Exekútor

Kýčera

Ak preukážeš, že veci sú Tvoje, tak nemôže! Môže zobrať len majetok dlžníka (otca) alebo jeho ručiteľa.
Exekútora do bytu musíš vpustiť, ak sa preukáže, že je exekútor a že má poverenie od príslušného okresného súdu vo veci exekúcie proti povinnému, kt. má trvalý pobyt (aj prechodný) v Tvojom bydlisku.

0vecka

www.zakonypreludi.sk tu je exekucny poriadok... hladal som vyrazy vstupit a trvaly pobyt (vstup a trval) a nikde som nenasiel ze ma pravo vstupit tam kde ma povinny trvaly pobyt... to ze sa to bezne robi je ina vec.... pokial viem tak do bytu moze vstupit len policia so sudnym prikazom popripade ak trva nejake ohrozenie napr poziar atd...

akoze mozem sa mylit nehovorim ale ak to v exekucnom poriadku neni tak silne pochybujem ze ma na to pravo...

kazdopadne pri kazdej exekucii treba trvat aby tam bola aj nestranna osoba (to musi zabezpecit executor a nemoze to byt napr policia ktora prisla s eekutorom popripade akakolvek ina osoba ktoru executor pozna) a ako som hovoril aj ked pride s policiou tak si zavolat dalsiu hliadku aby tam boli svedkovia...

dalsi

Myslim, ze problem je v tom, ze tam otec ma trvaly pobyt. V ramci zaistenie veci, ktore su v byte sa moze stat, ze siahne po veciach, ktore nie su veci otca. Napr. ako zdokladujes ihned exekutorovi, ze TV, ci pocitac neni tvoj ? Napr. kopec ludi bezne blocky vyhadzuje, alebo sa zbavuje ich, ak uz je to po zaruke.

Aby si sa vyhol problemom, tak si myslim, ze najjednoduchsie je, zrusit otcovi trvaly pobyt a potom mu napisu trvaly pobyt na obec, ako keby bol bezdomovec. Nechas tam otca byvat, neoficialne ale uz trvaly pobyt tam oficialne mat nebude u teba. Exekutor sa tak nemoze domahat vstupu, lebo je to tvoj byt a pravne nebude mat tvoj otec ziadny vztah k tomu bytu. Je to celkom jednoduche riesenie, ako sa potom sudit s exekutorom, ktory neopravnene preda tvoj sukromny majetok, ak ho nebudes vediet zdokladovat.

Zrusenie trvaleho pobytu je jednoducha zalezitost - na obci vypises tlacivo a oni mu zrusia trvaly pobyt. Otec by si mal potom dat prerobit obciansky preukaz, ak v nom ma ten trvaly pobyt zaznaceny. Ale to uz je otcova starost. Zaznam v obcianskom neni to iste, co trvaly pobyt.

GabrielaT.

Áno, exekútor má právo vojsť do obydlia, kde má povinný trvalý pobyt, takže tu vyhrážky nie sú namieste. Mnohokrát exekútor už automaticky príde s políciou, ale je to v rámci zákona.
Pokiaľ sa exekútor domnieva, že povinný má na adrese trvalého pobytu nejaké hnuteľné veci, môže ich spísať, príp. zaistiť. Pokiaľ hnuteľné veci nie sú jeho majetkom, môžete podať návrh na vylúčenie veci z exekúcie na príslušnom súde, kde je potrebné zdokladovať, komu hnuteľné veci patria.
V prvom rade exekútor vyžaduje peňažné plnenie /blokácia účtu, zrážky zo mzdy, z vyplatenej poistky, .../, neskôr odpredajom nehnuteľnosti, príp. zaistením a následným odpredajom hnuteľných vecí.

ewelin2828

nemám nejako detailne preštudovaný exekučný poriadok, ale veľakrát som čítala a počula, že nato právo má a je na strane toho vlastníka daných hnuteľných vecí, aby preukázal, že to všetko je jeho (napríklad kúpne zmluvy, resp. bločky z obchodov)...ale nehádam sa :) a viem, že sa menil tento zákon od januára, ale či sa zmeny týkajú aj predajom hnuteľných vecí, tak to neviem...
každopádne tento spôsob je vraj najmenej využívaným, takže na mieste zakladateľa témy by som spávala kľudne :)

0vecka

tu ani nejde o to ci je normalny alebo nie... ide o to ci na to ma pravo... a to nema takze ja by som ho vobec nevpustil do bytu a ak by nesiel prec tak okamzite zavolal policiu nech mas svedkov atd...

bohuzial je bezna prax ze executor pride vyhraza sa ti basou za marenie exekucneho rozhodnutia a berie vsetko radom....ale nema na to pravo, preto ho nesmies nechat

lulu111

Teoreticky by to urobiť mohol, ale ak je normálny, porozprávaš sa s ním a vysvetlíš mu, že otec tu má len TP a nič iné, len aby niekde ten pobyt mal, tak mohol by to pochopiť :)
Mimochodom, exekúcia sa predajom hnuteľných vecí rieši hádam až v tom poslednom prípade, je to dosť nepraktické, takže ak tvoj otec napríklad pracuje, má nejaké peniaze v banke alebo vlastní nejakú nehnuteľnosť či pozemky, exekútor pôjde určite radšej touto cestou :)
Aj môj otec mal dlžoby, nebýval u nás dlhodobo, ale TP u nás mal a boli voči nemu vedené aj exekučné konania, no nik neprišiel spísať veci s tým, že ich chce predať. Ale exekútor sa bol len informovať či tu býva a či nevieme, že kde žije a podobne.
Ono veľa závisí aj od charakteru exekútora, niektorí sú v pohode a chcú vyhovieť a pomôcť obom stranám a iným ide len o ich čistý zisk, nehľadia na nič a idú dobre že nie aj cez mŕtvoly...

0vecka

mozne to je ale min. protipravne... nemoze zobrat tvoj majetok... ale je mozne ze pride a bude sa dozadovat majetku tvojho otca... ja by som ho nepustil dovnutra a ak bude piskovat tk okamzite zavolal policiu.. aj v pripade ze by prisiel s policiou, lebo tam je mozne ze je to znamy exekutora..