autizmus

0vecka

Jax takisto sme vsetci obezny... ale napr niekto kto oblecie velkost 36 proste obezny neni.. podobne ako niekto kto prejde skolskym systemom a nikto si nic nesimne neni autista

Jax

Tak v prvom rade:
Autizmus je skala. Od ziadneho po extremy. De facto sme vsetci autisti, len kazdy v inej miere.
Existuje mnoho podskupin autizmu, napr. Aspergeri, vysokofunkcni autisti atd. Tito "bez problemov" vychodia aj vysky. Neda sa to skatulkovat.

Maric

PeterN., môžem sa spýtať ako sa prejavoval autizmus u vášho syna, príp. aké má príznaky? Máme 4 ročnú dcéru s podozrením na autizmus.

PeterN.

To, že je niekto tichý a nespoločenský určite nie je znakom autizmu, ale výsledkom výchovy, príp. iných externých vplyvov.
Autisti majú vo veľkej väčšine problémy s komunikáciou, poprípade nekomunikujú vôbec a mnohokrát majú pridružené postihnutia. Bez špeciálnopedagogickej pomoci by boli stratení, takže myslím, že v 20 rokoch je vylúčené, aby niekto trpel autizmom, ktoré by bolo zostalo dovtedy nemé.
Autisti majú svoj vlastný svet, vyhýbajú sa cudzím ľuďom, niekedy im robia problémy bežné činnosti. Trpia nevysvetliteľnými fóbiami (napr. náš malý sa bojí prechodu pre chodcov, vtákov,...), okrem toho majú nevysvetliteľné rituály (hojdanie sa, opakovanie slov,...). Toto všetko je len časť toho ako sa prejavuje autizmus v ranom veku.

gima

Autizmus je pervazívna vývojová porucha, patrí medzi duševne postihnutia, takže ak ste niekto zvládli školský systém, tak asi nie. Je tam široká škála prejavov ako nekomunikuje, agresia, ... Tie prejavy u normálnych ludí vymiznú, no u autistov sú celoživotné. Preto tieto deti končia v ústavoch starostlivosti.

Peter_N.

Nezdá sa mi, že by niekomu do 20 rokov nezistili, že je autista. My máme 24 mesačného syna a už teraz vieme, že je autista.
Autizmus širokú škálu typických prejavov a do dospelosti nie je neprehliadnuteľný. Inak, aj autisti môžu žiť plnohodnotný život.