Plusy a mínusy tukov. Tu sú informácie, ktoré chýbajú
repkovy olej tiez nieje vhodny, na teplu kuchynu, lebo omega-3 su rafinaciou, teplom, svetlom a skladovanim, zoxidovane, cize toxicke pre pecen. Iba sa musia vylucit... zvysok su omega-6... absolutne zle.
repkovy olej tiez musi byt cerstvy, iba na studenu kuchynu...
najlepsie s rastlinnych vychadza ten specialny slnecnicovy, ako je Buslak oil, ktory pozostava takmer vylucne s mononenasytenych tukov.
Takisto obsahuje vela vitaminu E... jedina skoda je, ze ho predavaju v priesvitnych flasiach... keby bol v tmavych, stracal by casom ovela menej vitaminu E. Ale to sa da vyriesit doplnanim aspon 50mg vitaminu E denne, ked sa konzumuje vacsie mnozstvo polynansytenych mastnych kyselin. A ta ALA -alfa lipoic acid, je antioxidant, ktory je posobit a v tuku aj vo vode, tiez velmi dobra vec.
Dalsia vec, ktoru treba spomenut je, ze nasytene mastne kyseliny su stabilne ,a v tele neoxiduju. Kym nenasytene oxiduju, preto treba spolu s nimi primat velke mnozstvo antioxidantov rozpustnych v tuku.
Prikladom su vitamin E a ALA- alfa lipoic acid. Takisto pri vacsom mnozstve tuku je rozumne zvysit prijem lecitinu. Ten je dobre jest aj v beztukovych jedlach, kedy sa vstrebe do tele a rozpusta prave tie tukove usadeniny. Lecitin je emulgator, cize robi tuk rozpustny vo vode.
Problem olejov, hlavne rafinovanych je, ze svetlom ktoremu su vzdy vystavene v priesvitnych flasiach, a teplom, sa nici vitamin E. Prakticky ziaden tam uz nieje. To je doslova zle.
napriklad cerstvo vytlaceny slnecnicovy olej ma velke mnozstvo vitaminu E, okolo 30mg na 1 dcl oleja... ten je potrebny, aby neoxidoval. Omega-3 su este nestabilnejsie... preto je velmi potrebne, aby bol lanovy olej cerstvy, dobre skladovany... a i tak je rozumne doplnat vitamin E pri vacsom mnozstve polynenasytenych tukov.
U nasytenych ho netreba, lebo tie neoxiduju.
Najhorsie teda vychadza pouzivat rafinovany slnecnicovy olej na teplu kuchynu, vo vacsom mnozstve, ako jest vysmazane atd... ziaden vitamin E, a same omega-6... to sposobuje zapaly po tele, atd...
To, ci sa tuk moze presuvat, ale sa zlepuje, zavisi od inych veci, napriklad ci mas dostatok lecitinu, ci mas cholesterol v poriadku, atd... zavisi to od metabolizmu, stavu pecene, hormonov, atd...
nesuvisi to s tym, ci konzumujes nasyteny alebo nenasyteny tuk. Ta kampan proti nasytenym tukom je umelo vykonstruovana, aby sa predavali margariny. Maslo bude vzdy drahsie nez margariny...
samozrejme, ked ma niekto nefungujuci tukovy metabolizmus, alebo slabu pecen, ci nema zlcnik, tak by mal tuky obmedzit, a snazit sa to vyliecit... ale i tu moze niekedy paradoxne pomoct obmedzenie sacharidov a keto-dieta... teda ze sa ostane jest v podstate len zelenina a tuky. Samozrejme hlavne nasytene.
Polynenasytene mastne kyseliny je vhodne konzumovat iba v surovom stave, a hlavne, aby nebol pomer omega-6 ku omega-3 prilis vysoky. Kedze omega-6 su takmer vsade, cielene je dobre ostat konzumovat iba lanovy olej, lanove semienka, chia semienka, popripade este konopne. Ide o to, ze mnozstvo zdravych veci, ma vzdy vela omega-6... napriklad dynove semienka, avokado, ale zdrave oleje, ci aj mak... tym padom takmer vzdy vznika nedostatok omega-3. Preto je dobre omega-6 setrit si len na superzdrave veci, ktore maju aj vela inych prospesnych vlastnosti- hlavne avokado a dynove semienka. Je napriklad blbost pojedat mandle, lebo maju prilis vela omega-6, a nic nedavaju, co by sa nedalo najst inde.
Zato take avokado ma unikatne vlastnosti, co nema nic ine, cize lepsie omega-6 primat takto... no a cielene potom dorovnavat omega-3... lanovym olejom a semienkami.
A zvysok tukov jednoznacne ako nasytene, alebo mononenasytene. Najlepsi pomer omega-3:omega-6 je 1:1, ale nesmie to byt viac ako 1:4... to uz telu skodi. Vacsina ludi ma pomery od 1:10-1:25... americania maju s tou ich dietou vacsinou vzdy viac nez 1:18... to vyvolava radu komplikacii.
Margariny treba uplne vylucit, aj vsetky stuzene tuky, lebo zacpavaju bunkove membrany, kde maju byt ulozene funkcne omega-3 mastne kyseliny, cize vlastne dusia bunky da sa povedat.
Vyplyva z toho toto:
na teplu kuchynu jednoznacne nasytene tuky: kokosovy, maslo, ghee... nerad pouzivam bravcovu mast lebo som vegetarian, ale po zdravotnej stranke je to lepsi tuk nez ostatne.
na studenu kuchynu pouzivat oleje a semienka tak, aby bol pomer omega-3:omega-6 co najblizsie 1:1.
Vacsie mnozstvo tukov vyhradne konzumovat ako nasytene mastne kyseliny, cize vsetko nad 50 gramov tukov za den, musia byt nasytene mastne kyseliny, alebo mononenasytene... su take slnecnicove odrody, co maju cez 80% mononenasytenych tukov, tak toto sa tiez da konzumovat vo vacsom mnozstve. Len vzdy treba dorovnat omega-3... cize vyplyva z toho aj tak, ze hlavne treba jest lanove semienka a lanovy olej, ale kedze aj nimi sa da predavkovat, velka rezerva na omega-6 tam teda nieje... co z toho vyplyva? Ze pri vacsich mnozstvach tuku treba konzumovat nasytene mastne kyseliny. Popripade ten olej ktory ma aspon 80% mononenasytenych... prikladom takeho oleja, je Buslak oil, ktory je vyrobene zo specialne vyslachtenej slnecnice, tak ,aby mal cez 80% mononenasytenych kyselin. Problem je, ze zvysnych 10% su aj tak omega-6, cize pri 100g denne, je tam 10 omega-6, co nieje zas tak strasne, ale aj tak to treba dorovnat aspon 15 gramami lanoveho oleja.
Nasýtené tuky, ktoré majú hustú až tuhú konzistenciu sú síce stabilné, ale stabilita je nevýhodná vtedy, keď je potrebný pohyb, pružnosť a cirkulácia.
Tuhosť spôsobuje stratu ohybnosti - to je nevýhoda u ciev, kedy potrebujeme, aby sa podľa potreby rozširovali alebo zužovali. Je nutné, aby tuk prúdil do miest, kde je potrebný a nezostával v cievach, kde je prebytočný. Hustý a lepkavý tuk sa presúva ťažko a bráni cirkulácii.
*kritickí
Súhlasím, odskúšané.. Frčím tretí rok výlučne na tukoch a lepšie mi nikdy nebolo, veľa energie, menej spím (netreba mi), výsledky od doktora úplne v poriadku a váha šla tiež pekne dole, hlad, čo to je? Ľudia, budte kritický k informáciám a selektujte, vyhľadávajte si ďalšie zdroje, skúšajte, nebudte ovce
Jedna velka hanba, co za bludy tu sirite na ludi, taky server ako zdravie.sk je dost navstevovany, a absolutne nepravdive, az skodlive informacie tu sirite na ludi. V podstate lepsie by bolo nenapisat nic, ako sirit misinformacie na ludi.
Takze, nasytene tuky vobec niesu skodlive, je to blud. Prave naopak, do kuchyne su najvhodnejsie.
Omega-6 a Omega-3 musia byt v urcitom pomere. A to je ten problem, ze lepsie je konzumovat iba omega-3 mastne kyseliny. Bohuzial vsak na tepelnu upravu niesu tieto oleje vhodne, lebo omega-3 su velmi nestabilne. Cize opat vitazi napr. kokosovy olej, alebo maslo.
A to, ze doporucujete namiesto masla margariny, svedci o vasej nevedomosti. Margariny su skodlive, maslo nie.
Absolutne zly clanok, davam nula bodov. Dokonca zaporne hodnotenie by som dal, z toho dovodu, ze uvadzate ludi do misinformacie. Vobec nieje vhodne nahradzovat nasytene tuky margarinmi... tie nielenze obsahuje prilis vela omega-6 a takmer ziadne omega-3 (pokial su z repkoveho oleja, tak je to lepsie), ale este k tomu zacpavaju bunkove membrany... cize robia vacsinou 2 skodlive veci naraz. Kym take maslo, nerobi nic skodlive. Nasytene tuky vobec niesu skodlive. DOkonca je aj taka paleo dieta, kde sa konzumuju vylucne nasytene tuky, a to v mnozstvach aj 100-200 gramov za den. A vacsina ludi zaznamenava zdravotne zlepsenie.