Určite nekonzumovali mäso, pretože sú to malé psy. Ide aj o to, že mne aj rodičom zvyknú oblizovať naše psy pri hraní ruky, niekedy aj líce (na ústa si dávame pozor, aj kvôli iným nákazám keď behajú aj po dvore), zvykneme ich samozrejme hladkať a bojím sa, či sme sa nemohli nakaziť besnotou. Snažím sa zistiť, ako dopadli testy uhynutej líšky, zatiaľ neúspešne, od incidentu prešli 3 dni.
Chcem ešte podotknúť, že psíky boli v roku 2013 v septembri očkované proti besnote látkou Rabisin, ktorá má účinnosť 3 roky (v septembri ich chceme dať na revakcináciu), ktorá sa podľa zákona očkuje každé dva roky, napriek svojej dlhšej účinnosti, len mohli mať v ústach alebo na nose látky z líšky a tak by sa dostali nám doma na kožu. Je nákaza možná? Ďakujem za odpovede.
Možná besnota?
Dobrý deň, výsledky z veteriny ešte stále neprišli a začínam pochybovať o tom, že ju tam posielali. Prešli už 2 týždne.
Inak az by ju tie psy onuchavali a kychli cloveku na tvar, moze sa nakazit besnotou aj ked su ockovane? Lebo by mali este na nufaku nieco alebo tak.
co si pipi nie si besna
Áno, pokiaľ viem, v tomto okolí sa besnota neeviduje, a keďže teraz líšky odstavujú mladé, aby si našli vlastné územie a živili sa samé, a tieto ešte neskúsené blúdia za potravou a najčastejšie končia pod kolesami áut, takže toto vysvetlenie je najpravdepodobnejšie. Ale oceňujem tvoj zodpovedný prístup k veci, keď prídu výsledky od veterinára, daj vedieť, prosím.
myslim ze sa stresujes uplne zbytocne
Biela Kobra, okolie Rimavskej Soboty, dnes som sa dozvedela od známej, že to bola mladá líška, ktorá sa našla skoro ráno na ceste, takže bola najpravdepodobnejšie zrazená (keďže bola mladá, možno prišla do kontaktu s automobilmi a osídlenými oblasťami prvýkrát) a jeden pán, ktorý býva oproti cesty ju preložil na trávu vedľa cesty, líška bola poslaná do Zvolena na testy, aj keď táto oblasť vraj nie je ohrozená besnotou.
Dobrý deň, škoda, že nepíšeš, v akej lokalite to bolo. V každom prípade by som v prvom rade zavolala veterinárovi, či mu bol hlásený prípad besnoty v okolí, prípadne by som sa opýtala na nutnosť a riziká skoršieho preočkovania v tejto situácii.
lol ukludni sa ... pravdepodobne im nic neni.. ak mas ale blby poit skoc k veterinarovi a mas to